Έντυπη Έκδοση

«Τίποτα δεν κερδίσαμε χωρίς αγώνες, θυσίες και αίμα»

Ο 93χρονος Γιάννης Οικονόμου χειροκροτήθηκε θερμά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο παλιός συναγωνιστής του Αρη Βελουχιώτη και σύντροφος στην εξορία με τον Μανώλη Γλέζο μιλάει στην «Κ.Ε.» για την τελευταία ελπίδα τής Ελλάδας να φύγει από την κρίση

Ο Γιάννης Οικονόμου σήμερα είναι 93 ετών. Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτήθηκε θερμά. «Πέντε χρόνια ζωής μού χάρισε αυτό το χειροκρότημα», λέει με συγκίνηση στην «Κ.Ε.» ο παλαιός συναγωνιστής του Αρη Βελουχιώτη.

Γεννήθηκε το 1921 στην Αμφίκλεια Παρνασσού. Κι ανέβηκε στο βουνό από τους πρώτους, στην ομάδα του καπετάν Διαμαντή. «Στις αρχές του '42 σχηματίσθηκαν οι πρώτες ομάδες αντίστασης στη Σπερχειάδα, τη Μακρακώμη, την ανατολική Φθιώτιδα. Από κει ξεκίνησε ο Αρης».

Πήρε μέρος στην ανατίναξη του Γοργοπόταμου. Θυμάται ότι γνώρισε τον Αρη Βελουχιώτη μετά το σαμποτάζ της Αμφίκλειας. «Στις 13 Απριλίου του '43 ανατινάξαμε τις μηχανές, αποκόπτοντας τη σιδηροδρομική γραμμή των Γερμανών. Εγώ το έκανα. Ηξερα τις μηχανές. Τότε ήρθε ο Αρης και με πήρε μαζί του.

»Τον ακολούθησα μέχρι το τέλος. Μαζί δώσαμε τη μάχη με τους Γερμανούς στην Κουκουβίτσα Παρνασσού. Στη συνέχεια πήγαμε στην Πελοπόννησο, όπου παραμείναμε τρεις μήνες».

* Μετά τον πόλεμο;

- Γύρισα στο χωριό όταν παραδώσαμε τα όπλα το '44. Με συνέλαβαν αμέσως. Φυλακή και εξορία μέχρι το '48. Φυλακές Αβέρωφ και μετά στην Αμφισσα, την Αίγινα, την Ικαρία, τη Μακρόνησο. Από την εξορία επέστρεψα στην Αμφίκλεια. Και υπέβαλα αίτηση στους Σιδηροδρόμους Ελληνικού Κράτους (ΣΕΚ). Μετά το '67 σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας με απέλυσαν. Επανήλθα και παρέμεινα μέχρι το 1980.

Επιστροφή στο σήμερα: «Σκέφτομαι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εγγόνια μου και στεναχωριέμαι. Δεν βρίσκουν δουλειά, δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια».

* Τι τους συμβουλεύετε;

- Να οργανωθούν και να αγωνίζονται. Να σταθούν όρθιοι. Τίποτα δεν κερδίσαμε χωρίς αγώνες, θυσίες και αίμα. Σήμερα χρειάζεται συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Ελπίζω να δώσουν μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ, εκεί υπάρχει μια ελπίδα.

* Τα κόμματα της συγκυβέρνησης;

- Ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος δεν εκφράζουν την κοινωνία. Εδωσαν εξετάσεις και μηδενίζονται.

* Γνωρίζετε τον Μανώλη Γλέζο;

- Ημασταν μαζί εξορία στην Κέρκυρα. Μοναδικός αγωνιστής.

Πώς περιγράφει τον Αρη: «Δυναμικός. Και ηγέτης. Συγκρουόταν με τους Εγγλέζους με βάση το ελληνικό πνεύμα. Εξέφραζε το πάθος. Η ηγεσία του ΚΚΕ, Σιάντος και Ιωαννίδης, ήταν αντίθετοι στις αποφάσεις του. Οταν μιλούσε για την ηγεσία του ΚΚΕ άφηνε υπονοούμενα».

* Τι γνώμη έχετε για τον Αλ. Τσίπρα;

- Εκφράζει την πραγματικότητα που ζούμε. Αν δεν έχει ευρεία υποστήριξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Συνέδρια
Σχετικά θέματα: ΣΥΡΙΖΑ
Γυρίζοντας σελίδα... ΣΥΡΙΖΑ
«Περιθώρια για «ναι μεν, αλλά...» από τη ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχουν»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εβδομάδα πολιτικού «καύσωνα» με απολύσεις και Σόιμπλε για... μαύρισμα
Η μη αναστρέψιμη καταστροφή της Ελλάδας σε... δόσεις
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Το λεξικό των διαθεσίμων
ΣΥΡΙΖΑ
Γυρίζοντας σελίδα... ΣΥΡΙΖΑ
«Τίποτα δεν κερδίσαμε χωρίς αγώνες, θυσίες και αίμα»
«Περιθώρια για «ναι μεν, αλλά...» από τη ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχουν»
ΙΓΜΕ
Ανενεργός ο φορέας πετρελαίου, γην και ύδωρ στις εταιρείες
Συναντήσεις
Στο Λ. Οίκο από την... πίσω πόρτα
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δήμοι-κυβέρνηση: μία μονομαχία μέχρις εσχάτων
Ευρωζώνη
Κοκτέιλ-μολότοφ στον Ευρωνότο
Διαφήμιση
Σε μαύρο φόντο το νέο προφίλ της Ελλάδας
ΟΠΑΠ
Πάμε στοίχημα για... απιστία;
Κύπρος
Εις... μνημόνιον του «Αττίλα»
Άλλες ειδήσεις
«Ψάχνουν και για ατζέντα...»