Έντυπη Έκδοση

Πάμε στοίχημα για... απιστία;

Πέντε στελέχη του ΟΠΑΠ και της Intralot, ανάμεσά τους και ο Σωκράτης Κόκκαλης, θα απολογηθούν για κακουργηματικές πράξεις την Πέμπτη

Υπόλογοι στη Δικαιοσύνη για συμβάσεις που υπογράφθηκαν μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot (2005-2007), για την προμήθεια πληροφοριακού συστήματος, είναι συνολικά πέντε στελέχη των δύο εταιρειών, κατηγορούμενοι για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις.

Οπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, ο ανακριτής, Γαβριήλ Μαλλής, αρμόδιος για υποθέσεις διαφθοράς, έχει ήδη καλέσει τα ανώτατα στελέχη του ΟΠΑΠ και της Intralot (μεταξύ των οποίων και τον Σωκράτη Κόκκαλη), προκειμένου την Πέμπτη να απολογηθούν κατά περίσταση για τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή.

Εναυσμα για την επίμαχη έρευνα στάθηκε η μηνυτήρια αναφορά της εταιρείας Glory Technology, της οποίας ο ΟΠΑΠ το 2003 απέκτησε τον έλεγχο του 20% και την υποχρέωση εξαγοράς επιπλέον 31% μόλις έληγε η σύμβαση για το Στοίχημα με την Intralot (2006), με σκοπό ο οργανισμός να αυτονομηθεί τεχνολογικά. Οπως υποστηρίζει η μηνύτρια εταιρεία, από την απ' ευθείας ανάθεση του έργου στην Intralot ζημιώθηκε το Δημόσιο, ενώ και η ίδια υπέστη βλάβη από τη συμπεριφορά του ΟΠΑΠ.

Προϊστορία...

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που μία έγκληση φέρνει τον πρόεδρο της Intralot, Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά και το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Κώστα Αντωνόπουλο (σ.σ. και οι δύο κατηγορούμενοι για την υπόθεση των συμβάσεων Intralot-ΟΠΑΠ), ενώπιον των δικαστικών αρχών. Η υπόθεση του ρωσικού ΛΟΤΤΟ, στις αρχές του 2000, εξετάστηκε επίσης από τη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να ασκηθούν κακουργηματικές ποινικές διώξεις. Τον Ιούνιο του 2003, το Εθνικό Ιδρυμα Αθλημάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατέθεσε έγκληση κατά του Σωκράτη Κόκκαλη και άλλων υπευθύνων για απάτη σε βαθμό κακουργήματος, πλαστογραφία μετά χρήσεως, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και φοροδιαφυγή.

Η έρευνα έφτασε στο στάδιο της ανάκρισης, με το Ιδρυμα (οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συνδεδεμένος με το ρωσικό Δημόσιο) να έχει αποστερηθεί το ποσόν των 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2006 εκδίδεται βούλευμα (υπ' αριθμ. 3384/06) από το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστικού συμβουλίου, δεν προέκυψαν στοιχεία από τα οποία να αποδεικνύεται ότι ο πρόεδρος της Intracom, που μέσω ανακοινώσεων είχε αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση, έχει τελέσει αξιόποινες πράξεις. Είχε προηγηθεί η απόφαση δικαστηρίου της Μόσχας, με την οποία αποφασίστηκε η λύση του Ιδρύματος ως εταιρείας, ενώ λίγο καιρό αργότερα, βάσει της επίμαχης ρωσικής ετυμηγορίας, αποβλήθηκε κι από πολιτική αγωγή.

...απαλλαγών...

Οπως και σε άλλες υποθέσεις, όπου έχει εμπλακεί το όνομά του, ο Σ. Κόκκαλης δεν παραπέμφθηκε, αντίθετα απαλλάχθηκε με τυπικές κλήσεις. Το ίδιο άλλωστε είχε συμβεί κι ένα χρόνο νωρίτερα, όταν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών -την ημέρα παραγραφής των αξιόποινων πράξεων- αποφάνθηκε να μην προσαφθεί κατηγορία σε βάρος του ιδίου για το αδίκημα της κατασκοπίας.

