Έντυπη Έκδοση

Εβδομάδα πολιτικού «καύσωνα» με απολύσεις και Σόιμπλε για... μαύρισμα

Μετά το ηχηρό χαστούκι της Γερμανίας την περασμένη εβδομάδα στο Eurogroup, όπου αρνήθηκε να δώσει πιο νωρίς τη δόση του Οκτωβρίου, όλα δείχνουν πως με την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών η κυβέρνηση «αποχαιρετά» οριστικά το κούρεμα που προσδοκούσε και μένει μόνη, με τον εταίρο της, το ΠΑΣΟΚ, να κονταροχτυπιέται για τις απολύσεις στις κρίσιμες κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες του πολυνομοσχεδίου τις επόμενες ημέρες

Μία εβδομάδα με πολιτική ένταση ξεκινά από αύριο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κριθούν η πορεία και η ίδια η ύπαρξη της κυβέρνησης. Ακόμη και εάν η δικομματική επιβιώσει στις κρίσιμες κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες των επόμενων ημερών, δεν θα βγει αλώβητη ηθικά και πολιτικά.

Αλλωστε, το ατελείωτο καυτό καλοκαίρι της κυβέρνησης έχει μόλις ξεκινήσει. Και το χειρότερο σενάριο για τον Αντώνη Σαμαρά είναι πως μπορεί το φθινόπωρο να μη φέρει ανάσα πολιτικής δροσιάς, καθώς το πολυπόθητο νέο κούρεμα έχει αποκλεισθεί σύμφωνα με τα μηνύματα που φθάνουν από το Βερολίνο, λίγες ημέρες πριν απ' την άφιξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα.

Η «μάχη» των δημάρχων

Στο ενδιάμεσο διάστημα η κυβέρνηση, έχοντας απέναντί της ήδη τους δημάρχους όλης της χώρας και το ισχυρό συνδικαλιστικό μέτωπο της ΠΟΕ ΟΤΑ και με εκπαιδευτικούς και ιατρούς σε ετοιμότητα λόγω της διαθεσιμότητας, θα πρέπει να έχει πάρει -αυτή τη φορά χωρίς δισταγμούς- σκληρές αποφάσεις ως προς την εφαρμογή του υπόλοιπου μέρους των δεσμεύσεων για τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα. Η άρνηση του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα να φέρει πιο νωρίς τη δόση του Οκτωβρίου ήταν ένα ισχυρό χαστούκι από τη Γερμανία, η οποία δεν δείχνει διατεθειμένη, για πολιτικούς λόγους, να επιτρέψει άλλες καθυστερήσεις. Το επιχείρημα επίσης πως σε αυτό το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει οριζόντια μέτρα, επειδή το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο και ειδικά ο τέως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης είχαν κωλυσιεργήσει, ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ στην επόμενη δόση απολύσεων εφόσον και πάλι είναι στην ίδια λογική.

Αυτή τη φορά η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να μη διαρραγεί με αφορμή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τα 6,8 δισ. ευρώ, το οποίο έχει αναχθεί εκ των πραγμάτων σε ψήφο εμπιστοσύνης. Ομως από εδώ και εμπρός είναι σαφές ότι οι αντιδράσεις θα είναι κάθε φορά και πιο έντονες. Στην καλύτερη περίπτωση η δικομματική θα συνεχίσει να «σέρνεται» σε επίπεδο κυβέρνησης και Βουλής, όπως θα συνεχίσει να σέρνεται και η πραγματική οικονομία εάν δεν αλλάξει άρδην η ροπή διεύρυνσης του δημοσιονομικού κενού.

Μέχρι τώρα, φαινόταν πάντως ότι η κατάσταση κινείτο σε τροχιά εκτόνωσης, όμως το εάν θα είναι μια καλή εβδομάδα ή όχι θα φανεί από αύριο νωρίς το πρωί, οπότε και θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Οι διαφωνούντες βουλευτές πρόκειται να ζητήσουν από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη διευκρινίσεις και αλλαγές σε επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου. Το Μαξίμου άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμέρους διορθωτικών κινήσεων, χωρίς όμως να αλλάξει η ουσία, που είναι πως ανοίγει πια η πόρτα για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο και μάλιστα όχι «διεφθαρμένων», κατά το προηγούμενο μοτίβο της κυβέρνησης, αλλά σε οριζόντια λογική.

