Έντυπη Έκδοση

Στο Λ. Οίκο από την... πίσω πόρτα

Στην άδεια Ουάσιγκτον του Αυγούστου και στο «νεκρό χρόνο» του Μπαράκ Ομπάμα, το ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο

Η Ελλάδα διανύει εμφυλιοπολεμική περίοδο, κατά σοκαριστική διαπίστωση προερχόμενη από τα πλέον επίσημα αμερικανικά χείλη στην Αθήνα. Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτήματα για τη βαθύτερη έννοια της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και φυσικά για τις προσλαμβάνουσες των Αμερικανών, που άναψαν απρόβλεπτα το «πράσινο φως» για την πραγματοποίησή της. Και, εν τέλει, επ' ωφελεία ποίου;

Οι Αμερικανοί είναι προφανές ότι θέλησαν να κάνουν το χατίρι στον Ελληνα πρωθυπουργό και, υποδεχόμενοι τον κ. Σαμαρά από την... «πίσω πόρτα» στην άδεια Ουάσιγκτον του Αυγούστου και στο «νεκρό χρόνο» του προέδρου Ομπάμα, είναι προφανές ότι αντιλαμβάνονται πως η επίσκεψη θα λειτουργήσει πρωτίστως με μεγεθυντικό φακό για την ελληνική πραγματικότητα.

Η ελληνική «προσφορά»

Η παντελής απουσία της Ελλάδας από τις διεθνείς εξελίξεις δεν παρέχει δυνατότητα για συζήτηση σοβαρής γεωπολιτικής σημασίας και η μόνη εξυπηρέτηση που μπορεί να προσφέρει επικοινωνιακά στους Αμερικανούς η συνάντηση της 8ης Αυγούστου στο Οβάλ Γραφείο είναι για να... «δείξουν» τον Ελληνα πρωθυπουργό και να υπογραμμίσουν πως η ελληνική υπόθεση αποτελεί «παράδειγμα προς αποφυγήν» στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να καυτηριάσουν τις πολιτικές λιτότητας της Γερμανίας.

Στο αμερικανικό ραντάρ των παγκόσμιων γεγονότων δεν διαφεύγει την προσοχή πως επιταχύνονται οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να «βλέπει» να στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των επιδιώξεών της για απόλυτη ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η αύξηση του ελεγχόμενου σε μεγάλο βαθμό από τους Αμερικανούς κόστους δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών, σε συνδυασμό με τις σταδιακά αλλά σταθερά αυξανόμενες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, προβληματίζουν το Βερολίνο.

Εκτιμάται, ως εκ τούτου, πως μετά τις ευρωεκλογές της άνοιξης του 2014 οι Γερμανοί θα κινητοποιήσουν τις διαδικασίες αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Συνθήκης προκειμένου να ενσωματώσουν σε αυτήν ντε γιούρε τους λεόντειους όρους που έχουν επιβάλει ντε φάκτο στις μνημονιακές χώρες.

Κατά τους Αμερικανούς, καθίσταται όλο και περισσότερο προφανές ότι οι ελεγχόμενοι από το Βερολίνο ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν καταστεί έτι περαιτέρω απολυταρχικοί και μαζί τους και οι πρακτικές των κυβερνήσεων που τις εφαρμόζουν, και από αυτή τη σκοπιά έχουν χάσει κάθε έννοια νομιμοποίησής τους.

Αυτό ισχύει φυσικά και στην ελληνική πραγματικότητα, και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις οι συνομιλητές της «Ε» εκφράζουν τους φόβους τους για αναμενόμενη βαθύτερη κρίση στην Ελλάδα περί τα τέλη του χρόνου που, παράλληλα με πολιτική αστάθεια σε Ιταλία και Πορτογαλία, μπορεί να επαναφέρει την αστάθεια στην Ευρωζώνη.

Επί του παρόντος, στην Ελλάδα αποφεύγεται μεγαλύτερη πολιτικο-οικονομική αστάθεια λόγω των γερμανικών εκλογών και της εκ τούτων επιδεικνυόμενης πολιτικής ανοχής και, συνεπώς, οι εκεί παρούσες διαμαρτυρίες από τους επηρεαζόμενους στο δημόσιο τομέα δεν πλήττουν άμεσα τη βιωσιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Αλλά, όπως λέγεται, τα πράγματα θα πάρουν διαφορετική τροπή με τη νέα ελληνική αξιολόγηση του φθινοπώρου, κατά την οποία οι δανειστές πρέπει να αποφασίσουν για το είδος των δύσκολων υποχωρήσεων που πρέπει να κάνουν για να μην καταρρεύσει η δικομματική κυβέρνηση των Σαμαρά και Βενιζέλου. Εκείνη την εποχή αναμένεται πως λογικά θα επανέλθει από το ΔΝΤ και η πίεση προς τα άλλα μέλη της τρόικας για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, γιατί διαφορετικά «δεν βγαίνουν τα νούμερα», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Ακρως ενδεικτική για τα ελληνικά πράγματα ήταν η περικοπή του απερχόμενου Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Ντάνιελ Σμιθ, ο οποίος, στη διάρκεια ομιλίας του επ' ευκαιρία του εορτασμού για την αμερικανική ανεξαρτησία της 4ης Ιουλίου, παρομοίασε τη σημερινή κατάσταση με τον αμερικανικό εμφύλιο.

