Έντυπη Έκδοση

Η μη αναστρέψιμη καταστροφή της Ελλάδας σε... δόσεις

Μετά τις εκλογές στη Γερμανία, η κρίση θα είναι εφεξής όλη δική μας...

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωνε στη Βουλή ότι, όπως έδειξαν οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, «η οικονομική βελτίωση εξαρτάται άμεσα από την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα» και ότι «για την ευόδωση των προσπαθειών θα απαιτηθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση» σε κυβέρνηση και Βουλή.

 Επίσης πρόσφατα ο Σόιμπλε έλεγε ότι «αν χαθεί η μάχη κατά της ανεργίας, θα προκληθεί επανάσταση».

Σήμερα, λοιπόν, η μάχη κατά της ανεργίας έχει χαθεί στην Ελλάδα, ενώ, με το απεργιακό κύμα να ξεσηκώνεται εν όψει των μαζικών απολύσεων και των νέων μέτρων λιτότητας, οι φυγόκεντρες τάσεις στα κυβερνητικά κόμματα καθιστούν μάλλον... αδύνατη κάθε «δυνατή συναίνεση».

Σε απλά ελληνικά, η Ελλάδα εξασφάλισε μεν από Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ την πρώτη δόση της δόσης των 6,8 δισ. (και αόριστες υποσχέσεις για το μέλλον), αλλά την πληρώνει τώρα με μια κλιμακούμενη κοινωνική και πολιτική κρίση, ικανή να ακυρώσει την ίδια την εκτέλεση του προγράμματος, καθώς κανένας σώφρων Ελληνας δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ.

Φως ωστόσο «βλέπει» η Ε.Ε. με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, όπου διαπιστώνει ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) επέστρεψε στην περίπτωση της Ελλάδας κοντά στο μακροχρόνιο μέσο όρο του, υποδηλώνοντας «λαμπρές αναπτυξιακές προοπτικές». Γι' αυτό και σε συνδυασμό με την τάση επιστροφής των καταθέσεων, η Ε.Ε. προβλέπει ανάκαμψη 0,6% το 2014 με οδηγό τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Ουρά των αισιόδοξων αυτών προβλέψεων της Ε.Ε. είναι οι επιφυλάξεις της για την ικανότητα και προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις και η πιθανότητα διατήρησης της ύφεσης στην Ευρώπη, που θα επηρεάσει και την Ελλάδα.

Οι αμφιβολίες της Ε.Ε. είναι απολύτως δικαιολογημένες και σώζουν τα προσχήματα, μιας και οι αναπτυξιακές προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία δείχνουν να... χάσκουν στο κενό. Ο δείκτης ESI της Ε.Ε. σχηματίζεται από τους εθνικούς δείκτες οικονομικού κλίματος που καταρτίζουν οι αρχές κάθε χώρας-μέλους. Στη δική μας περίπτωση αφορά το Δείκτη Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζει το ΙΟΒΕ και ο οποίος μέσα στο τελευταίο 12μηνο εμφανίζει... βελτίωση 21% τη στιγμή που η οικονομία βυθίζεται κατά 6%! Στην Ευρωζώνη ο ίδιος δείκτης εμφανίζει άνοδο μόλις 0,4% στο ίδιο διάστημα, ενόσω το ΑΕΠ μειώνεται κατά 1,1%. Από τη σύγκριση αυτή και μόνον καταλαβαίνει κανείς πόση αξιοπιστία έχουν οι ελληνικές μετρήσεις.

Ακόμη χειρότερη είναι η πρόβλεψη για άνοδο των επενδύσεων στην Ελλάδα, όταν στο 1ο τρίμηνο φέτος οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν σε ετήσια βάση 12% στη χώρα και 5,5% στην Ευρωζώνη.

Τέλος, ανάκαμψη εξαγωγών χωρίς ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν υπάρχει, όπως δείχνει και η εφετινή πορεία τους παρά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας: το α' πεντάμηνο 2013 οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ τον Μάιο έπεσαν ακόμη εντονότερα (-5,1%), και χωρίς τα πετρελαιοειδή ακόμη χειρότερα (-9,5%).

Αν λοιπόν η τρόικα πεισματικά εμμένει σε ύφεση 4,2% εφέτος και ανάκαμψη 0,6%, επειδή έτσι μπορεί να πείθει για το «καλώς έχειν» του προγράμματος, δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα επιχειρήματα τα οποία επιστρατεύει δεν πείθουν κανέναν. Οταν, δε, η ίδια αναφέρει ότι το 2013-2014 θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό 2 δισ. (νέα μέτρα) και χρηματοδοτικό κενό 4,8 δισ. (ανάγκη νέου δανείου ή κουρέματος χρέους), πώς να μην πυροδοτήσει την πολιτική αστάθεια στη χώρα και την ανασφάλεια στις αγορές (βλ. αρνητική εξέλιξη Χ.Α. και δεκαετών ομολόγων);

Με τις δόσεις με το... σταγονόμετρο, η τρόικα κέρδισε χρόνο για τη Γερμανία και την Ε.Ε., όχι για την Ελλάδα. Η κρίση είναι εφεξής όλη δική μας και μόνο ένα γερό κούρεμα χρέους θα δώσει ανάσα στην ταλαίπωρη ελληνική οικονομία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Γερμανία
Υπουργείο Οικονομικών
Σχετικά θέματα: Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εβδομάδα πολιτικού «καύσωνα» με απολύσεις και Σόιμπλε για... μαύρισμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εβδομάδα πολιτικού «καύσωνα» με απολύσεις και Σόιμπλε για... μαύρισμα
Η μη αναστρέψιμη καταστροφή της Ελλάδας σε... δόσεις
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Το λεξικό των διαθεσίμων
ΣΥΡΙΖΑ
Γυρίζοντας σελίδα... ΣΥΡΙΖΑ
«Τίποτα δεν κερδίσαμε χωρίς αγώνες, θυσίες και αίμα»
«Περιθώρια για «ναι μεν, αλλά...» από τη ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχουν»
ΙΓΜΕ
Ανενεργός ο φορέας πετρελαίου, γην και ύδωρ στις εταιρείες
Συναντήσεις
Στο Λ. Οίκο από την... πίσω πόρτα
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δήμοι-κυβέρνηση: μία μονομαχία μέχρις εσχάτων
Ευρωζώνη
Κοκτέιλ-μολότοφ στον Ευρωνότο
Διαφήμιση
Σε μαύρο φόντο το νέο προφίλ της Ελλάδας
ΟΠΑΠ
Πάμε στοίχημα για... απιστία;
Κύπρος
Εις... μνημόνιον του «Αττίλα»
Άλλες ειδήσεις
«Ψάχνουν και για ατζέντα...»