Το μόνο σίγουρο πλέον είναι ότι το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 15 εκατομμυρίων στην υπόθεση του ρωσικού ΛΟΤΤΟ... «χάθηκε». Το ερώτημα που δεν πρόκειται να απαντηθεί ποτέ, είναι από ποιους.

Στις αρχές του 1990 ανατέθηκε στο Εθνικό Ιδρυμα Αθλημάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας η δημιουργία εθνικού ηλεκτρονικού συστήματος Λοταρίας, με κάλυψη ολόκληρης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στο σχέδιο περιλαμβανόταν η δημιουργία δικτύου σημείων πώλησης, με σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και λογισμικό, ενώ το έργο χρηματοδοτούσε το ρωσικό Δημόσιο.

Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ένα χρόνο αργότερα υπογράφθηκαν οι πρώτες συμβάσεις μεταξύ του ρωσικού Ιδρύματος και της Olympic Lottery, εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετείχε και η Intralot. Στις 2 Ιουνίου 1993 υπογράφεται πάλι από το Ιδρυμα και την ελβετική εταιρεία Sectro νέα σύμβαση πώλησης και παράδοσης τερματικών παιγνίου ΛΟΤΤΟ, περιφερειακών κέντρων Συλλογής Δεδομένων και του σχετικού λογισμικού, παραγωγής Intracom. Το υλικό πωλήθηκε έναντι του ποσού των 62.875.000 δολαρίων, με την πρόβλεψη στη σύμβαση ότι προκαταβολικά θα διαβιβάζονταν στη Sectro συνολικά 15 εκατομμύρια δολάρια.

...και απωλειών

Η μεταφορά του ποσού έγινε τον Δεκέμβριο του 1993, αλλά -όπως ανέφερε και στην έγκλησή του το ρωσικό Ιδρυμα- ο εξοπλισμός... δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Τα χρήματα χάθηκαν, η εγκατάσταση δεν έγινε ποτέ και το ρωσικό Δημόσιο εμφανίστηκε ζημιωμένο κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, στο πόρισμα του εισαγγελέα Δημ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος είχε ασκήσει τις ποινικές διώξεις, ο Σ. Κόκκαλης φερόταν ότι είχε παρακρατήσει το ποσό που είχε καταβάλει το Εθνικό Ιδρυμα Αθλημάτων της Ρωσίας για την προμήθεια τερματικών του ΛΟΤΤΟ από την Intracom. Εμφανιζόταν, δε, να έχει αποκρύψει από τους μετόχους της Intracom ότι ο ίδιος ήταν ο ιδιοκτήτης των εμπλεκόμενων υπεράκτιων-ενδιάμεσων εταιρειών Sectro και European Games. Σκοπός -κατά το πόρισμα- ήταν να αποκομίσει τα ποσά που εισήλθαν στα ταμεία των εταιρειών από την επίμαχη σύμβαση, με αντίστοιχη βλάβη των μετόχων της Intracom.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΠΑΠ
Δικαιοσύνη
Intralot
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εβδομάδα πολιτικού «καύσωνα» με απολύσεις και Σόιμπλε για... μαύρισμα
Η μη αναστρέψιμη καταστροφή της Ελλάδας σε... δόσεις
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Το λεξικό των διαθεσίμων
ΣΥΡΙΖΑ
Γυρίζοντας σελίδα... ΣΥΡΙΖΑ
«Τίποτα δεν κερδίσαμε χωρίς αγώνες, θυσίες και αίμα»
«Περιθώρια για «ναι μεν, αλλά...» από τη ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχουν»
ΙΓΜΕ
Ανενεργός ο φορέας πετρελαίου, γην και ύδωρ στις εταιρείες
Συναντήσεις
Στο Λ. Οίκο από την... πίσω πόρτα
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δήμοι-κυβέρνηση: μία μονομαχία μέχρις εσχάτων
Ευρωζώνη
Κοκτέιλ-μολότοφ στον Ευρωνότο
Διαφήμιση
Σε μαύρο φόντο το νέο προφίλ της Ελλάδας
ΟΠΑΠ
Πάμε στοίχημα για... απιστία;
Κύπρος
Εις... μνημόνιον του «Αττίλα»
Άλλες ειδήσεις
«Ψάχνουν και για ατζέντα...»