Έντυπη Έκδοση

ΤΡΙΑ ΔΥΣΕΠΙΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Ανεργία, λουκέτα, έσοδα απειλούν με εκτροχιασμό

Μπορεί λόγω της σκληρής λιτότητας να μειώνεται το έλλειμμα ίσως και κάτω από το στόχο του 8,1% που έχει θέσει το Μνημόνιο, η κυβέρνηση όμως αντιμετωπίζει τρία δυσεπίλυτα προβλήματα, που απειλούν να εκτροχιάσουν όλο το πρόγραμμα που εφαρμόζει.

Εσύ με τα γαλάζια πού πας ανάμεσα στους δίμετρους Εσύ με τα γαλάζια πού πας ανάμεσα στους δίμετρους Πρόκειται για τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας, την υστέρηση των εσόδων και το πάγωμα της αγοράς λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

1. Η ανεργία, σύμφωνα με το προσχέδιου του προϋπολογισμού, θα ανεβεί στο 14,5%, ενώ η πραγματική ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 20%. Ο πρωθυπουργός για το πρόβλημα της ανεργίας θα μιλήσει αύριο στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα, ενώ χθες δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την υπουργό Εργασίας και τη Δευτέρα, όπως έγραψε χθες η «Ε», θα συγκαλέσει σύσκεψη προκειμένου να οριστικοποιηθούν 10 μέτρα προστασίας θέσεων εργασίας και δημιουργίας νέων, συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Τα χρήματα προέρχονται κυρίως από κοινοτικούς πόρους. Στόχος είναι η διατήρηση και η δημιουργία 520.000 θέσεων εργασίας.

2. Το πάγωμα της αγοράς. Το πρόβλημα που έχει οδηγήσει και συνεχίζει να οδηγεί σε κλείσιμο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις συζήτησε χθες ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι επί χάρτου σχεδιασμοί του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, επικεντρώνουν στην «αναδόμηση» του ΤΕΜΠΜΕ που θα μετεξελιχθεί σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Σε συνεργασία με τις τράπεζες υπολογίζεται ότι θα ρίξει μέχρι το τέλος του 2011 στην αγορά κάπου 5 δισ. ευρώ, όσο και με το ξαναγράψιμο του αναπτυξιακού νόμου, που θα βγει στα τέλη του μήνα προβλέποντας λιγότερες επιδοτήσεις και περισσότερα φορολογικά κίνητρα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μεγάλο βάρος θέλει να ρίξει το υπουργείο και στη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

3. Η υστέρηση των εσόδων. Στα τέλη Σεπτεμβρίου τα έσοδα ανέρχονταν σε 36,52 δισ. Αυξημένα σε σχέση με τα 35,21 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ωστόσο πολύ κάτω από το στόχο των 55,12 δισ. που είχαν θέσει η κυβέρνηση και η τρόικα για το 2010 με το Μνημόνιο. Το θέμα των εσόδων συζητήθηκε χθες μεταξύ άλλων στη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι, παρά την υστέρηση των εσόδων, ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος δεν θα κινδυνέψει, καθώς υπάρχει ένα ασφαλές «μαξιλάρι» από τις περικοπές, ενώ επιμένει ότι δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2010. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Απασχόληση και ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Ανεργία, λουκέτα, έσοδα απειλούν με εκτροχιασμό
Νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ
Συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή
Σερβίρουν σε λαμόγια τα φιλέτα
Εκλογές στην αυτοδιοίκηση
Παραίτηση συμπαράστασης
Παπαρήγα: «Αναχώματα» οι Δημαράς, Μητρόπουλος
Εργαζόμενοι ΟΤΑ
Στα χαρακώματα για το εκλογικό επίδομα
Νέα Δημοκρατία
Μόνο ευκολίες πληρωμής ζητά η Ν.Δ.
Υπόθεση Siemens
Κυβερνητική αμηχανία μετά τις αποκαλύψεις για Torcaso και Siemens
Θα «αναφέρονται» σε Γερμανό υπάλληλο...
Υπόθεση ομολόγων
Απέρριψαν εξέταση με υπόμνημα
Εξοπλισμοί
«Αλιτήριοι» απομυζούσαν το υπουργείο Αμυνας
Τα 4 αιτήματα της Abu Dhabi Mar για τον Σκαραμαγκά
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Το Ορφανοτροφείο Πριγκίπου επιστρέφει στο Πατριαρχείο
Αλλο οι παραβιάσεις, άλλο οι διαπραγματεύσεις
Κύπρος
Νταβούτογλου: Υποχρέωση της Ε.Ε., το λιμάνι της Αμμοχώστου
Επιτροπή Ανταγωνισμού
Το κόστος των πιστωτικών καρτών στις πλάτες όλων των πολιτών
Ψήφισμα
Ψήφισμα των εργαζομένων στη «Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε.»
Άλλες ειδήσεις
Υποτίμηση της νοημοσύνης
Εκ παραδρομής