Έντυπη Έκδοση

ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΟΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Υμηττός: πράσινες και γκρίζες ζώνες

Πράσινες ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη προστασία του Υμηττού, αλλά και μελανά σημεία ως προς την κατεδάφιση των αυθαιρέτων που βρίσκονται στον ορεινό όγκο περιλαμβάνει το σχετικό προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, που κατατέθηκε προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με τις νέες διατάξεις προβλέπεται ότι οι αρμόδιες πολεοδομικές και δασικές υπηρεσίες, καθώς και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Αττικής συντάσσουν από κοινού κατάλογο όλων των κτισμάτων, περιφράξεων και αυθαίρετων ενεργειών που έχουν εκτελεστεί και βρίσκονται μέσα στις ζώνες Α, Β, Γ και Ε, αλλά χωρίς να τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στα υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο είχε δημοσιεύσει η «Ε» τον περασμένο Αύγουστο, είναι μεταξύ άλλων η αύξηση της ζώνης απόλυτης προστασίας από τα 76.000 στα 93.000 στρέμματα, επί συνόλου 105.000 στρεμμάτων, ο σαφής καθορισμός αρχαιολογικής ζώνης και η δημιουργία δύο νέων μητροπολιτικών πάρκων Γουδή και Ιλισίων, ο πυρήνας των οποίων χαρακτηρίζεται «άλσος, ελεύθεροι χώροι, αστικό πράσινο».

Η παρέμβαση επηρεάζει άμεσα 15 δήμους (Αγ. Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Αθηναίων, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας και Γλυκών Νερών), που βρίσκονται στις παρυφές του Υμηττού.

Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ. ο Υμηττός χωρίζεται σε πέντε ζώνες:

Α' ζώνη: Καταλαμβάνει το 88,5% του όρους και είναι απόλυτης προστασίας, όπου απαγορεύεται κάθε δόμηση. Στα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα επιτρέπονται οι επισκευές και αναστηλώσεις, χωρίς όμως επέκτασή τους. Αντίθετα, επιτρέπονται έργα αντιπυρικής προστασίας, η εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών, η χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών. Επιτρέπεται επίσης η κατασκευή δύο ιστών για τη συγκέντρωση εγκαταστάσεων κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, με στόχο των απομάκρυνση των υφισταμένων.

Β' ζώνη: Αυξάνεται από τα 4 στα 40 στρέμματα το όριο αρτιότητας για τη δόμηση εντός της ζώνης αυτής, ενώ η κάλυψη φθάνει το 15% του οικοπέδου. Καθορίζεται ως περιοχή γεωργικής χρήσης, εκπαίδευσης και υπαίθριας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, ενώ επιτρέπονται η γεωργία, η ανέγερση γεωργικών αποθηκών, βιοκλιματικών εκπαιδευτηρίων, υπαίθριων χώρων αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού. Στους Δήμους Βάρης, Κρωπίας, Παιανίας και Γλυκών Νερών επιτρέπεται η δημιουργία βιοκλιματικού κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ανά δήμο.

Γ' ζώνη: Είναι αρχαιολογικής προστασίας και επιτρέπεται μόνο η γεωργική χρήση και ανέγερση αποθηκών μέχρι 30 τ.μ. σε γήπεδα αρτιότητας 20 στρεμμάτων.

Δ' ζώνη: Καθορίζεται ως περιοχή σύνδεσης του ορεινού οικοσυστήματος με την πόλη εντός της οποίας ιδρύονται δύο νέα μητροπολιτικά πάρκα (Γουδή και Ιλισίων).

Ε' ζώνη: Επιτρέπεται μόνο η λειτουργία των υφιστάμενων νεκροταφείων.

Με άλλες ρυθμίσεις:

* Καταργούνται οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας υλικών. Οφείλουν να μετεγκατασταθούν εντός πέντε ετών από τη δημοσίευση του σχεδίου Π.Δ. στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

* Κατεδαφίζονται οι εγκαταστάσεις του ολυμπιακού κέντρου Μπάντμιντον, αλλά μετά τη λήξη της σύμβασης με τον επιχειρηματία.

