Έντυπη Έκδοση

Δήμοι-κυβέρνηση: μία μονομαχία μέχρις εσχάτων

Συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποιεί αύριο το μεσημέρι η ΠΟΕ-ΟΤΑ, προσυγκέντρωση την Τρίτη έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας και «λουκέτο» την Τετάρτη απ' όλους τους δήμους, με μεγάλη πορεία προς τη Βουλή

Σε πόλωση οδηγούνται οι σχέσεις δημάρχων και κυβέρνησης με αφορμή το πολυνομοσχέδιο-σκούπα, που αφορά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, της υπηρεσίας σχολικών φυλάκων και τη διαθεσιμότητα χιλιάδων εργαζομένων.

Σημείο αιχμής αποτελεί και το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, καθώς οι σχετικές διατάξεις οδηγούν, όπως υποστηρίζουν οι δήμαρχοι, σε διεύρυνση της επιτροπείας των δήμων.

Την ίδια στιγμή σε αναβρασμό και αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, που προετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Καθοριστικής σημασίας θα είναι οι επόμενες τρεις μέρες, με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μαζικές παραιτήσεις δημοτικών συμβουλίων, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί τις προτάσεις τους περί αναμόρφωσης των ρυθμίσεων που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Για το λόγο αυτό έχουν ζητήσει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα προχωρούν σε «λουκέτο» στους δήμους από αύριο μέχρι και την Τετάρτη 17 Ιουλίου, ενώ για την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου προγραμματίζουν πορεία προς τη Βουλή, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα. Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα και τις κοινωνικοπρονοιακές δομές, θα λειτουργήσουν κανονικά, με εξαίρεση την Τρίτη, ημέρα γενικής πανελλαδικής απεργίας.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των δημάρχων κατά την έκτακτη συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), δήλωσαν ότι συμφωνούν με το μέτρο της κινητικότητας των εργαζομένων από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό σε άλλες με ελλείψεις, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών. Ζήτησαν επίσης ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης που θα προχωρήσει σε αντικειμενική και αξιόπιστη αξιολόγηση των υπουργείων, των φορέων τους και της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ξεκινήσει σοβαρός διάλογος για την κινητικότητα των υπαλλήλων.

Δριμεία κριτική ασκήθηκε, τόσο από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη όσο και από τον επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ., δήμαρχο Λαρισαίων Κ. Τζανακούλη, στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το ρόλο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με αυτές, το Οικονομικό Παρατηρητήριο αποκτά δυνατότητα επέμβασης στους προϋπολογισμούς των δήμων ήδη από την κατάρτισή τους και αν οι υποδείξεις του δεν γίνουν σεβαστές, έχει το δικαίωμα να στερεί από τους δήμους το μερίδιό τους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Ο κ. Ασκούνης υποστήριξε ότι επί της ουσίας επεκτείνεται η καταστρατήγηση της συνταγματικής αυτοτέλειας των δήμων και ακυρώνεται πλήρως ο ρόλος των δημάρχων, αφού ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών θα υποδεικνύει, πλέον, στους ΟΤΑ αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να εφαρμόσουν. Και κατέληξε: «Να διορίσουν λοιπόν 325 επιτρόπους, ως επικεφαλής των δήμων, να τελειώνουμε».

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, με προεξάρχουσα την ΠΟΕ-ΟΤΑ, που καλεί τα μέλη της να είναι σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα. «Εφ' όσον έδειξαν ότι δεν μας σέβονται, να τους κάνουμε να μας φοβούνται», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θέμης Μπαλασόπουλος, από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ.

Αύριο η ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποιεί στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη, από την οποία θα ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Στις 8 το βράδυ διοργανώνεται από την ΑΔΕΔΥ πανελλαδικό συλλαλητήριο και συναυλία στην πλατεία Συντάγματος.

Την Τρίτη θα γίνει προσυγκέντρωση των εργαζομένων στους ΟΤΑ στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην πλατεία Καραϊσκάκη, προκειμένου να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Από τις 8.30 το βράδυ θα ξεκινήσει πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, ενώ θα πραγματοποιηθεί ολονύχτια διαμαρτυρία με βασικό σύνθημα «Περικυκλώστε τη Βουλή-Καταψήφιση του νομοσχεδίου».

Τέλος, την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στη Βουλή. Η ώρα και ο τόπος δεν έχουν καθοριστεί ακόμη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Αντιρατσιστικό
ΠΟΕ-ΟΤΑ
Κυβέρνηση
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πάρκα/Πλατείες/Ελεύθεροι χώροι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εβδομάδα πολιτικού «καύσωνα» με απολύσεις και Σόιμπλε για... μαύρισμα
Η μη αναστρέψιμη καταστροφή της Ελλάδας σε... δόσεις
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Το λεξικό των διαθεσίμων
ΣΥΡΙΖΑ
Γυρίζοντας σελίδα... ΣΥΡΙΖΑ
«Τίποτα δεν κερδίσαμε χωρίς αγώνες, θυσίες και αίμα»
«Περιθώρια για «ναι μεν, αλλά...» από τη ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχουν»
ΙΓΜΕ
Ανενεργός ο φορέας πετρελαίου, γην και ύδωρ στις εταιρείες
Συναντήσεις
Στο Λ. Οίκο από την... πίσω πόρτα
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δήμοι-κυβέρνηση: μία μονομαχία μέχρις εσχάτων
Ευρωζώνη
Κοκτέιλ-μολότοφ στον Ευρωνότο
Διαφήμιση
Σε μαύρο φόντο το νέο προφίλ της Ελλάδας
ΟΠΑΠ
Πάμε στοίχημα για... απιστία;
Κύπρος
Εις... μνημόνιον του «Αττίλα»
Άλλες ειδήσεις
«Ψάχνουν και για ατζέντα...»