Έντυπη Έκδοση

Οργιο παραβάσεων και ατιμωρησίας για τους υπαλλήλους

Το πρόβλημα με την ατιμωρησία για τους δημοσίους υπαλλήλους στα Πειθαρχικά Συμβούλια είναι γνωστό χρόνια τώρα, δεν λέει όμως να διορθωθεί.

Οι ενστάσεις που πραγματοποιεί ο γενικός επιθεωρητής, θεωρώντας εξαιρετικά επιεικείς ορισμένες ποινές, έχει την αξία της ως πράξη παρέμβασης, δεν ανατρέπει όμως τα δεδομένα ούτε συνέτισε κανέναν στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά, καθώς δεν λογοδοτούν πουθενά για την επιείκειά τους. Σταχυολογούμε από τη φετινή έκθεση περιπτώσεις υπαλλήλων που οφθαλμοφανώς έπεσαν στα μαλακά και ανάγκασαν τον γενικό επιθεωρητή να κάνει ένσταση στις αποφάσεις των Πειθαρχικών.

1 Γιατρός με βίαιη συμπεριφορά και δύο ώρες δουλειά

- Μόνιμη γιατρός γυναικολόγος, διευθύντρια στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, απουσίαζε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία της. Γενικώς το ωράριό της τις περισσότερες φορές ήταν 10 το πρωί με 12 το μεσημέρι... έτσι ακόμα κι όταν την έψαχναν για την ΕΔΕ δεν την έβρισκαν για να καταθέσει. Η ίδια γιατρός δρούσε τρομοκρατικά για τις ασθενείς, καθώς αμφισβητούσε την εγκυμοσύνη εγκύου 7 μηνών και δεν της έγραφε την άδεια, έσκιζε τα βιβλιάρια ασθενών, συμπεριφερόταν επιθετικά και μιλούσε άσχημα, προσβλητικά και ειρωνικά σε εγκυμονούσες αρνούμενη να γράψει εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου. Για όλα αυτά το Υπηρεσιακό Συμβούλιο έκρινε ότι δεν έπρεπε να επιβληθεί καμία ποινή. Ο γενικός επιθεωρητής έκανε ένσταση κατά αυτής της απόφασης.

2 Ευνοϊκές μεταθέσεις σε κρατούμενους με χρήμα και... πάθος

- Υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης χρηματιζόταν χωρίς φόβο αλλά με πάθος, καθώς απαιτούσε και δεχόταν διάφορα χρηματικά ποσά από κρατούμενους στις φυλακές ή συγγενείς κρατουμένων, προκειμένου να μεταταχθούν κρατούμενοι στις δικαστικές φυλακές της αρεσκείας τους, επικοινωνούσε με διευθυντές φυλακών και ζητούσε ευνοϊκή μεταχείριση κρατουμένων, όπως να τοποθετηθούν κρατούμενοι σε θέσεις εργασίας φυλακών, προωθούσε αίτημα αλλοδαπού κρατούμενου για ναρκωτικά, για μεταφορά του στην Τουρκία. Το πειθαρχικό δεν του επέβαλε για όλα αυτά καμία ποινή.

3 Λάδωμα για δίπλωμα μοτοσικλέτας

- Υπάλληλος νομαρχίας πρότεινε σε ιδιοκτήτη σχολής οδηγών να δώσει, για λογαριασμό ιδιώτη που έδινε εξετάσεις σε πρακτική οδήγηση μοτοσικλέτας, 400 ευρώ στους εξεταστές για να τον περάσουν. Στον χώρο της εξέτασης ο ιδιώτης προσήλθε με προσημειωμένα χαρτονομίσματα και αστυνομικό της υπηρεσίας και οι εξεταστές και ο ιδιοκτήτης της σχολής πιάστηκαν στα πράσα. Ο υπάλληλος παραδέχτηκε ότι είχε λάβει το ποσόν των 50 ευρώ και σε σωματική έρευνα που του έγινε βρέθηκαν κι άλλα «πενηντάρικα» σε μικρές δεσμίδες. Του επιβλήθηκε η προσωρινή παύση έξι μηνών με πλήρη στέρηση αποδοχών. Ο επιθεωρητής έκανε ένσταση γι' αυτή την ποινή.

4 Κράταγε στη ΔΟΥ προσωπικές επιταγές φορολογουμένων

- Υπάλληλος ΔΟΥ που ήταν και διαχειριστής της υπηρεσίας από το 2001 έως το 2006 δημιούργησε έλλειμμα 722.506 ευρώ, καθώς είχε παράνομα στην κατοχή του 92 προσωπικές επιταγές φορολογουμένων ύψους 710.507 ευρώ, τις οποίες με πρόθεση παρέλειψε να προσκομίσει στην τράπεζα εντός των προθεσμιών. Στην κατοχή του επίσης βρέθηκαν 4 επιταγές συνολικού ύψους 33.836, οι οποίες ήταν ανοικτές ως προς την ημερομηνία έκδοσής τους και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε χρονική στιγμή, μία από τις οποίες ανήκε σε υποκατάστημα της ΕΤΒΑ που είχε κλείσει από το 2005... Επίσης δεν είχε παραδώσει στη διαχείριση το ποσόν των 3.976.000 δραχμών τα οποία βρέθηκαν... τυχαία στις 31-10-2006 φυλαγμένα σε κουτί έξω από το χρηματοκιβώτιο της υπηρεσίας. Οταν έγινε αντιληπτή η δράση του, προσπάθησε να παραπλανήσει την οικονομική επιθεωρήτρια και καθυστερούσε με διάφορα τεχνάσματα να παραδώσει τη διαχείριση, προφασιζόμενος διαφορες δυσκολίες. Για όλα αυτά του επιβλήθηκε η ποινή του υποβιβασμού κατά έναν βαθμό...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Σχετικά θέματα: Δημόσιο
Δημόσιο: διαφθορά χωρίς «φρένο»
Σπ. Παπασπύρος: Πρέπει να αλλάξει η πελατειακή λογική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Σαλαμίνα
«Σώστε τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σφυροκόπημα εισαγγελέα σε Κορκονέα
Ενα χρόνο στον αστυνομικό που... γούσταρε τον κρατούμενο
Φυλακές
Προληπτικές εξετάσεις για 332 κρατούμενες
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Στο Σύνταγμα αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες
Ασφαλιστικό
Ξεσηκωμός δικαστών
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αυτόχειρας λόγω χρεών
Ψάχνουν το «γιατί» της πυρκαγιάς
Νεκρός ο ορειβάτης
Τουρισμός
Κατασκηνωτές με άποψη
Διάκριση
Οι «κομπιουτεράδες» του ΑΠΘ «έσκισαν» στο Χάρβαρντ
Εκπαίδευση
Οδυνηρές οι επιπτώσεις στην ποιότητα λέει η ΟΛΜΕ
Εκοψε τρεις μισθούς εκπαιδευτικών
Απογραφή δημοσίων υπαλλήλων
Απογραφή: Γκρίνια γιατρών και πανεπιστημιακών
Πανελλαδικές
Λιγότερα καλά γραπτά
Δημόσιο
Δημόσιο: διαφθορά χωρίς «φρένο»
Οργιο παραβάσεων και ατιμωρησίας για τους υπαλλήλους
Σπ. Παπασπύρος: Πρέπει να αλλάξει η πελατειακή λογική
Πόρισμα
Πινακίδες που... μυρίζουν
Δικαιούχοι αδειών ταξί
Σε απόγνωση γιατί το υπ. Μεταφορών δεν... ακούει