Έντυπη Έκδοση

Με δάκρυα χαράς και αγωνίας ο πλανήτης υποδέχεται τους μεταλλωρύχους της Χιλής

Σώθηκαν!

* 4 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) βγήκε ο πρώτος από την κάψουλα της σωτηρίας * 22 ώρες και 37 λεπτά μετά είχαν όλοι απεγκλωβιστεί

ΕΓΙΝΕ η Χιλή και ολόκληρος ο κόσμος μια αγκαλιά, για να υποδεχτεί τους 33 παγιδευμένους, επί 69 ημέρες στα 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, μεταλλωρύχους. Στις 4 το πρωί (ώρα Ελλάδας), όλοι είχαν αντικρίσει τον πολυπόθητο πάνω κόσμο ψελλίζοντας «ευχαριστώ» και «δόξα τω Θεώ» ή ουρλιάζοντας από ανακούφιση. Βαμμένη με τα χρώματα της χιλιανής σημαίας η κάψουλα, που έχει το συμβολικό ελληνικό όνομα «Φοίνιξ», τύλιξε στα προστατευτικά φτερά της τους ανθρώπους και έπειτα από ένα ταξίδι 16 λεπτών, που τους φαινόταν αιώνας, τους πέταξε ψηλά, στην ελευθερία, τινάζοντας τις στάχτες από πάνω τους και αποδίδοντάς τους ξανά στη ζωή.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Χιλή

  • Παγκόσμια υπόκλιση στον Ανθρωπο
   «Αληθινά εμπνευσμένη ιστορία, με πολύ ευτυχισμένο τέλος», χαρακτήρισε την επιχείρηση διάσωσης των 33 μεταλλωρύχων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.
  • ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ: ΓΕΥΜΑΤΙΖΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΥΠΗΡΧΕ ΟΞΥΓΟΝΟ, ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ Οι «μαγικές» συγκυρίες
   Πινιέρα - Μοράλες. Η επιχείρηση βοήθησε και την επαναπροσέγγιση Χιλής-Βολιβίας, που έχουν διαμάχη για την πρόσβαση στον Ειρηνικό. «Η ιστορική αυτή στιγμή θα μας ενώνει κάθε μέρα», είπε ο Μοράλες Ισως να μην μπορεί κανείς να αποκαλέσει ακριβώς «τυχερούς» τους 33 μεταλλωρύχους στη Χιλή, η περιπέτεια των οποίων συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά από την πρώτη στιγμή της κατάρρευσης του ορυχείου, μια σειρά από συγκυρίες συνέβαλαν με τρόπο «μαγικό» στο να κρατηθούν στη ζωή.
  • Κίνδυνοι για την υγεία των 33
   Η ανέλκυση στην επιφάνεια δεν σημαίνει και το τέλος της περιπέτειας των 33 Χιλιανών μεταλλωρύχων, οι οποίοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στη φυσιολογική ζωή, τόσο από σωματική όσο και από ψυχολογική άποψη.
  • Δηλώσεις φόβου και ελπίδας
   7 Αυγ.: «Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές -οι πιθανότητες μιας γρήγορης λύσης είναι εξαιρετικά μικρές». Αλεξάντερ Μπον, γενικός διευθυντής του ορυχείου.
 • Λίβανος

  • ΛΙΒΑΝΟΣ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΧΜΑΝΤΙΝΕΤΖΑΝΤ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ Περσική απόβαση στη Μεσόγειο
   Μέγα πλήθος και πάθος. Χιλιάδες σιίτες επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ (φωτ. Ass. Press) Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επισκέπτεται επί τριήμερο από χθες τον Λίβανο, προς αγαλλίαση της Χεζμπολά και συμμάχων, ανησυχία του φιλοδυτικού πολιτικού στρατοπέδου και δυσαρέσκεια των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
 • Άλλες ειδήσεις