Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Κομπίνες νέου τύπου με τα φάρμακα

Ιδιωτικές εταιρείες κερδοσκοπούν εις βάρος του ΙΚΑ, παίζοντας ρόλο «μεσάζοντα» με ασθενείς στους οποίους προμηθεύουν τα ακριβότερα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά

Νέους τρόπους είσπραξης «μαύρου» χρήματος φαίνεται πως έχουν εφεύρει διάφοροι επιτήδειοι του χώρου της Υγείας, βυθίζοντας το ΕΣΥ και τα ταμεία ακόμη περισσότερο στο «χαντάκι» των χρεών.

Τα κυκλώματα απαλλάσσουν τους ασθενείς από τον κόπο να πηγαίνουν κάθε τόσο στο φαρμακείο και έτσι τους δελεάζουν να αντικαταστήσουν τα φθηνά σκευάσματα που έπαιρναν με άλλα, κατά πολύ ακριβότερα. Τα κυκλώματα απαλλάσσουν τους ασθενείς από τον κόπο να πηγαίνουν κάθε τόσο στο φαρμακείο και έτσι τους δελεάζουν να αντικαταστήσουν τα φθηνά σκευάσματα που έπαιρναν με άλλα, κατά πολύ ακριβότερα. Μετά την πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θέτει περιορισμούς και ελέγχους στη χορήγηση των φαρμάκων, νέα κυκλώματα κάνουν την εμφάνισή τους, τα οποία αναλαμβάνουν να παίξουν το ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ ασθενών (συνήθως καρκινοπαθών) με πρόσχημα να τους διευκολύνουν να προμηθευτούν τα θεραπευτικά τους σκευάσματα (ειδικά προϊόντα διατροφής), με το αζημίωτο βέβαια.

Οπως επιβεβαιώνει και η διοίκηση του ΙΚΑ, πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες που θεωρητικά λειτουργούν νομότυπα και οι οποίες με τη συνεργασία γιατρών και φαρμακοποιών προσεγγίζουν τους ασθενείς ή τους συγγενείς τους και φροντίζουν να τους εξασφαλίσουν από τη διάγνωση και την ιατρική συνταγή του γιατρού μέχρι την παράκαμψη της όποιας γραφειοκρατικής διαδικασίας μέχρι στο τέλος να τους παραδώσουν κατ' οίκον τα απαιτούμενα φαρμακευτικά προϊόντα. Τα έσοδά τους προέρχονται κυρίως από την επιλογή των ακριβότερων σκευασμάτων, τα οποία αντικαθιστούν άλλα φθηνότερα που παρέχουν όμως την ίδια ακριβώς θεραπεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επιτήδειοι γνωρίζουν πολύ καλά ακόμη και τις εγκυκλίους που έχει εκδώσει το ΙΚΑ με τα ανώτερα ποσά αποζημίωσης των θεραπευτικών σχημάτων, ώστε να μην τα ξεπερνούν.

Η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό έρευνα για τα συγκεκριμένα κυκλώματα και αναζητεί στοιχεία για τον τρόπο δράσης τους. Θεωρείται μάλιστα πολύ πιθανό μετά την ολοκλήρωση της έρευνας ο σχετικός φάκελος να σταλεί αμέσως στον εισαγγελέα.

Οπως αναφέρει στην «Κ.Ε.» ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβ. Σπυρόπουλος, «αναζητούμε επιπλέον στοιχεία πριν προχωρήσουμε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ή πριν φθάσουμε στη Δικαιοσύνη. Είμαστε όμως βέβαιοι πια ότι η ιστορία είναι μαύρη και "κυκλωματική" και ότι εμπλέκονται γιατροί και φαρμακοποιοί».

Ογενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αν. Δημόπουλος υπογραμμίζει πως τέτοιου είδους φαινόμενα θα παταχθούν με τον πλήρη έλεγχο της διακίνησης των φαρμάκων αλλά και με το νέο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Σύμφωνα με αυτό, θα συνταχθούν ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία πρέπει να ακολουθούν όλοι οι γιατροί στην αποθεραπεία των καρκινοπαθών και τα οποία πριν εφαρμοσθούν θα λαμβάνουν έγκριση από τις αρμόδιες ογκολογικές επιτροπές. Θα ορισθούν μάλιστα και οδηγίες για τη χορήγηση σκευασμάτων ή ειδικών προϊόντων διατροφής ώστε να μην μπορούν να υπάρξουν μεσολαβητές.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση που συνέβη σε συγγενή ασθενούς μόλις πριν από λίγες ημέρες. Ο Π.Δ. χρειάστηκε να προμηθευτεί ειδικά προϊόντα διατροφής για την καρκινοπαθή μητέρα του. Την πρώτη φορά μπήκε στη διαδικασία να επισκεφθεί τον θεράποντα ιατρό στο δημόσιο νοσοκομείο. Αφού εξασφάλισε τη γνωμάτευση μαζί με την ιατρική συνταγή που αποδείκνυε ότι τα συμπληρώματα διατροφής ήταν απαραίτητα, έλαβε και την απαραίτητη υπογραφή από τον διευθυντή της κλινικής. Στη συνέχεια μετέβη στο ΙΚΑ για τις απαραίτητες εγκρίσεις των ελεγκτών. Αμέσως μετά αγόρασε τα σκευάσματα από τυχαίο φαρμακείο, έκοψε τα κουπόνια που φέρουν στη συσκευασία τους, και τα πήγε στο ΙΚΑ για να εισπράξει το ποσό. Το σύνολο των σκευασμάτων που αγοράσθηκαν για ένα μήνα άγγιζε περίπου τα 300 ευρώ, καθώς κάθε ειδικό κουτί διατροφής κόστιζε περί τα 3 ευρώ.