* Εντάσσονται στην Α' ζώνη προστασίας όλα τα ρέματα, μαζί με λωρίδες πλάτους 50 μέτρων από τις δύο πλευρές του άξονά τους.

* Επιτρέπεται η χωροθέτηση του Κεντρικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΚΣΜΑ) στη θέση του πρώην εργοταξίου της Αττικής Οδού στου Γουδή.

* Διατηρούνται όλα τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια (κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία, ναοί, μονές κ.λπ.) εφόσον βρίσκονται σε περιοχή όπου προβλέπονται οι χρήσεις τους. Δεν έχουν δικαίωμα επέκτασης, αλλά μπορούν να πάρουν άδεια για επισκευές.

* Ανενεργά χαρακτηρίζονται όλα τα λατομεία που υπάρχουν στον Υμηττό και υποχρεώνονται σε αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος μέσα σε μία τριετία. Παραμένουν τα στρατόπεδα Ζορμπά και Φακίνου.

* Απαγορεύονται το κυνήγι, η ανάρτηση υπαίθριων διαφημίσεων, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, ενώ όλα τα νέα κτίρια πρέπει να τηρούν τους όρους της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

* Οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί και ισχύουν θα εκτελεστούν, και μάλιστα μπορούν να αναθεωρούνται, χωρίς όμως αύξηση του συντελεστή δόμησης και της κάλυψης του οικοπέδου.

* Συστήνεται φορέας οικολογικής διαχείρισης, ο οποίος θα συντάσσει πενταετή σχέδια με έμφαση στους οικοτόπους.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Περιβάλλον
Καταναλώνουμε ενάμιση πλανήτη!
Πράσινο πυρ στον περιφερειάρχη για το λατομείο στο Ελαφονήσι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Χαλυβουργία Ελλάδος
Εκεί που λιώνουν μέταλλα και κορμιά
Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος
Φως, νερό και ασφάλιση στους ανέργους της Ζώνης
Υγεία
Αύξηση 25% σε θανάτους λόγω ανεργίας
Προανήγγειλε 17 νέες μονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ
Περιβάλλον
Καταναλώνουμε ενάμιση πλανήτη!
Πράσινο πυρ στον περιφερειάρχη για το λατομείο στο Ελαφονήσι
Υμηττός: πράσινες και γκρίζες ζώνες
Εκπαίδευση
Σχολεία: Δεν έχουν ούτε για τις καθαρίστριες
Τριήμερο λουκέτο για τις αποσπάσεις
Αγκάλιασαν το σχολείο που τους διώχνει
«Αρνούμαι να καταθέσω ονόματα των παιδιών»
Απεργία σωφρονιστικών υπαλλήλων
Ενας για 207 κρατουμένους
Οδική ασφάλεια
Το Σάββατο, πριν από τα μεσάνυχτα, κίνδυνος-θάνατος για τροχαία
Μετανάστες
Επιστρέφουν για δουλειά στο Αφγανιστάν!
«Επαναστατικός Αγώνας»
Εξετάζουν την 6μηνη κράτηση
Αστυνομικό δελτίο
Μαχαιριές
Νέο ντου σε αποθήκη 5.000 τ.μ. με «μαϊμούδες» στο Βοτανικό
Το σπίτι του γεμάτο με αρχαία
Συνελήφθη ο ταμίας της υπεξαίρεσης
Άλλες ειδήσεις
Δήμος Αθηναίων: θα δώσει 1,7 εκατ. ευρώ για χριστουγεννιάτικο στολισμό!
Μετ' εμποδίων το «συνδικάτο του εγκλήματος»
Νέο κύμα ανεμογεννητριών στην Ανδρο
Βρήκαν τον 11χρονο
Ανέβαλαν την προσφυγή του Τόλη