Έντυπη Έκδοση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ)

«Περιθώρια για «ναι μεν, αλλά...» από τη ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχουν»

Ο βουλευτής και ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει στην «Κ.Ε.» για το συνέδριο και τον Μανώλη Γλέζο, τις «συνιστώσες» και την αυριανή κυβέρνηση συμμαχιών, την επίθεση εξωστρέφειας που χρειάζεται να κάνει το κόμμα του, αλλά και για την αρετή του πατριωτισμού

Ιδιαίτερου ιστορικού βάρους χαρακτηρίζει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το συνέδριο που ολοκληρώνεται απόψε, καθώς -όπως λέει- γίνεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Αριστερά μετασχηματίζεται σε ηγετική πολιτική δύναμη.

Στη συνέντευξή του στην «Κ.Ε.» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου στο συνέδριο, που έχει προκαλέσει αίσθηση, λέγοντας ότι η «θέση του Γλέζου είναι δίπλα στον Τσίπρα». Σχετικά με το θέμα των συνιστωσών, που αρνούνται την αυτοδιάλυσή τους, τονίζει ότι «ο δρόμος της συνεργασίας είναι ορθάνοιχτος». Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρεται, επίσης, στα πατριωτικά χαρακτηριστικά της Αριστεράς. «Ο πατριωτισμός είναι μια πολύτιμη για τη δημοκρατία πολιτική αρετή», υπογραμμίζει.

* Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τις συνεδριακές διαδικασίες του θα βγει ενδυναμωμένος πολιτικά; Η παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου φαίνεται πως περιέπλεξε τα πράγματα και υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα τι πρόκειται να γίνει με τις συνιστώσες εκείνες που εμμένουν να αρνούνται την αυτοδιάλυσή τους.

- Το συνέδριο θα μας βγάλει πιο ενωμένους, πιο δυνατούς. Ο νέος, ενιαίος, δημοκρατικός ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει προσκλητήριο για ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση, προκειμένου να ηττηθεί μια ώρα αρχύτερα η καταστροφική μνημονιακή πολιτική. Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα της Αριστεράς του 21ου αιώνα, με ισχυρή φωνή και πειστική πρόταση διακυβέρνησης, αποτελεί απαίτηση των πολιτών που τον εμπιστεύτηκαν και τον στήριξαν και πιεστική ανάγκη των καιρών. Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει, γιατί τα προβλήματα είναι πιεστικά και μας τραβούν από το μανίκι. Για όσους επιλέξουν, όπως έχουν κάθε δικαίωμα, να μην ενταχθούν στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει ορθάνοιχτος ο δρόμος της στενής συναγωνιστικής συνεργασίας. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Η θέση του Μαν. Γλέζου, για παράδειγμα, που αποτελεί κεφάλαιο για την παράταξη και τον τόπο, είναι, και είμαι βέβαιος ότι θα παραμείνει, δίπλα και όχι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τη συλλογική μας προσπάθεια.

Επίθεση εξωστρέφειας

* Κρίνετε ότι ο σφυγμός της κοινωνίας μεταφέρθηκε αυτές τις τρεις πρώτες μέρες, που προηγήθηκαν, στο συνεδριακό διάλογο; Ή μήπως η συζήτηση που διεξήχθη περιορίστηκε σε εσωκομματική ενδοσκόπηση;

- Από τη Δευτέρα χρειαζόμαστε μια επίθεση εξωστρέφειας. Οι καιροί δεν επιτρέπουν άλλη εσωστρέφεια και πολύ περισσότερο παράταση της ενδοσκόπησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το ιδρυτικό του συνέδριο και την ουσιαστική ενοποίησή του, πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την περαιτέρω επεξεργασία, εξειδίκευση και εμβάθυνση του κυβερνητικού προγράμματός του, σε διαρκή επικοινωνία με την καθημερινότητα, τις αγωνίες και τους αγώνες των πολιτών. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην ιστορική πρόκληση, που είναι σήμερα απολύτως επείγουσα: ήττα της πολιτικής των Μνημονίων και κυβερνητική αλλαγή, για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.

* Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΚΚΕ είχαν, επίσης, τα συνέδριά τους. Σε τι διαφέρει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ από αυτά των τριών άλλων κομμάτων που προηγήθηκαν;

- Τα συνέδρια Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ήταν, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, συνέδρια συνέχειας και εσωτερικών τακτοποιήσεων. Γι' αυτό και δεν παρήγαγαν σημαντικές ειδήσεις και εξελίξεις. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδιαίτερο ιστορικό βάρος, καθώς η δική μας Αριστερά αναμετριέται με την πρόκληση να καταστεί πρωταγωνιστική ηγετική δύναμη για την αλλαγή της κοινωνίας. Θα κριθούμε στην πράξη και εκ του αποτελέσματος. Γι' αυτό και δεν δικαιολογείται ούτε έπαρση ούτε επανάπαυση. Μετά το συνέδριο μας περιμένουν τεράστιες προκλήσεις και πολλή δουλειά, που απαιτεί ισχυρή συλλογικότητα και αλληλεγγύη, δυνατά πόδια και κυρίως ανοιχτά μάτια και αυτιά.

