Έντυπη Έκδοση

Η αμηχανία μιας γενιάς

Συνεπαρμένα αλλά και τρομαγμένα από το πνεύμα του Μάη του '68, τα μέλη μιας ευκατάστατης συντροφιάς συναντιούνται το καλοκαίρι του 1974, προσπαθώντας να καταλάβουν τον εαυτό τους και την εποχή τους

Τι θέλουν το καλοκαίρι του 1974 σ' ένα ορεινό χωριό κοντά στην ακτή της Ταραγόνας τα μέλη μιας ευκατάστατης συντροφιάς (καλλιτέχνες, συγγραφείς και επιχειρηματίες), που συναντιούνται σε μια ευήλια και ευάερη βίλα, για να αφήσουν πίσω την επιτυχημένη επαγγελματική τους ζωή και να διασκεδάσουν μέχρι τελικής πτώσεως;

Μακριά από το αστυνομικό μυθιστόρημα, ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν (1939-2003) καταπιάνεται στα «Χαρούμενα αγόρια της Ατζαβάρα» (μετάφραση από τα ισπανικά Τάσος Ψαρρής, Εκδόσεις Καστανιώτη) με τις περιπέτειες μιας ομάδας μεσόκοπων, που προσπαθούν να καταλάβουν τον ρόλο της γενιάς και το βάρος της τάξης τους σ' έναν κόσμο ο οποίος έχει αρχίσει να μεταβάλλεται με ραγδαία ταχύτητα.

Το μυθιστόρημα του Μονταλμπάν αποτελείται από τέσσερις διαφορετικές αφηγήσεις, που αναφέρονται η καθεμιά από τη δική της σκοπιά στην καλοκαιρινή συνάντηση του 1974. Μια συνάντηση που τα έχει όλα: πολιτικές συζητήσεις και θαλάσσιες διαδρομές, μουσικές ακροάσεις και αιφνιδιαστικές γυμνές εμφανίσεις, γυναίκες έτοιμες να εκμεταλλευθούν τα τελευταία υπολείμματα της νιότης τους και άντρες πρόθυμους να επιδοθούν σε ασταμάτητο σεξ μεταξύ τους, νεαρούς κατάπληκτους με τον πλούτο ή τη λάμψη των μεγάλων και πενηντάρηδες γοητευμένους από τη σωματική και την ψυχική ρώμη των νεαρών.

Περνώντας από τη μια αφήγηση στην άλλη, ο Μονταλμπάν ξεδιπλώνει ένα κουβάρι διαδοχικών αποκαλύψεων, που αλλάζουν βαθμιαία ολόκληρη την αρχική εικόνα. Βυθισμένοι στο αλκοόλ, εξαρτημένοι από την εξουσία του χρήματος και του κοινωνικού κύρους και φτασμένοι συχνά στα όρια της κατάρρευσης, οι άνθρωποι της Ατζαβάρα, του μικρού χωριού κοντά στην ακτή της Ταραγόνας, δεν ξέρουν στην πραγματικότητα ούτε ποιοι είναι ούτε προς τα πού βαδίζουν.

Ανίκανοι να συναισθανθούν το μέγεθος των μεταβολών που προοιωνίζεται η επερχόμενη πτώση του φρανκισμού, συνεπαρμένοι αλλά και τρομαγμένοι από το πνεύμα του Μάη του '68, που φτάνει με καθυστέρηση στην Ισπανία, μοιρασμένοι ανάμεσα στον κοσμοπολιτισμό και την καταλονική εσωστρέφεια, αλλά και επειγόμενοι να κάνουν τη σεξουαλική τους επανάσταση, που καταλήγει στην ομοφυλοφιλία ή τη νυμφομανία, οι ήρωες του Μονταλμπάν είναι τα πρόσωπα μιας κατασπαραγμένης εσωτερικά τάξης, που αναζητεί επί ματαίω την ταυτότητα και το στίγμα της.

Με βιτριολικό χιούμορ, αλλά και με ένα πάνθεον αλλοπρόσαλλων νοοτροπιών και χαρακτήρων, ο Μονταλμπάν φτιάχνει ένα μυθιστόρημα με δυνατό ρυθμό και μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, που ενισχύεται από τις διαφορετικές φωνές των αφηγητών του και φτάνει μέχρι εμάς σήμερα (είναι γραμμένο το 1987) με απείραχτη τη ζωντάνια του.

Οι νεολαίοι της δεκαετίας του 1960

Πριν από έναν χρόνο περίπου έγραφα από αυτή τη στήλη για τη σημαντική αρχειακή και ιστοριογραφική δουλειά των Ιωάννας Παπαθανασίου, Πολίνας Ιορδανίδου, Αντας Κάπολα, Τάσου Σακελλαρόπουλου και Αγγελικής Χριστοδούλου «Η Νεολαία Λαμπράκη τη δεκαετία του 1960.

