Έντυπη Έκδοση

Η μαζική υστερία με την «ιδιοφυΐα» και η εναγώνια αναζήτηση «μεγάλων ταλέντων» είναι δείγμα κοινωνικής παρακμής και στηρίζεται μόνο σε επιστημονικές παρανοήσεις και μύθους

Πόσο αξιόπιστες είναι οι μετρήσεις της νοημοσύνης;

Υπάρχουν πολλοί και εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους τρόποι καταμέτρησης της ανθρώπινης ευφυΐας. Κανένας όμως από αυτούς δεν θεωρείται σήμερα επιστημονικά φερέγγυος και κοινωνικά ουδέτερος. Ισως γι' αυτό πλήθος ειδικών ερευνητών αποφάσισαν πρόσφατα να καταρρίψουν επιστημονικά τον μύθο του «Δείκτη Νοημοσύνης» και συνεπώς να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία των τεστ ευφυΐας.

Πλήρες θέμα...

 • Γενετική

  • ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Δημιούργησαν πιθήκους με γενετικό κολάζ
   Γεννήθηκαν στο εργαστήριο οι πρώτοι μακάκοι με DNA από τρεις γονείς Χάρη σε μια νέα τεχνική οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Πρωτευόντων στο Ορεγκον (Oregon National Primate Research Center) των ΗΠΑ δημιούργησαν υγιέστατα πιθηκάκια από τρεις γονείς: δύο μαμάδες και έναν μπαμπά. Το DNA του πυρήνα των κυττάρων των πιθήκων που δημιούργησαν στο εργαστήριο του Ορεγκον προέρχεται από έναν πατέρα και μια μητέρα μακάκο, ενώ ένα μικρό μέρος του γενετικού τους υλικού, αυτό που βρίσκεται αποκλειστικά μέσα στα μιτοχόνδριά τους, προήλθε από μια τρίτη πίθηκο-μητέρα!
 • Διατροφή

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τα λίπη επιβαρύνουν τη σιλουέτα αλλά και τη νοημοσύνη
   Βρετανική έρευνα αποκαλύπτει άγνωστες συνέπειες των παχυντικών τροφών Ολοι γνωρίζουμε ότι οι πλούσιες σε λίπη τροφές αυξάνουν το βάρος, αγνοούσαμε όμως ότι επηρεάζουν αρνητικά τις μνημονικές ικανότητες και τα αντανακλαστικά μας!
 • Νευρολογία

  • Ο εφηβικός εγκέφαλος ωριμάζει μέσα από δοκιμές και σφάλματα, χάρη σε φαινομενικά παράλογες εμπειρίες Τα ατίθασα νεανικά μυαλά
   Αυθόρμητοι, αντισυμβατικοί, διαρκώς έτοιμοι να μπλέξουν στους πιο απίστευτους μπελάδες· με τέτοιους αρνητικούς χαρακτηρισμούς περιγράφουν συνήθως οι ενήλικοι την «ανώριμη» συμπεριφορά των εφήβων.