Την επόμενη φορά όμως... καλοθελητής γιατρός έσπευσε να γνωστοποιήσει στους συγγενείς πως υπάρχει εταιρεία που μπορεί να αναλάβει όλη αυτή τη διαδικασία φέροντας τα προϊόντα στο σπίτι. Χωρίς να έχουν άλλη επιλογή οι ασθενείς -καθότι δεν τους δόθηκε η γνωμάτευση - αναγκάστηκαν να επικοινωνήσουν με την ιδιωτική εταιρεία. Εκείνη ανέλαβε όλη τη διαδικασία με εξαίρεση την έγκριση των ελεγκτών του ΙΚΑ, και παρέδωσε το πολύτιμο υλικό κατ' οίκον. Βασική λεπτομέρεια: τα προϊόντα που επιλέχθηκαν δεν κόστιζαν έκαστο 3 ευρώ αλλά 11 ευρώ και κάτι, και το συνολικό ποσό άγγιζε τα 1.095 ευρώ, 5 ευρώ λιγότερο απ' ό,τι προβλέπει η εγκύκλιος του ΙΚΑ (1.100 ευρώ) για την κάλυψη αυτών των ειδών !

«Αυτά θα συνεχίζουν να συμβαίνουν εάν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν συνδυαστεί με ένα κέντρο ανάλυσης της φαρμακευτικής θεραπείας και οικονομικής αξιολόγησής της. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα δώσει μεν κάποια αποτελέσματα αλλά όχι τα απολύτως επιδιωκόμενα. Δεν πρέπει να γίνεται απλή καταγραφή των σκευασμάτων που χορηγούνται, όπως ισχύει σήμερα, αλλά να διαπιστώνεται εάν δόθηκε το κατάλληλο φάρμακο, εάν ήταν το πιο φθηνό, χωρίς βέβαια να χάνει κάτι από τα συστατικά του. Απαιτείται ενδελεχής ανάλυση από ειδικό κέντρο που θα παρακολουθεί σε μηνιαία βάση τη συνταγογράφηση και θα επισημαίνει περιπτώσεις παρατυπιών», τονίζει ο καθηγητής οικονομικών της υγείας στο London School of Economics και βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηλ. Μόσιαλος.

Σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα που έχει αναλύσει ο κ. Μόσιαλος, ενδεικτικό της σπατάλης και της διαφθοράς στον τομέα των φαρμάκων είναι το γεγονός ότι από το 2000 έως το 2009 η εξωνοσοκομειακή δαπάνη για φάρμακα αυξήθηκε κατά 385%, ποσοστό ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο καρκίνος αποτελεί στην Ελλάδα χρόνια τώρα μια χρυσοφόρα «μπίζνα» για πολλούς εμπλεκόμενους στο χώρο της υγείας. Αρκετοί απ' αυτούς δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν όχι μόνο το ΕΣΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά ακόμη και τους ταλαιπωρημένους ασθενείς. Και είναι να αναρωτιέται κανείς: Πότε οι ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας σε τούτο τον τόπο θα αποφασίσουν να βάλουν κανόνες στη λειτουργία του ιατρικού επαγγέλματος για να ξεχωρίσει επιτέλους η ήρα από το στάρι;

«Φθάνει ψηλά η διάβρωση»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δημ. Βαρνάβας, αναφέρει:

«Η εφευρετικότητα στην αρπαγή πόρων του συστήματος υγείας ξεπερνά κάθε φαντασία και η διάβρωση φτάνει μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια. Είναι χαρακτηριστικό πως ορισμένοι υπουργοί ενώ δημοσίως κατήγγειλαν τρωκτικά και πιράνχας, στο παρασκήνιο εξέτρεφαν μηχανισμούς τεράστιας απάτης και ρεμούλας. Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχει ανοίξει μέτωπο εναντίον της μίζας και της διαφθοράς. Καταφέραμε, παρά τις μεγάλες αντιστάσεις που συναντήσαμε, να επιβάλουμε το «πόθεν έσχες» στους γιατρούς ΕΣΥ, ξεκινήσαμε καμπάνια για το φακελάκι και θα συνεχίσουμε. Για να υπάρξει όμως ριζική θεραπεία πρέπει η ελληνική κοινωνία να δημιουργήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς ώστε να αποτρέπει τέτοια φαινόμενα εν τη γενέσει, αλλιώς θα επανέρχονται επιθετικά και με νέα μορφή».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Σχετικά θέματα: Υγεία
Κλείνουν δύο κρατικά νοσοκομεία!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Κύκλωμα πώλησης ωαρίων
Trafficking ωαρίων
Υγεία
Κομπίνες νέου τύπου με τα φάρμακα
Κλείνουν δύο κρατικά νοσοκομεία!
Περιβάλλον
Ενα ποτάμι (μόνο) μελέτες
Νέοι αυτοκινητόδρομοι
100 χιλιόμετρα από «χρυσάφι»
Είσπραξη φόρων
Φοροδίκες-εξπρές με στόχο ζεστό χρήμα
Ιστορίες καθημερινής τρέλας με την περαίωση
Δημόσιο
Ελληνικό Δημόσιο: Ο πιο δύστροπος εργοδότης
Εκπαίδευση
ΤΕΙ:Αλλού οι σπουδαστές, αλλού τα κονδύλια
Οι αλλαγές στην παιδεία πρέπει να είναι εφαρμόσιμες
Ρεκόρ στις κενές θέσεις
Επέτειος
Χειρόγραφες προκηρύξεις από το Πολυτεχνείο
Ανθρώπων έργα & ημέρες
Ο Νορβηγός και... το κράτος κλέφτης