Έντυπη Έκδοση

Κοκτέιλ-μολότοφ στον Ευρωνότο

Η πολιτική κρίση στους κυβερνητικούς σχηματισμούς σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία διογκώνεται από την ύφεση και τις κοινωνικές αντιδράσεις

Ανεξέλεγκτο «τσουνάμι» μοιάζει η κρίση στην Ευρωζώνη. Παρά τα χαμόγελα των ηγετών της Ε.Ε., η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών δείχνει ότι η κρίση χρέους ξαναγυρνάει. Παράλληλα όμως οξύνεται και η πολιτική κρίση, καθώς οι κυβερνητικοί σχηματισμοί σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία εγκλωβίζονται ανάμεσα στα αδιέξοδα της ύφεσης και τις κοινωνικές αντιστάσεις, που διογκώνονται.

Είναι κυβερνήσεις που έχουν την απόλυτη στήριξη των θεσμών της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, ωστόσο βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο, καθώς η κρίση φαίνεται να απλώνεται από την περιφέρεια στον πυρήνα του ευρώ (Γερμανία, Γαλλία): από την πραγματική οικονομία ώς το «προβληματικό» ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Ηδη η κατάσταση στον ευρωνότο μυρίζει μπαρούτι. Στην Ελλάδα η γενική απεργία την Τρίτη συμπυκνώνει αυτή την εικόνα.

Η πολιτική κρίση στην Πορτογαλία βαθαίνει. Ο προέδρος της Δημοκρατίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για ανασχηματισμό αλά ελληνικά ύστερα από την κατάρρευση της δικομματικής κεντροδεξιάς κυβέρνησης Κοέλιο, μετά τη μεγαλύτερη γενική απεργία στα χρόνια του Μνημονίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση (Σοσιαλιστικό Κόμμα) μιλάει για «αποτυχία» των εφαρμοζόμενων πολιτικών λιτότητας και επισημαίνει ότι «υπάρχει ανάγκη η χώρα να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα», και ζητά εκλογές.

Στην Ισπανία το κόμμα του Ραχόι (Λαϊκό Κόμμα), που ηγείται της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, πνίγεται στα σκάνδαλα διαφθοράς. «Παίρναμε μίζες για 20 χρόνια» παραδέχθηκε ο Λουίς Μπάρθενας, πρώην ταμίας του αδελφού κόμματος της Ν.Δ., που βρέθηκε (σε μια αντίστοιχη ισπανική... λίστα Λαγκάρντ) με 22 εκατ. ευρώ. Οι μίζες επιβαρύνουν το κλίμα σε μια οικονομία που κατρακυλάει όλο και πιο βαθιά στην ύφεση, με το Ραχόι να κάνει «δώρο» την επαναφορά των εξώσεων στους τραπεζίτες.

Την ίδια ώρα στον «αέρα» βρίσκεται και η ασταθής κυβέρνηση Λέτα στην Ιταλία που κρέμεται από τον «μίστερ TV». Ο κυβερνητικός σχηματισμός εξαρτάται από το ενδεχόμενο καταδίκης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη στάση που θα κρατήσει η Κεντροδεξιά.

Την ίδια στιγμή η Ιταλία μπαίνει όλο και πιο βαθιά στη μαύρη τρύπα. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&Ρ υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ομολόγων της, καθώς η ιταλική οικονομία αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδι στην ύφεση της Ευρωζώνης, όπως σημειώνει η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, που ρίχνει τον πήχυ για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η Ιταλία κουβαλάει ένα τιτάνιο δημόσιο χρέος, άνω των 2 τρισ. ευρώ, έξι φορές πάνω από το ελληνικό. Ποιος ευρωμηχανισμός στήριξης (ESM) θα το πληρώσει;

Και όλα αυτά τη στιγμή που βγαίνει στη φόρα ότι ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ και πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, είναι μπλεγμένος σε ένα ακόμη σκάνδαλο, με μαγειρεμένα στοιχεία για να «καλλωπιστεί» το χρέος, ώστε να μπει η Ιταλία στο ευρώ (σαν το σκάνδαλο με τα swaps της Goldman Sachs επί ημερών Σημίτη).

Οσο για την Ιρλανδία, τριγμούς προκαλεί η αποκάλυψη της εφημερίδας «Irish Independent» για ηχογραφημένες συνομιλίες τραπεζιτών της Anglo Irish Bank από το 2009 (όταν διασώζονταν από το Δημόσιο) στις οποίες περιγράφουν πώς κορόιδεψαν τους υπουργούς.

Οταν ένας τραπεζίτης ρωτήθηκε πώς κατέληξε στο ποσό των 7 δισ. ευρώ, απάντησε κυνικά: «Το έβγαλα από τον κ... μου». Η τράπεζα χρειάστηκε πάνω από 30 δισ. ευρώ!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωζώνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εβδομάδα πολιτικού «καύσωνα» με απολύσεις και Σόιμπλε για... μαύρισμα
Η μη αναστρέψιμη καταστροφή της Ελλάδας σε... δόσεις
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Το λεξικό των διαθεσίμων
ΣΥΡΙΖΑ
Γυρίζοντας σελίδα... ΣΥΡΙΖΑ
«Τίποτα δεν κερδίσαμε χωρίς αγώνες, θυσίες και αίμα»
«Περιθώρια για «ναι μεν, αλλά...» από τη ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχουν»
ΙΓΜΕ
Ανενεργός ο φορέας πετρελαίου, γην και ύδωρ στις εταιρείες
Συναντήσεις
Στο Λ. Οίκο από την... πίσω πόρτα
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δήμοι-κυβέρνηση: μία μονομαχία μέχρις εσχάτων
Ευρωζώνη
Κοκτέιλ-μολότοφ στον Ευρωνότο
Διαφήμιση
Σε μαύρο φόντο το νέο προφίλ της Ελλάδας
ΟΠΑΠ
Πάμε στοίχημα για... απιστία;
Κύπρος
Εις... μνημόνιον του «Αττίλα»
Άλλες ειδήσεις
«Ψάχνουν και για ατζέντα...»