Έντυπη Έκδοση

4 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ, Ο ΕΝΑΣ ΜΕ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΣΤΟ 85% ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ

Εκεί που λιώνουν μέταλλα και κορμιά

Στο νοσοκομείο διασωληνωμένος, με εγκαύματα στο 85% του σώματός του, εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο ένας από τους τέσσερις εργάτες, που τραυματίστηκαν το πρωί της Τετάρτης, ενώ εργάζονταν σε μονάδα της Χαλυβουργίας Ελλάδος, στον Ασπρόπυργο.

Εσπασε το συρματόσχοινο, χύθηκαν 70 τόνοι λιωμένο μέταλλο, τέσσερις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν. Επιβίωσε διά πυρός και σιδήρου... Εσπασε το συρματόσχοινο, χύθηκαν 70 τόνοι λιωμένο μέταλλο, τέσσερις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν. Επιβίωσε διά πυρός και σιδήρου... Ο δεύτερος νοσηλεύεται με εγκαύματα στο 35% του κορμιού του, ενώ οι άλλοι δύο συνάδελφοί τους -τραυματισμένοι πιο ελαφρά- στάθηκαν πολύ πιο τυχεροί, καθώς βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 10 μέτρων από το σημείο όπου χύθηκε το μέταλλο.

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, πάντως, μιλούν για θαύμα που δεν υπήρξαν νεκροί ή περισσότεροι τραυματίες, δεδομένου ότι τη στιγμή που έσπασε το συρματόσχοινο, ο κουβάς που μετέφεραν περιείχε 70 τόνους λιωμένο μέταλλο (καυτής λάβας).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 7.30 το πρωί σ' ένα χωνί με λάδι και γράσο. Το συρματόσχοινο, που συγκρατούσε το χωνί, έσπασε, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος. Εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις. Χάρη στην άμεση επέμβαση 30 πυροσβεστών, που έσπευσαν στο σημείο με 10 οχήματα, η πυρκαγιά τελικά τέθηκε υπό έλεγχο περίπου δύο ώρες αργότερα.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το «συρματόσχοινο ήταν φθαρμένο» και, μεταξύ άλλων, μιλά για «έλλειψη μέτρων προστασίας», η οποία «διευρύνεται, παράλληλα με την επίθεση στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, με την αύξηση της ανεργίας».

Για «έγκλημα» με «φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ευθύνονται γι' αυτό τόσο η εργοδοσία, που δεν είχε πάρει τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας, όσο και η κυβέρνηση, που δεν διασφαλίζει ούτε καν τους στοιχειώδεις ελέγχους εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας», εξηγεί.

Η ταυτότητα της εταιρείας

Η Χαλυβουργία Ελλάδος ελέγχεται από την οικογένεια Μάνεση και αποτελεί σήμερα τον τρίτο μεγαλύτερο παίκτη της βιομηχανίας χάλυβα στην Ελλάδα, μετά τη γειτονική Χαλυβουργική του Κ. Αγγελόπουλου και του ομίλου Βιοχάλκο της οικογένειας Στασινόπουλου.

Στη σημερινή της μορφή συγκροτήθηκε το 2006, όταν ο Ν. Μάνεσης, ιδιοκτήτης τότε της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας, συγχώνευσε την εταιρεία του με την Ελληνική Χαλυβουργία Α.Ε., έχοντας ήδη από το 2004 εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο από τις οικογένειες Σαλαπάτα και Ευστρατίου.

Η χρήση του 2009 ήταν -λόγω της οικονομικής ύφεσης- πολύ άσχημη για τα οικονομικά του ομίλου. Οι πωλήσεις βυθίστηκαν στα 233 από τα 478 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές στο τέλος της χρονιάς εκτινάχτηκαν στα 35 εκατ. ευρώ. Μέσα στο 2009 ο όμιλος μείωσε το προσωπικό του στα 882 από 980 άτομα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Για το ίδιο θέμα
Εισαγγελική έρευνα για την έκρηξη στη Χαλυβουργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Χαλυβουργία Ελλάδος
Εκεί που λιώνουν μέταλλα και κορμιά
Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος
Φως, νερό και ασφάλιση στους ανέργους της Ζώνης
Υγεία
Αύξηση 25% σε θανάτους λόγω ανεργίας
Προανήγγειλε 17 νέες μονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ
Περιβάλλον
Καταναλώνουμε ενάμιση πλανήτη!
Πράσινο πυρ στον περιφερειάρχη για το λατομείο στο Ελαφονήσι
Υμηττός: πράσινες και γκρίζες ζώνες
Εκπαίδευση
Σχολεία: Δεν έχουν ούτε για τις καθαρίστριες
Τριήμερο λουκέτο για τις αποσπάσεις
Αγκάλιασαν το σχολείο που τους διώχνει
«Αρνούμαι να καταθέσω ονόματα των παιδιών»
Απεργία σωφρονιστικών υπαλλήλων
Ενας για 207 κρατουμένους
Οδική ασφάλεια
Το Σάββατο, πριν από τα μεσάνυχτα, κίνδυνος-θάνατος για τροχαία
Μετανάστες
Επιστρέφουν για δουλειά στο Αφγανιστάν!
«Επαναστατικός Αγώνας»
Εξετάζουν την 6μηνη κράτηση
Αστυνομικό δελτίο
Μαχαιριές
Νέο ντου σε αποθήκη 5.000 τ.μ. με «μαϊμούδες» στο Βοτανικό
Το σπίτι του γεμάτο με αρχαία
Συνελήφθη ο ταμίας της υπεξαίρεσης
Άλλες ειδήσεις
Δήμος Αθηναίων: θα δώσει 1,7 εκατ. ευρώ για χριστουγεννιάτικο στολισμό!
Μετ' εμποδίων το «συνδικάτο του εγκλήματος»
Νέο κύμα ανεμογεννητριών στην Ανδρο
Βρήκαν τον 11χρονο
Ανέβαλαν την προσφυγή του Τόλη