Το «σκληρό ΑΣΕΠ»

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές θα περιμένουν από τον κ. Μητσοτάκη να διευκρινίσει τι εννοεί «σκληρό ΑΣΕΠ», δεδομένου ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν προσληφθεί με ειδικές διαδικασίες ΑΣΕΠ και όχι γραπτό διαγωνισμό. Θα ζητήσουν επίσης να διασφαλιστεί ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπουν μεν σε διαθεσιμότητα, αλλά ότι θα τοποθετηθούν στις νέες τους θέσεις εντός του οκταμήνου και δεν θα απολυθούν. Τέλος, θα προτείνουν να εγγυηθεί το υπουργείο πως θα μετακινηθούν μεν σε άλλες υπηρεσίες, αλλά χωροταξικά όσο το δυνατόν εγγύτερα στο σημερινό τόπο εργασίας τους.

- Τη Δευτέρα το απόγευμα σκληρή αναμένεται να είναι η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση επί του πορίσματος της προκαταρκτικής για τη λίστα Λαγκάρντ και την Τρίτη θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο, που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία την Τετάρτη. Με κυβερνητική πλειοψηφία 155 βουλευτών και εάν δεν υπάρξει μία συμβιβαστική λύση στην αυριανή συνεδρίαση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, το ενδεχόμενο να μην περάσει έστω και ένα από τα 108 άρθρα δημιουργεί εφιάλτες στο Μαξίμου.

- Την επομένη της ψηφοφορίας, Πέμπτη 18 Ιουλίου, καταφθάνει στην Αθήνα ο κ. Σόιμπλε, από τον οποίο το Μαξίμου προσδοκά να λάβει την ανακοίνωση της σύστασης ελληνικής επενδυτικής τράπεζας με έδρα το Λουξεμβούργο και κεφάλαια από τη γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW και κοινοτικά κονδύλια, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πάντως, καθώς και η Ανγκελα Μέρκελ έσπευσαν να διαμηνύσουν την Παρασκευή ότι κούρεμα χρέους έγινε μία φορά και δεν θα ξαναγίνει.

- Την ίδια ημέρα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ, ενώ η «λύση» της ΕΔΤ εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις και δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τους εργαζομένους της ΕΡΤ. Εξάλλου την Παρασκευή συζητείται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ, η οποία θα απορριφθεί αλλά θα προσθέσει νέα ένταση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Γερμανία
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Eurogroup
Σχετικά θέματα: Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Η μη αναστρέψιμη καταστροφή της Ελλάδας σε... δόσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εβδομάδα πολιτικού «καύσωνα» με απολύσεις και Σόιμπλε για... μαύρισμα
Η μη αναστρέψιμη καταστροφή της Ελλάδας σε... δόσεις
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Το λεξικό των διαθεσίμων
ΣΥΡΙΖΑ
Γυρίζοντας σελίδα... ΣΥΡΙΖΑ
«Τίποτα δεν κερδίσαμε χωρίς αγώνες, θυσίες και αίμα»
«Περιθώρια για «ναι μεν, αλλά...» από τη ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχουν»
ΙΓΜΕ
Ανενεργός ο φορέας πετρελαίου, γην και ύδωρ στις εταιρείες
Συναντήσεις
Στο Λ. Οίκο από την... πίσω πόρτα
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δήμοι-κυβέρνηση: μία μονομαχία μέχρις εσχάτων
Ευρωζώνη
Κοκτέιλ-μολότοφ στον Ευρωνότο
Διαφήμιση
Σε μαύρο φόντο το νέο προφίλ της Ελλάδας
ΟΠΑΠ
Πάμε στοίχημα για... απιστία;
Κύπρος
Εις... μνημόνιον του «Αττίλα»
Άλλες ειδήσεις
«Ψάχνουν και για ατζέντα...»