Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ

Παραίτηση με αιχμές στην Καλών Τεχνών

Ο πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών, Μάριος Σπηλιόπουλος
Ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μ. Σπηλιόπουλος παραιτήθηκε, αφήνοντας αιχμές κατά του τέως πρύτανη Γ. Χαρβαλιά (για ίδρυση «εμπορικής εταιρείας», «πολυδιάσπαση των πόρων» κ.ά.). «Ενοχοποιεί τον εαυτό του», δήλωσε στην «Ε» ο Γ. Χαρβαλιάς.

Πλήρες θέμα...

 • Αρχαιολογία

  • Θυμίζει τα ψηφιδωτά της Πέλλας
   Η αποκάλυψη ολόκληρου του ψηφιδωτού σε τρεις μέρες, όταν απομακρυνθούν οι σκαλωσιές που το πατούν Διπλός μαίανδρος στην Οικία των Μωσαϊκών στην Ερέτρια (370 π.Χ.) Το ψηφιδωτό του λόφου Καστά στην Αμφίπολη ενισχύει την άποψη της Αικατερίνης Περιστέρη ότι πρόκειται για μνημείο του τέλους του 4ου αιώνα π.Χ., σύμφωνα με την ομ. καθηγήτρια του ΑΠΘ Παναγιώτα Ασημακοπούλου - Ατζακά, που έχει μελετήσει θέματα διακόσμησης εσωτερικών χώρων της όψιμης αρχαιότητας και έχει δημοσιεύσει την πληρέστερη συλλογή με παλαιοχριστιανικά δάπεδα του ελλαδικού χώρου.
 • Κινηματογράφος

  • Συμπλήρωσε 100 χρόνια και το γιορτάζει και στην Αθήνα Ο τουρκικός κινηματογράφος δεν έχει σχέση με τα σίριαλ
   Ο τουρκικός κινηματογράφος είναι ένα μεγάλο και άγνωστο εν πολλοίς κεφάλαιο στην Ελλάδα (με την εξαίρεση μερικών τρανταχών ονομάτων, όπως ο Γκιουνέι και ο Τσεϊλάν). Αντιθέτως, είμαστε εξπέρ στα τουρκικά σίριαλ, η θέαση των οποίων έχει λάβει διαστάσεις... επιδημίας.
 • Φεστιβάλ/Ταινίες

  • Από τον Ρόι Αντερσον στη Χάνα Σιγκούλα
   Τα αφιερώματα και οι πολυαναμενόμενες ταινίες του φετινού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ρόι Αντερσον Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεχίζει να μας δίνει μικρές γεύσεις των όσων θα απολαύσουμε στη φετινή, 55η διοργάνωση.
 • ΚΟΑ

  • Αντζελα Γκερέκου «Η ΚΟΑ δεν συγχωνεύεται»
   Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών η δήλωση του υπουργού κ. Τασούλα, ότι εξετάζει με ενδιαφέρον το ενδεχόμενο συγχώνευσης ΚΟΑ και Καμεράτας, σε δήλωσή της η Αντζελα Γκερέκου, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, επανέλαβε «την πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να διατηρηθεί η αυτοτέλεια της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών» κατά τη συνάντησή της με τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή της ΚΟΑ, Στέφανο Τσιαλή, την πρόεδρο του Συλλόγου Μουσικών Υπαλλήλων της Ορχήστρας, Νέλλυ Οικονομίδου και τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου, Κώστα Αυγερινό.
 • Αρχιτεκτονική

  • 1ο Διεθνές Συνέδριο «Σύγχρονες όψεις των Ισλαμικών Κήπων»
   Μπορεί ένας «κήπος» να είναι σημείο αναφοράς για την ίδια τη ζωή, αλλά και τη μετά θάνατον πορεία της ύπαρξης; Προφανώς ναι, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο 1ο συνέδριο για τις «Οψεις των Ισλαμικών Κήπων: Πολυεπίπεδες ερμηνείες του παραδείσου», που έλαβε χώρα στο Ιμαρέτ, ένα χώρο σήμα κατατεθέν της πόλης της Καβάλας, που κουβαλά πίσω του την ιστορία της διδασκαλίας των ιερών κειμένων του Ισλάμ για τους νέους ιερείς και σήμερα είναι ξενοδοχείο και κλείνει δέκα χρόνια ζωής.
 • Μάρμαρα του Παρθενώνα

  • Η Αμάλ Αλαμουντίν Ηρθε να μας συμβουλεύσει
   Είναι τιμή μου που με κάλεσε η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε η Αμάλ Αλαμουντίν κατά την άφιξή της «Ούτε ο Ομπάμα να ήταν δεν θα ερχόταν τόσος κόσμος στην υποδοχή», έλεγε έκπληκτος κάποιος στην πλατεία Συντάγματος, βλέποντας τόσο κόσμο έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», μαζί με κάμερες, φωτογράφους και δημοσιογράφους να στριμώχνονται για να δουν την άφιξη της Αμάλ Αλαμουντίν.
 • Ιδρύματα

  • Διακόπηκαν τα μαθήματα χωρίς καμία εξήγηση
   Μετέωροι οι σπουδαστές ελληνικής γλώσσας στην Εστία μας στη Σόφια Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης Τον περασμένο Ιούνιο, σχεδόν έξι μήνες μετά την κυβερνητική απόφαση περί νεκρανάστασης του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κι ενώ είχαν μεσολαβήσει βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί αναβάθμισης κι εξωστρέφειας του θεσμού από τον νέο του επικεφαλής, τον Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, ο τελευταίος έλαβε μια επιστολή από τη Σόφια, αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί στην Εστία του ιδρύματος στη βουλγαρική πρωτεύουσα.
 • Άλλες ειδήσεις