Έντυπη Έκδοση

ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ 24 ΩΡΕΣ Η ΦΥΛΑΚΗ ΔΙΑΒΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ενας για 207 κρατουμένους

Κλειστή λόγω 24ωρης «λευκής» απεργίας θα είναι αύριο η φυλακή Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Με βασικά αιτήματα την αποσυμφόρηση των κρατουμένων και την αύξηση του προσωπικού, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι απεργούν και διαμαρτύρονται για την «αδιαφορία» του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ δηλώνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν δεν εισακουστούν από την Πολιτεία.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν θα πραγματοποιηθούν: Επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων και συνηγόρων. Παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων, με εξαίρεση τα έκτακτα ιατρικά περιστατικά και τις περιπτώσεις που αφορούν την παραγραφή αδικημάτων και τη διασφάλιση του προβλεπόμενου ανώτατου χρόνου προφυλάκισης, των 18 μηνών. Αποφυλακίσεις και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες θα διεξάγονται κανονικά, με την απασχόληση 15μελούς προσωπικού ασφαλείας.

Στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης σήμερα υπάρχουν 620 κρατούμενοι αντί για 320 και σε κάθε κελί στοιβάζονται 10 άνθρωποι αντί για τέσσερις. Σε καθημερινή βάση εργάζονται 17-20 σωφρονιστικοί υπάλληλοι από τους συνολικά 114 που απαρτίζουν το προσωπικό, ενώ παραμένουν κενές 21 οργανικές θέσεις. «Λόγω των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση, τις νυχτερινές ώρες εργάζονται μόνο τρεις συνάδελφοι και αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχεί ένας σωφρονιστικός υπάλληλος σε 207 κρατούμενους», αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων Δικαστικής Φυλακής Θεσσαλονίκης, Ευριπίδης Δίκαρος.

Ακόμη επισημαίνει: «Την 1η Οκτωβρίου έπεσε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: Η αστυνομική διεύθυνση μας έστειλε μια κλούβα με 21 κρατουμένους, τους οποίους αρνηθήκαμε να παραλάβουμε. Με εντολή εισαγγελέα τελικά τους δεχτήκαμε και τους βάλαμε στις απομονώσεις και στα πειθαρχεία, αφού πρώτα απομακρύναμε τους τιμωρημένους κρατουμένους. Με το ζόρι βρήκαμε κρεβάτια και στρώματα. Μέσα στο καλοκαίρι ζητήσαμε ακρόαση από τον τότε υφυπουργό Δικαιοσύνης Απόστολο Κατσιφάρα, για να συζητήσουμε τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος, αλλά δεν μας έδωσαν καμία απάντηση».

Η απόφαση για την 24ωρη απεργία ελήφθη σε έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΥΔΦΘ, για τους λόγους και τα παρακάτω αιτήματα:

* Την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών Διαβατών και την παύση των μεταγωγών από άλλα καταστήματα κράτησης, ώστε να εξυπηρετηθούν πρώτα τα αστυνομικά τμήματα και οι αστυνομικές διευθύνσεις της Κ. Μακεδονίας, που είναι γεμάτα με κρατουμένους.

* Την αύξηση των ωρών απασχόλησης και την αύξηση του προσωπικού. Την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων (νυχτερινές υπηρεσίες και υπηρεσίες αργιών). Εχουν καταβληθεί χρήματα μόνο για το πρώτο δίμηνο του 2010, ενώ δεν έχει καταβληθεί το εκλογικό επίδομα των βουλευτικών εκλογών του 2009.

* Την «αφαίμαξη» του προσωπικού, καθώς 9 σωφρονιστικοί υπάλληλοι των Διαβατών αποσπάστηκαν στις νέες φυλακές Γρεβενών και Νιγρίτας. Για τη νέα πτέρυγα που αναμένεται να λειτουργήσει σε δύο μήνες, με 120 κρατουμένους, απαιτούνται τουλάχιστον 10 σωφρονιστικοί υπάλληλοι για την 24ωρη φύλαξη. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σωφρονιστικό σύστημα
Απασχόληση και ανεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Χαλυβουργία Ελλάδος
Εκεί που λιώνουν μέταλλα και κορμιά
Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος
Φως, νερό και ασφάλιση στους ανέργους της Ζώνης
Υγεία
Αύξηση 25% σε θανάτους λόγω ανεργίας
Προανήγγειλε 17 νέες μονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ
Περιβάλλον
Καταναλώνουμε ενάμιση πλανήτη!
Πράσινο πυρ στον περιφερειάρχη για το λατομείο στο Ελαφονήσι
Υμηττός: πράσινες και γκρίζες ζώνες
Εκπαίδευση
Σχολεία: Δεν έχουν ούτε για τις καθαρίστριες
Τριήμερο λουκέτο για τις αποσπάσεις
Αγκάλιασαν το σχολείο που τους διώχνει
«Αρνούμαι να καταθέσω ονόματα των παιδιών»
Απεργία σωφρονιστικών υπαλλήλων
Ενας για 207 κρατουμένους
Οδική ασφάλεια
Το Σάββατο, πριν από τα μεσάνυχτα, κίνδυνος-θάνατος για τροχαία
Μετανάστες
Επιστρέφουν για δουλειά στο Αφγανιστάν!
«Επαναστατικός Αγώνας»
Εξετάζουν την 6μηνη κράτηση
Αστυνομικό δελτίο
Μαχαιριές
Νέο ντου σε αποθήκη 5.000 τ.μ. με «μαϊμούδες» στο Βοτανικό
Το σπίτι του γεμάτο με αρχαία
Συνελήφθη ο ταμίας της υπεξαίρεσης
Άλλες ειδήσεις
Δήμος Αθηναίων: θα δώσει 1,7 εκατ. ευρώ για χριστουγεννιάτικο στολισμό!
Μετ' εμποδίων το «συνδικάτο του εγκλήματος»
Νέο κύμα ανεμογεννητριών στην Ανδρο
Βρήκαν τον 11χρονο
Ανέβαλαν την προσφυγή του Τόλη