Έντυπη Έκδοση

ΔΙΠΛΑΣΙΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΥΣ

Αύξηση 25% σε θανάτους λόγω ανεργίας

Η ανεργία σκοτώνει... Με αύξηση της θνησιμότητας κατά 20% έως 25% εκτιμούν οι ειδικοί ότι συνδέεται η ανεργία, καθώς συνοδεύεται από ψυχικές διαταραχές, προβλήματα εθισμού αλλά και υιοθέτηση μη υγιεινών συνηθειών (διατροφή χαμηλής ποιότητας, κατανάλωση καπνού και αλκοόλ) που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και αποτελούν κατ' εξοχήν παράγοντες κινδύνου για μια σειρά από νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά.

Η απώλεια εισοδήματος συνδέεται και με ψυχικές διαταραχές, προβλήματα εθισμού και υιοθέτηση μη υγιεινών συνηθειών Η απώλεια εισοδήματος συνδέεται και με ψυχικές διαταραχές, προβλήματα εθισμού και υιοθέτηση μη υγιεινών συνηθειών Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η αύξηση της ανεργίας, η απώλεια εισοδήματος και άλλες παράμετροι της ύφεσης επιδρούν σημαντικά στην υγεία. Ειδικότερα, διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης κατανέμονται διαφορετικά στα κοινωνικά στρώματα, με τα άτομα και τις οικογένειες που βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση να διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και αυξημένης νοσηρότητας, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων.

Πρόσφατη έρευνα σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδειξε ότι η αύξηση της ανεργίας κατά 1% συνδέεται με παράλληλη αύξηση των αυτοκτονιών κατά 0,79%. Για αύξηση της ανεργίας μεγαλύτερη του 3% και για μεγάλο χρονικό διάστημα, η επίπτωση στη θνησιμότητα από αυτοκτονίες φτάνει έως 4,5%.

Τα παραπάνω επισήμανε ο κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, καθηγητής Οικονομικών Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος στην Ιπποκράτειο διάλεξή του, κατά την έναρξη του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας, τονίζοντας πάντως πως σε μεγάλο βαθμό οι επιπτώσεις αυτές και οι ειδικότερες διαστάσεις τους παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας, ανέφερε ότι εκτιμάται πως η ζήτηση και η χρήση πρόκειται να αυξηθούν, κυρίως προς τον δημόσιο και ασφαλιστικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται, αντίστοιχα, οι πιέσεις για αποδοτικότητα του συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, ήδη σημειώνεται μια αύξηση 20% στη χρήση των υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ παρατηρείται μια μείωση κατά περίπου 15% στη χρήση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, και κυρίως στα ιδιωτικά μαιευτήρια, την οδοντιατρική περίθαλψη και τις χειρουργικές επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ελλείμματα των δημόσιων νοσοκομείων (6,5 δισ.) και των ασφαλιστικών οργανισμών (4,5 δισ.) θα αυξηθούν, ενώ ταυτόχρονα θα ενταθούν οι δυσκολίες στην εξυπηρέτησή τους, ενώ ανάλογα προβλήματα θα αντιμετωπίσει και ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Σχετικά θέματα: Υγεία
Προανήγγειλε 17 νέες μονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Χαλυβουργία Ελλάδος
Εκεί που λιώνουν μέταλλα και κορμιά
Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος
Φως, νερό και ασφάλιση στους ανέργους της Ζώνης
Υγεία
Αύξηση 25% σε θανάτους λόγω ανεργίας
Προανήγγειλε 17 νέες μονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ
Περιβάλλον
Καταναλώνουμε ενάμιση πλανήτη!
Πράσινο πυρ στον περιφερειάρχη για το λατομείο στο Ελαφονήσι
Υμηττός: πράσινες και γκρίζες ζώνες
Εκπαίδευση
Σχολεία: Δεν έχουν ούτε για τις καθαρίστριες
Τριήμερο λουκέτο για τις αποσπάσεις
Αγκάλιασαν το σχολείο που τους διώχνει
«Αρνούμαι να καταθέσω ονόματα των παιδιών»
Απεργία σωφρονιστικών υπαλλήλων
Ενας για 207 κρατουμένους
Οδική ασφάλεια
Το Σάββατο, πριν από τα μεσάνυχτα, κίνδυνος-θάνατος για τροχαία
Μετανάστες
Επιστρέφουν για δουλειά στο Αφγανιστάν!
«Επαναστατικός Αγώνας»
Εξετάζουν την 6μηνη κράτηση
Αστυνομικό δελτίο
Μαχαιριές
Νέο ντου σε αποθήκη 5.000 τ.μ. με «μαϊμούδες» στο Βοτανικό
Το σπίτι του γεμάτο με αρχαία
Συνελήφθη ο ταμίας της υπεξαίρεσης
Άλλες ειδήσεις
Δήμος Αθηναίων: θα δώσει 1,7 εκατ. ευρώ για χριστουγεννιάτικο στολισμό!
Μετ' εμποδίων το «συνδικάτο του εγκλήματος»
Νέο κύμα ανεμογεννητριών στην Ανδρο
Βρήκαν τον 11χρονο
Ανέβαλαν την προσφυγή του Τόλη