* Εχετε πει ότι ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα θα βοηθήσει να προκύψει στη συνέχεια κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό το κόμμα σας. Θα βοηθούσε, πιθανόν, και σε μια σύγκλιση με τους πρώην συντρόφους σας της ΔΗΜΑΡ;

- Ακόμα κι αν ο λαός μάς δώσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, πράγμα δύσκολο για οποιοδήποτε κόμμα σήμερα, θα αναζητήσουμε και πάλι συμμαχίες με ευρύτερες δυνάμεις στη βάση του προγράμματός μας και συνεργασία με έντιμα, ικανά και αξιόπιστα πρόσωπα από ένα ευρύτερο φάσμα. Θα είναι μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και την ανάπτυξη της χώρας με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Οσο για τη ΔΗΜΑΡ, ας μην προτρέχουμε. Η αποχώρησή της από την κυβέρνηση δεν αναιρεί τις μεγάλες ευθύνες της ηγεσίας της για την κυβερνητική σύμπραξη στην πολιτική του Μνημονίου. Η ΔΗΜΑΡ οφείλει να αναμετρηθεί με αντιφάσεις του τύπου «αποχωρούν οι υπουργοί μου, αλλά παραμένουν τα στελέχη μου στη διοίκηση Δημόσιων Οργανισμών», με βάση το γνωστό «4-2-1». Κυρίως, όμως, πρέπει να αποφασίσει για το ρόλο της: «εξωτερικός συνεργάτης» της κυβέρνησης ή δύναμη της αντιπολίτευσης, με το δικό της ασφαλώς στίγμα; Περιθώρια για «ναι μεν, αλλά...» απλά δεν υπάρχουν.

* Εχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα, σχετικά με τα πολιτικά πρόσωπα που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Θα ήθελα τη δική σας εκτίμηση.

- Στο μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα κυριάρχησαν για δεκαετίες δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. άσκησαν αντιπαραγωγικές, πελατειακές, ψηφοθηρικές πολιτικές. Δημιούργησαν σχέσεις αλληλεξάρτησης μεταξύ ψηφοφόρων και πολιτικών προσώπων, έστησαν και ανέπτυξαν μια κρατική μηχανή με έντονα φαινόμενα κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και διαπλοκής και βέβαια, τους αντίστοιχους μηχανισμούς, για την προστασία και την αναπαραγωγή τους. Οι τεράστιες ευθύνες για το κατάντημα της χώρας έχουν ονοματεπώνυμο και διεύθυνση.

Η αρετή του πατριωτισμού

* Πρόσφατα, σε ραδιοφωνική σας συνέντευξη, είχατε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναδειχθεί στη νέα μεγάλη πατριωτική δύναμη του τόπου, στη βάση ενός νέου πατριωτισμού. Πώς εννοείτε ακριβώς τον όρο «νέος πατριωτισμός»;

- Να αγαπάς και να υπερασπίζεσαι την πατρίδα σου, στην πράξη και όχι στα λόγια, χωρίς να μισείς την πατρίδα των «άλλων». Ο πατριωτισμός είναι μια πολύτιμη για τη δημοκρατία πολιτική αρετή, μια δύναμη που μπορεί να κινητοποιεί τους πολίτες να υπηρετούν τη χώρα τους και την κοινή τους ελευθερία και δημοκρατία. Ο πατριωτισμός του αντιφασιστικού αγώνα, για παράδειγμα, έδωσε ηθικό και πολιτικό περιεχόμενο στην πιο αδιάλλακτη και ηρωική αντίσταση στον επιτιθέμενο εισβολέα και στον κατακτητή. Ο πατριωτισμός του αντιφασισμού εμπνεόταν από την ιδέα ότι πατρίδα σημαίνει κοινή ελευθερία ενός λαού, ο οποίος θέλει να ζει ελεύθερος, ανάμεσα σε άλλους ελεύθερους λαούς. Ανάμεσα σε αυτήν την ιδέα της πατρίδας και στον εθνικισμό, ο οποίος αναγορεύει σε πρωταρχική αξία όχι την ελευθερία αλλά την εθνική, θρησκευτική ή πολιτισμική ομοιογένεια και υπεροχή ενός λαού και στην επικράτηση του δικού μας έθνους σε αναμέτρηση με άλλα έθνη, υπάρχει μια ηθική και πολιτική άβυσσος. Αυτή η σύγχρονη πατριωτική αντίληψη, σε καιρούς όπου η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «αποικία χρέους», έχει ιδιαίτερη σημασία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Συνεντεύξεις
Σχετικά θέματα: ΣΥΡΙΖΑ
Γυρίζοντας σελίδα... ΣΥΡΙΖΑ
«Τίποτα δεν κερδίσαμε χωρίς αγώνες, θυσίες και αίμα»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εβδομάδα πολιτικού «καύσωνα» με απολύσεις και Σόιμπλε για... μαύρισμα
Η μη αναστρέψιμη καταστροφή της Ελλάδας σε... δόσεις
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Το λεξικό των διαθεσίμων
ΣΥΡΙΖΑ
Γυρίζοντας σελίδα... ΣΥΡΙΖΑ
«Τίποτα δεν κερδίσαμε χωρίς αγώνες, θυσίες και αίμα»
«Περιθώρια για «ναι μεν, αλλά...» από τη ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχουν»
ΙΓΜΕ
Ανενεργός ο φορέας πετρελαίου, γην και ύδωρ στις εταιρείες
Συναντήσεις
Στο Λ. Οίκο από την... πίσω πόρτα
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δήμοι-κυβέρνηση: μία μονομαχία μέχρις εσχάτων
Ευρωζώνη
Κοκτέιλ-μολότοφ στον Ευρωνότο
Διαφήμιση
Σε μαύρο φόντο το νέο προφίλ της Ελλάδας
ΟΠΑΠ
Πάμε στοίχημα για... απιστία;
Κύπρος
Εις... μνημόνιον του «Αττίλα»
Άλλες ειδήσεις
«Ψάχνουν και για ατζέντα...»