Έντυπη Έκδοση

Γυρίζοντας σελίδα... ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις αντιδράσεις και τις εσωκομματικές αντιξοότητες, ο Αλέξης Τσίπρας και η προεδρική πλειοψηφία θα καταφέρουν απόψε το βράδυ, με την ολοκλήρωση του συνεδρίου, να κάνουν το δύσκολο βήμα για την ενιαιοποίηση του κόμματος και της λειτουργίας του

Με την ανάδειξη των 201 μελών της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνεται το βράδυ το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με το πέρας του οποίου το συμμαχικό σχήμα μετατρέπεται σε ενιαίο κόμμα, με ενιαία δομή και οργάνωση, και πρόταση εξουσίας, όπως τόνισε και στην εισηγητική του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας.

Αυτή η πορεία, όμως, φαίνεται πως δεν θα είναι απλή υπόθεση και πάντως όχι χωρίς ωδίνες, καθώς, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν κάμφθηκαν οι σθεναρές αντιδράσεις πέντε συνιστωσών, αλλά αντιθέτως, έπειτα από την παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου από το βήμα του συνεδρίου, φαίνεται πως η διάλυση των συνιστωσών θα απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη μέρα του συνεδρίου.

Το γενικό συμπέρασμα, πάντως, του συνεδρίου, όπως εξάγεται από την ατμόσφαιρα που κυριάρχησε -καθώς μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών δεν είναι γνωστά-, δεν αφήνει αμφιβολία ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η προεδρική πλειοψηφία κατάφεραν σε γενικές γραμμές να κάνουν το δύσκολο βήμα για την ενιαιοποίηση του κόμματος και της λειτουργίας του, παρά τις αντιδράσεις, με δεδομένη την απόφαση της πλειοψηφίας των συνιστωσών να ενσωματωθούν στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αριστερή Πλατφόρμα

Σε αυτό το κλίμα, η Αριστερή Πλατφόρμα (Α.Π.), που επέλεξε να κρατήσει διακριτικές αποστάσεις στο θέμα των συνιστωσών και θέτοντας ως προτεραιότητα να διατηρήσει τη διακριτή της εσωτερική παρουσία οργανωτικά, μετέφερε το διακύβευμα του συνεδρίου στα αμιγώς πολιτικά ζητήματα και δευτερευόντως στα καταστατικά, με τις έξι τροπολογίες που κατέθεσε στο συνέδριο, και έστειλε το δικό της μήνυμα προς την πλευρά της πλειοψηφίας ότι θα συνεχίσει να πιέζει προς μια πιο ριζοσπαστική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα τις τρεις εξ αυτών, πάνω στα πολιτικά θέματα και τις εκλογικές συμμαχίες.

Στην ομιλία του, την Παρασκευή, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, δίνοντας και το στίγμα που θα κινηθεί μετά το ιδρυτικό συνέδριο, ξεκαθάρισε πως το βασικό θέμα δεν αφορά τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά την κοινωνία και τα προβλήματά της και προέταξε την ανάγκη να ανοίξει, χωρίς προκαταλήψεις, στο εσωτερικό του κόμματος η συζήτηση για την Ευρώπη και την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.

Στη σχετική τροπολογία που κατέθεσε η Α.Π., επί του Σχεδίου Πολιτικής Διακήρυξης, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει βάση διαλόγου στη μετα-συνεδριακή περίοδο, τονίζεται μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση της Αριστεράς, έχοντας ως στόχο να υλοποιήσει πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής, πρέπει να προετοιμαστεί από κάθε άποψη για όλες τις συνέπειες και τα ενδεχόμενα της αναπόφευκτης σύγκρουσης με την Ευρωζώνη του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, περιλαμβανομένης και της εξόδου από την Ευρωζώνη. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, που απαιτεί έγκαιρη και καλή προετοιμασία, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά "καταστροφή" ή εθνική απομόνωση, όπως προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν τα παπαγαλάκια του συστήματος. Η καταστροφή, άλλωστε, συντελείται χρόνια τώρα εντός του ευρώ στο όνομα της διάσωσής του. Η έξοδος από την Ευρωζώνη, στο βαθμό που εντάσσεται σε ένα προοδευτικό σχέδιο ρήξης με τα Μνημόνια και την τρόικα και ανατροπής της λιτότητας, με ανοιχτό τον ορίζοντα για το σοσιαλισμό, μπορεί να αποτελέσει, παρά τις προσωρινές δυσκολίες που θα επιφέρει, μια βιώσιμη και θετική πρόταση διεξόδου με ελπιδοφόρο ορίζοντα για τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Συνέδρια
Σχετικά θέματα: ΣΥΡΙΖΑ
«Τίποτα δεν κερδίσαμε χωρίς αγώνες, θυσίες και αίμα»
«Περιθώρια για «ναι μεν, αλλά...» από τη ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχουν»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εβδομάδα πολιτικού «καύσωνα» με απολύσεις και Σόιμπλε για... μαύρισμα
Η μη αναστρέψιμη καταστροφή της Ελλάδας σε... δόσεις
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Το λεξικό των διαθεσίμων
ΣΥΡΙΖΑ
Γυρίζοντας σελίδα... ΣΥΡΙΖΑ
«Τίποτα δεν κερδίσαμε χωρίς αγώνες, θυσίες και αίμα»
«Περιθώρια για «ναι μεν, αλλά...» από τη ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχουν»
ΙΓΜΕ
Ανενεργός ο φορέας πετρελαίου, γην και ύδωρ στις εταιρείες
Συναντήσεις
Στο Λ. Οίκο από την... πίσω πόρτα
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δήμοι-κυβέρνηση: μία μονομαχία μέχρις εσχάτων
Ευρωζώνη
Κοκτέιλ-μολότοφ στον Ευρωνότο
Διαφήμιση
Σε μαύρο φόντο το νέο προφίλ της Ελλάδας
ΟΠΑΠ
Πάμε στοίχημα για... απιστία;
Κύπρος
Εις... μνημόνιον του «Αττίλα»
Άλλες ειδήσεις
«Ψάχνουν και για ατζέντα...»