Έντυπη Έκδοση

Εφυγε ο Μάκης Αποστολάτος

«Μια ανάπαυλα περικλείει τη ζωή/ κόκκινες καμπύλες, γκρίζες τεθλασμένες, μαύρες κάθετες/ Ερωτας/ Διαγώνιες/ Θάνατος», έγραφε στους τελευταίους στίχους του ακροτελεύτιου ποιήματός του («Ανάπαυλα»), από το τελευταίο του βιβλίο «Διαστολή και Συστολή των σωμάτων» (Στοχαστής, 2010), ο ποιητής Μάκης Αποστολάτος, που πέθανε χθες από μακροχρόνιο νόσημα.

Τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του δεν του επέτρεψαν να πιάσει στα χέρια του το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Ομπρέλα», που διηύθυνε από το 1981. Κι ακόμα, δεν πρόλαβε να πάρει ούτε την πρώτη «τιμητική σύνταξη λογοτεχνών», που του είχε απονείμει πρόσφατα η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Μάκης Αποστολάτος είχε γεννηθεί στην Κεφαλονιά (1948), είχε περάσει πικρή και δύσκολη παιδική ηλικία και είχε κατορθώσει να επιβιώσει μέσα από δυσχέρειες και ταλαιπωρίες. Από το 1970 ώς το 2010 είχε εκδώσει δέκα ποιητικές συλλογές και είχε επιμεληθεί τέσσερις ανθολογίες. Οπως γράφει ο Ευρ. Γαραντούδης στο «Λεξικό Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» (Πατάκης, 2008), «χαρακτηριστικά της ποίησής του είναι ο έντονος, ενίοτε τολμηρός, ερωτισμός, ο γλωσσοκεντρισμός και, κυρίως, η αμφισβήτηση των σύγχρονων κοινωνικών αξιών, που οδήγησαν στη διάψευση των οραμάτων της δεκαετίας του 1960, στην έκπτωση των ιδεολογιών και στην κοινωνική αλλοτρίωση».

...και ο Κώστας Καφάσης

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 70 ετών, άφησε στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά όπου νοσηλευόταν ο γνωστός τραγουδιστής Κώστας Καφάσης.

Εγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως καφετζής Ιωνάθαν στο θρυλικό σίριαλ «Η γειτονιά μας» και δούλεψε δίπλα σε γνωστά ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου σε ταινίες όπως «Μαριχουάνα Stop», «Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια» κ.ά. Πρόσφατα, συμμετείχε στη σειρά «Επτά θανάσιμες πεθερές». Επίσης είχε ασχοληθεί με το τραγούδι - το «Γέλα κυρία μου» αποτελεί μια από τις γνωστές επιτυχίες του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Μουσική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Μεγαλέξανδρος εκπολιτίζει Οξφόρδη
Ναι στους ήρωες, όχι στους σωτήρες
Θέατρο
Ολόκληρη η Ιλιάδα από χείλη γυναικών
Νέες ταινίες
Λεσβιακά ζευγάρια και εντυπωσιακά βιντεογκέιμ
Απώλειες
Εφυγε ο Μάκης Αποστολάτος
Συνέντευξη: Βικτόρια Χίσλοπ
Οι Ελληνες ζουν για τη στιγμή
Τηλεόραση
Σε πρώτο πλάνο τα ντοκιμαντέρ
Πρεμιέρα με «592 ευρώ»
Αντίθεση από ΕΣΗΕΑ
Συμπαράσταση στους τεχνικούς