Έντυπη Έκδοση

Η τελευταία πράξη του δράματος

«Από μέσα από την καρδίαν μου αναφωνώ: Ζήτω ο βασιλεύς». Η φράση ανήκει στον Ελ. Βενιζέλο. Γράφτηκε σε επιστολή του, τον Μάρτιο του 1936, λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του.

Ελευθέριος Βενιζέλος Ελευθέριος Βενιζέλος Στο ίδιο κείμενο, ο Βενιζέλος «βλέπει» το βασιλιά Γεώργιο Β' ως τη μόνη λύση για «την οριστικήν επάνοδον της χώρας εις κανονικόν πολιτικόν βίον». Πέντε μήνες μετά, τον Αύγουστο του 1936, ο Γεώργιος σε συνεννόηση με τον πιστό συνεργάτη του Ιωάννη Μεταξά εγκαθίδρυσαν δικτατορικό καθεστώς.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν υπήρξε ποτέ του αντιβασιλικός, όπως αρκετοί πιστεύουν. Αντιθέτως είναι εκείνος που υποστήριξε τη διατήρηση του μοναρχικού θεσμού. Επιγραμματικά μόνο: Εσωσε τον Γεώργιο Α' το 1910 από σχεδόν βέβαιη έξωση πηγαίνοντας ενάντια στο λαϊκό αίσθημα, φρόντισε για τη συνέχεια στον Ελληνικό Θρόνο στα χρόνια που ακολούθησαν τον Εθνικό Διχασμό, διαφώνησε με την ανακήρυξη της Α' Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Επίσης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν υπήρξε ποτέ του υπερασπιστής του «μεσαίου» δρόμου σε ό,τι αφορά την ιδεολογική του ταυτότητα. Ηταν ξεκάθαρα φιλελεύθερος. Και ως εκ τούτου εφάρμοσε πρόγραμμα αστικού εκσυγχρονισμού της οικονομίας κατά την τελευταία τετραετία της διακυβέρνησής του με σκοπό να κάνει την Ελλάδα «αγνώριστη», όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όπως οι περισσότεροι πριν αλλά και ύστερα από αυτόν, ο Ελευθέριος Βενιζέλος στήριξε την πολιτική του ύπαρξη και σε ξένες πλάτες (βρετανικές).

Ηλαοφιλία του ανδρός οφειλόταν κυρίως σε δύο λόγους: πρώτον, προερχόμενος από περιοχή (Κρήτη) που πέτυχε έπειτα από πολύ κόπο την εθνική της ολοκλήρωση, εύκολα καθιερώθηκε στις συνειδήσεις ως ενσαρκωτής των πόθων των «αλύτρωτων αδελφών». Δεύτερον, η εμφάνισή του στο κεντρικό πολιτικό πεδίο τη στιγμή που έσβηνε ο παλαιός πολιτικός κόσμος, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αυτή συνέβη (αμέσως μετά το κίνημα στο Γουδή) τον περιέβαλε εξαρχής με το μανδύα του σωτήρα.

Το 1928 ο Βενιζέλος ανέλαβε τα ηνία της χώρας για τελευταία φορά. Οι παράγοντες όμως που συνέτειναν στην ευρεία απήχησή του κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν σχεδόν εκλείψει. Θέτοντας ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του την εσωτερική ανασυγκρότηση, προσανατολισμένη στα ευρωπαϊκά -βρετανικά- πρότυπα, τη νομισματική σταθεροποίηση και την οικονομική ανάπτυξη -πάντοτε με όρους φιλελευθερισμού- ο Βενιζέλος θεώρησε ότι μπορούσε να ξαναδώσει στους Ελληνες το όραμα που χρειάζονταν. Και διά της μεθόδου αυτής να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση. Δυστυχώς, η κατάρρευση του σαθρού ελληνικού οικονομικού οικοδομήματος λόγω σωρευμένων προβλημάτων και διεθνούς κρίσης τη δεκαετία του '30 ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς του.

Τα χειμαζόμενα από τις στερήσεις, τα χαμηλά μεροκάματα και την ανεργία στρώματα δεν φάνηκαν να συγκινούνται από το οργανόγραμμα του ηγέτη και άρχισαν να αναζητούν ριζοσπαστικότερες λύσεις στα αριστερά. Ο Βενιζέλος δεν αφουγκράστηκε τα κοινωνικά αιτήματα. Αντιθέτως επιχείρησε να ελέγξει και να καταστείλει τις διαμαρτυρίες. Σε αγόρευσή του στο Κοινοβούλιο (Μάιος 1932) ζητούσε τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών και μιλούσε για χρήση ένοπλης δύναμης «όταν η χώρα διατελεί υπό όλως εκτάκτους περιστάσεις».

Η προσχώρηση του Βενιζέλου στον άκρατο συντηρητισμό προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία αποδείχθηκε ψευδαίσθηση. Η ιδεολογική αποδυνάμωση της παράταξής του ήταν τέτοια που σύντομα διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη.

(Εκεί στην Ιπποκράτους: ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα...)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εξιστορήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εβδομάδα πολιτικού «καύσωνα» με απολύσεις και Σόιμπλε για... μαύρισμα
Η μη αναστρέψιμη καταστροφή της Ελλάδας σε... δόσεις
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Το λεξικό των διαθεσίμων
ΣΥΡΙΖΑ
Γυρίζοντας σελίδα... ΣΥΡΙΖΑ
«Τίποτα δεν κερδίσαμε χωρίς αγώνες, θυσίες και αίμα»
«Περιθώρια για «ναι μεν, αλλά...» από τη ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχουν»
ΙΓΜΕ
Ανενεργός ο φορέας πετρελαίου, γην και ύδωρ στις εταιρείες
Συναντήσεις
Στο Λ. Οίκο από την... πίσω πόρτα
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δήμοι-κυβέρνηση: μία μονομαχία μέχρις εσχάτων
Ευρωζώνη
Κοκτέιλ-μολότοφ στον Ευρωνότο
Διαφήμιση
Σε μαύρο φόντο το νέο προφίλ της Ελλάδας
ΟΠΑΠ
Πάμε στοίχημα για... απιστία;
Κύπρος
Εις... μνημόνιον του «Αττίλα»
Άλλες ειδήσεις
«Ψάχνουν και για ατζέντα...»