«Ως ιστορικός, θα 'θελα να μοιραστώ μαζί σας τι μου θυμίζει η σημερινή κατάσταση (στην Ελλάδα)... θα 'θελα να κάνω έναν παραλληλισμό: μου θυμίζει την ιστορία της χώρας μου, μου θυμίζει την εποχή που η χώρα μου έβγαινε από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από 150 χρόνια», φέρεται να ανέφερε ο κ. Σμιθ, σύμφωνα με παρευρεθέντες στην εκδήλωση. «Και εμεις, είχαμε φθάσει σε μια περίοδο κρίσης και αυτό ήταν το ξύπνημα που έκανε μετά τη χώρα μας πολύ πιο ισχυρή...».

Η κυνική διαπίστωση ενός εκ των πλέον διακεκριμένων στελεχών της αμερικανικής διπλωματίας και εκ των πλέον ικανών και σοβαρών πρέσβεων που έχουν περάσει από την Αθήνα έμεινε στα... «αζήτητα» για την ελληνική κυβέρνηση, από την οποία ουδείς αντέδρασε, παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν παρών, και λίγο νωρίτερα, κατά μία ασυνήθιστη πρακτική, είχε υποβάλει τα... «σέβη» της διά της παρουσίας της η πολιτική ηγεσία της χώρας -Σαμαράς και Βενιζέλος.

Αναζητώντας επενδύσεις

Δεν πέρασε απαρατήρητο σε δυτικούς κύκλους το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός επί των Εξωτερικών έτρεξαν να παραστούν στην αμερικανική εκδήλωση μόλις δύο ημέρες μετά τις επίσημες αποκαλύψεις για τις ηλεκτρονικές υποκλοπές στις ελληνικές αντιπροσωπείες στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη, αντί να στείλουν εκεί τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών.

Τώρα, εν όψει και της επίσκεψης Σαμαρά, παρατηρείται πως οι αναφορές Σμιθ για τα ελληνικά πράγματα δείχνουν το σκεπτικό που προφανώς επικρατεί στους ενδότερους αμερικανικούς κύκλους και με αυτή την «αντανάκλαση» γεννώνται ερωτήματα για το κατά πόσον η αμερικανική πολιτική ηγεσία μπορεί να συζητήσει σοβαρά και να κάνει αξιόπιστα παραινέσεις σε Αμερικανούς επιχειρηματίες για να επενδύσουν στην Ελλάδα, όταν πιστεύουν πως επικρατεί εμφύλια κατάσταση στη χώρα. Τα δημοσιεύματα του αγγλοσαξονικού τύπου είναι άκρως ενδεικτικά.

«Ψάχνουν και για ατζέντα...»

ΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ του υπουργείου Εξωτερικών κινητοποίησε εσπευσμένα την περασμένη Παρασκευή το μέγαρο Μαξίμου, με σκοπό να υποβληθούν θέματα για τη σύσταση της ατζέντας που θα τεθεί προς συζήτηση στη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο.

Παρά το γεγονός ότι το επιτελείο του Ελληνα πρωθυπουργού κυνήγησε επί μήνες το ραντεβού της 8ης Αυγούστου, η προετοιμασία της συνάντησης Ομπάμα-Σαμάρα μόλις ξεκίνησε, δείγμα ενός ευρύτερου πρόχειρου σχεδιασμού. Σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη οι διπλωματικές αρχές «προσκρούουν» στη διακοπή των εργασιών λόγω των καλοκαιρινών διακοπών σε Κογκρέσο, ΔΝΤ, οργανισμούς και «δεξαμενές σκέψης», καθώς και στα «μπάνια των ομογενών», στην προσπάθειά τους να οργανώσουν το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ.

Μέχρι χθες παρέμενε άγνωστη η χρονική διάρκεια της επίσκεψης. Η εισήγηση διά της διπλωματικής οδού είναι το ταξίδι στις ΗΠΑ να 'ναι «βραχύβιο», εξαιτίας του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη περίοδος γύρω από την ημερομηνία της 8ης Αυγούστου είναι «προβληματική» για συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Το προηγούμενο 48ωρο έγιναν οι πρώτες κρούσεις για ραντεβού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ. Το μέγαρο Μαξίμου μετέφερε σε ομογενειακούς παράγοντες την επιθυμία του Αντώνη Σαμαρά να οργανωθεί μια συνάντηση με την ομογένεια στη Νέα Υόρκη πριν από το ραντεβού στο Λευκό Οίκο και για το λόγο αυτό έχει κινητοποιηθεί ο τοπικός κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εβδομάδα πολιτικού «καύσωνα» με απολύσεις και Σόιμπλε για... μαύρισμα
Η μη αναστρέψιμη καταστροφή της Ελλάδας σε... δόσεις
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Το λεξικό των διαθεσίμων
ΣΥΡΙΖΑ
Γυρίζοντας σελίδα... ΣΥΡΙΖΑ
«Τίποτα δεν κερδίσαμε χωρίς αγώνες, θυσίες και αίμα»
«Περιθώρια για «ναι μεν, αλλά...» από τη ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχουν»
ΙΓΜΕ
Ανενεργός ο φορέας πετρελαίου, γην και ύδωρ στις εταιρείες
Συναντήσεις
Στο Λ. Οίκο από την... πίσω πόρτα
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δήμοι-κυβέρνηση: μία μονομαχία μέχρις εσχάτων
Ευρωζώνη
Κοκτέιλ-μολότοφ στον Ευρωνότο
Διαφήμιση
Σε μαύρο φόντο το νέο προφίλ της Ελλάδας
ΟΠΑΠ
Πάμε στοίχημα για... απιστία;
Κύπρος
Εις... μνημόνιον του «Αττίλα»
Άλλες ειδήσεις
«Ψάχνουν και για ατζέντα...»