Έντυπη Έκδοση

Μάθηση...«Γνώση και εργασία»

Βασική του αρχή είναι ότι η εκπαίδευση θα μπορούσε να συντελέσει στην εξασθένηση των κοινωνικών ιεραρχιών και στην παγίωση της δημοκρατικής λειτουργίας.

Ισχυρίζεται πως ο περιορισμός των ανισοτήτων περνάει μέσα από τη μείωση των σχολικών ετυμηγοριών που οδηγούν στον στιγματισμό και την αποτυχία. Πώς αλλάζει ποιοτικά η εκπαίδευση; Καλές συνθήκες για τους πλέον στερημένους, έμπειρο και ικανό προσωπικό, συστήματα αξιολόγησης που θα υπερβαίνουν τα τυποποιημένα αξιολογικά μοντέλα, πολλαπλασιασμό των κοινωνικά ισοδύναμων εκπαιδευτικών κατευθύνσεων, δυνατότητα απόκτησης εμπειρίας σε ποικίλα ιδρύματα διαφορετικών αντικειμένων, τίτλοι σπουδών ως ένα προσόν ανάμεσα στα άλλα.

«Γνώση και εργασία. Θεωρήσεις, ιδεολογήματα, πραγματικότητες: Μία κοινωνιολογική προσέγγιση» του Νικήτα Πατινιώτη, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πάντειο, εκδόσεις «Μεταίχμιο». Κεντρικό ζήτημα του βιβλίου συνιστά η γνώση ως μια διαδικασία που δεν έχει τέλος ούτε ολοκλήρωση.

Για τον συγγραφέα, κατά την τρέχουσα περίοδο του έντονου ανταγωνισμού και της εξατομίκευσης των κοινωνικών υποκειμένων, της μείωσης της κοινωνικής αλληλεγγύης, η γνώση χάνει την παραδοσιακή σημασία της, αφού το σχετικό δημόσιο ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον πρωταρχικά στη σφαίρα του επαγγέλματος και στο πεδίο της απασχόλησης και της εργασίας.

Σύμφωνα με τον Νίκο Κατριβέση, αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μέσα από το βιβλίο «ξετυλίγεται η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στο οικονομικό και κοινωνικό, το πολιτισμικό και το ιδεολογικό, ο τρόπος με τον οποίο οι κοινωνικές και παραγωγικές δυναμικές διαμορφώνουν τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της απασχόλησης».

Ο συγγραφέας μελετά τις ουσιώδεις επιπτώσεις που η κατάσταση αυτή έχει στην εκπαίδευση, όπου κυρίως άμεσης εφαρμογής γνώσεις και δεξιότητες αξιολογούνται θετικά, ενώ η γνώση ως βάση παιδείας και πολιτισμικής ανάπτυξης περιθωριοποιείται. *

Αντιθέσεις

Ακης Τσοχατζόπουλος μη αντιλαμβανόμενος τον Γιώργο

«Ηταν απαράδεκτη η συμπεριφορά τους απέναντί  μου. Δεν είμαι τυχαίος»

«Καθημερινή»

Αχιλλέας Καραμανλής προκαταλαμβάνοντας τον ανιψιό

«Με στόχο την ολοκλήρωση των προσπαθειών μου θα μετάσχω στις εκλογές»

«Ε»

Καραγκιόζης στο Κερατσίνι

Ο δεύτερος κύκλος των παραστάσεων με τίτλο «Λαϊκές βραδιές με τον Καραγκιόζη στο Κερατσίνι» ξεκίνησε.

Μετά την επιτυχία των θερινών παραστάσεων Καραγκιόζη στο Πάρκο Ανδρέας Παπανδρέου (Σελεπίτσαρι), ο Πάνος Καπετανίδης (που είναι και Κερατσινιώτης) με όλο τον θίασο σκιών και τον Καραγκιόζη του, θα δώσει τέσσερις παραστάσεις στις γειτονιές του Κερατσινίου. Οι παραστάσεις είναι μια προσφορά του Δήμου Κερατσινίου προς τους μεγάλους δημότες του, που λόγω απόστασης δεν είχαν την ευκαιρία να ανέβουν στο θεατράκι του Πάρκου ή που το διάστημα των παραστάσεων απουσίαζαν.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Αύριο Τρίτη 15/9, πλατεία Σαράφη (Περραιβού και Καπετάν Ζαχαρία), Πέμπτη 17/9, πλατεία Κρήτης, (Σαλαμίνος και Σικελιανού), Τρίτη 22/9, (Πάρνηθος και Γκιώνας). Τηλ.: 210-4616664.

*

* Δωρεάν μαθήματα ελληνικών χορών στη σχολή του Θεάτρου «Δόρα Στράτου» ξεκινούν φέτος τον Σεπτέμβριο, στα οποία γίνονται δεκτοί και αρχάριοι.

Στα μαθήματα χορού διδάσκουν χορευτές του Θέατρου «Δόρα Στράτου».

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της διοίκησης: 210-3244395 και 210-3246188 (ώρες 10.00-15.00) ή στο χώρο του θεάτρου τηλ.: 210-9214650 (ώρες 19.30-22.00).

Ηλεκτρονικώς στις διευθύνσεις: mail@grdance.org και www.grdance.org.

Στούκας στην «Εκφραση»

Το φθινόπωρο μπήκε και εκτός από ωραίες συναυλίες, ευκαιρίες έχετε να δείτε και εκθέσεις ζωγραφικής.

Λιτή και ευαίσθητη φαίνεται η νέα δουλειά του Σπύρου Στούκα στην «Εκφραση», Βαλαωρίτου 9α (εγκαινιάζεται αύριο), τηλ. 210-3607598, αποτυπώσεις της κοινωνίας και χαρακτηριστικών της εποχής μας, οικείων και συνάμα απροσδιόριστων. Ο Ηπειρώτης, μαθητής του Ψυχοπαίδη, καλλιτέχνης, μετουσιώνει την ύλη σε γυμνά και ανεπιτήδευτα πεδία έκφρασης συναισθημάτων. Ο καλλιτέχνης άλλοτε αναμιγνύεται με το πλήθος και άλλοτε παρατηρεί από πάνω τις εξελίξεις σε μια διαρκή προσπάθεια αυτοπροσδιορισμού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Η εκδίκηση της φύσης στην Εύβοια
Εριξε σε 30 ώρες τις βροχές ενός χρόνου
Υπόθεση Siemens
Στα ζόρια ο Ζαγοριανός
Ενδοοικογενειακή βία
Μετανιωμένος ο πατέρας που έσερνε τον γιο με το αυτοκίνητο
Σχολικά κτίρια
Μάθημα σε υπόγεια και σε κτίρια που «τρίζουν»
Δήμος Αθηναίων
Φραγκοδίφραγκα τα χρέη 2 εκατ. ευρώ στο Δ. Αθηναίων
Νέα γρίπη
Εμβόλιο πιο νωρίς και για όλους
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Τους εξωθούσε στη ζητιανιά
Κινητοποιήσεις κατοίκων
«Τσιμέντο εσείς, πράσινο εμείς»
Άλλες ειδήσεις
Βλέπουν εδώλιο 6 για την αντικατάσταση προϊσταμένου τμήματος στο ΤΕΙ Πάτρας
4 χρόνια ψυχικά ελεύθεροι
20.000 ευρώ αποζημίωση σε αστυνομικό
Παραβάσεις για το 10% των σχολικών λεωφορείων