Αρχειακές τεκμηριώσεις και αυτοβιογραφικές καταθέσεις», έκδοση του Ιστορικού Αρχείου Νεολαίας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Τώρα μία ακόμα σημαντική έκδοση έρχεται να προστεθεί στις πηγές για τα κινήματα της δεκαετίας του 1960, καλύπτοντας αυτή τη φορά το σύνολο των αριστερών φοιτητικών και νεολαιίστικων οργανώσεων. Ο λόγος είναι για τα Αρχεία της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), που παρουσιάζει έναν οδηγό για το πλούσιο υλικό το οποίο της έχουν παραχωρήσει μέλη και στελέχη νεολαιών της αριστεράς μεταξύ 1950 και 1974. Η επιμέλεια και η σύνταξη του γενικού ευρετηρίου για τα αρχεία της ΕΜΙΑΝ (προ διετίας κυκλοφόρησε ένας συνοπτικός οδηγός) ανήκει στον Στέφανο Δ. Στεφάνου και στον Ζήσιμο Χ. Συνοδινό, που έχουν γράψει και μια περιεκτική μελέτη για τους αριστερούς νεολαίους της δεκαετίας του 1960 και το ιδεολογικοπολιτικό τους στίγμα. Φυλλάδια, περιοδικά, εφημερίδες, προκηρύξεις, αλληλογραφία, φέιγ βολάν είναι τώρα τακτοποιημένα και διαθέσιμα σε παλαιότερους και νεότερους ερευνητές. Αξιος, σε κάθε περίπτωση, ο κόπος όσων συνέβαλαν στο εγχείρημα.

Νέες εκδόσεις

«Τρώγοντας ζώα»

ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΣΑΦΡΑΝ ΦΟΕΡ

Μετάφραση: Στέλλα Κάσδαγλη. Εκδόσεις «Μελάνι».

Μια αφήγηση που συνδυάζει την αυτοβιογραφία με το μυθιστόρημα, τη δημοσιογραφική έρευνα με τη φιλοσοφία, δοκιμάζοντας μιαν αποκαλυπτική περιήγηση στον κόσμο της κτηνοτροφικής βιομηχανίας.

«Conspirata. Η συνωμοσία»

ΡΟΜΠΕΡΤ ΧΑΡΙΣ

Ιστορικό μυθιστόρημα. Μετάφραση: Εφη Τσιρώνη. Εκδόσεις «Ψυχογιός».

Ο πατρίκιος Κατιλίνας διοργανώνει συνωμοσία εναντίον του Κικέρωνα, που έχει αναλάβει τα ηνία της Ρώμης, και ο Ρ. Χάρις βρίσκει την ευκαιρία για να φτιάξει μια πολύχρωμη τοιχογραφία του 1ου αι. μ.Χ.υφασμένη με πλήθος σκοτεινές ιστορίες. Συνέχεια του μπεστ σέλερ «Imperium».

Οι σελίδες της Δάφνης 1940-41»

ΜΑΡΙΑ ΦΑΦΑΛΙΟΥ

«Βιβλιοπωλείον της Εστίας».

Η μικρή Δάφνη ζει τα δραματικά γεγονότα του 1940-41 και προσπαθεί να καταλάβει τι είναι ο πόλεμος και ο θάνατος, όπως και το πώς οι Ελληνες κατόρθωσαν να αγωνιστούν και να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στη θηριώδη πολεμική μηχανή του φασισμού και του ναζισμού.

«Φράουστ»

ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΖΟΥΡΓΟΣ

Μυθιστόρημα. Εκδόσεις «Πατάκη».

Αναθεωρημένη έκδοση του πρώτου μυθιστορήματος του Ισίδωρου Ζουργού, που αποτελεί μια παραβολή για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εισβάλει το Κακό στο λογοτεχνικό σινάφι, προκαλώντας πλήθος αναρωτήσεις.

«Χριστιανισμός και Κοράνι -

Μια έρευνα στα χριστιανικά στοιχεία του ισλάμ»

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΓΡΥΠΑΙΟΥ

Εκδόσεις «Μαΐστρος».

Στοιχεία και παραδόσεις του χριστιανισμού που έχουν ενσωματωθεί στο Κοράνι και έχουν επηρεάσει κρίσιμα κεφάλαια της ισλαμικής πίστης. Η Εμμανουέλα Γρυπαίου οδηγεί τον αναγνώστη της μέχρι τις απαρχές του ισλάμ, ρίχνοντας ένα διαφορετικό φως στη γέννεση και στην εξέλιξή του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Τυπογραφείο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Ο τζαζίστας που νίκησε το χρόνο
Let's swing again
Συνέντευξη: Ελ. Καραΐνδρου
«Κι όμως, είμαι αισιόδοξη»
Χορός
Εβραίοι και Αραβες με ένα βήμα
Θέατρο
Η σουίτα των παρεξηγήσεων
«Φτάνει πια το ιλουστρασιόν θέατρο»
Αληθινές ιστορίες που έγιναν ρόλοι
Δέκα νεανικά σχήματα στη σκηνή
Περικοπές... πολιτισμού
Τι κόβουν οι ξένοι
Ελληνικές αρχαιότητες σε ξένες εκθέσεις
Ο Πραξιτέλης ταξιδεύει πρώτη θέση
Επέτειος του Πολυτεχνείου
«Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» ...σήμερα
Κινηματογράφος
Ροκ με μαντίλα
Ταξίδι στη μνήμη
Εικαστικά
Οι γυναίκες της ποπ αρτ
Ενας «δανδής-πρωτόγονος» στο Παρίσι
Δύο γενιές, μία διαμαρτυρία
Βιβλίο
Αγαπητέ Μισέλ, φίλε Μπερνάρ
Θανάσιμα μυστικά