Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ

Πρωτογενές πλεόνασμα με στάση πληρωμών

Σε αδιέξοδο ο προϋπολογισμός, αφού υπάρχει κίνδυνος να «σκάσουν» τα έσοδα μέχρι τέλος του χρόνου

Στα βράχια της λιτότητας και της υπερφορολόγησης προσέκρουσε το κυβερνητικό «success story», παρουσιάζοντας πλέον «τρύπα» τεραστίων διαστάσεων στα έσοδα του προϋπολογισμού και αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών να παγώσει την πληρωμή των οφειλών του προς τους ιδιώτες για να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014 αναδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, δημιουργώντας έτσι μια «τρύπα» ύψους 1,2 δισ. ευρώ στο 10μηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης στο 10μηνο του έτους το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 41,069 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,807 εκατ. ευρώ ή 4,2% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου ΜΠΔΣ 2015-2018. Αντίστοιχα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 37,553 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,168 εκατ. ευρώ ή 3,0% χαμηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

Η σημαντική υστέρηση των εσόδων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για πρώτη φορά το πλεόνασμα εμφανίζει έστω και οριακή υστέρηση έναντι του στόχου, καθώς διαμορφώνεται στα 2,405 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,590 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.449 εκατ. ευρώ, βάζει φωτιά στα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας εν όψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως έχει γράψει η «Ε», στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού εκτιμούν ότι στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα δημιουργηθεί απόκλιση εσόδων τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για κάθε μήνα μέχρι το τέλος του χρόνου, κάνοντας πολύ δύσκολη τη διαπραγματευτική θέση της Αθήνας, καθώς η τρόικα επιμένει ότι το δημοσιονομικό κενό ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για την κάλυψή του.

Παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού συνεχίζουν να εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες (43,767 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 2,164 δισ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου), ο προϋπολογισμός μοιάζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς πλέον είναι εμφανές ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να «σκάσουν» τα έσοδα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθώντας να περιορίσει τις δαπάνες της ώστε να συνεχίσει να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα, μειώνει τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τους ιδιώτες, με αποτέλεσμα στο 9μηνο του έτους τα «φέσια» του Δημοσίου να φτάσουν τα 4,79 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτεροι «μπαταχτσήδες» του Δημοσίου εμφανίζονται να είναι και πάλι οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους το Σεπτέμβριο του 2014 να φτάνουν τα 2,32 δισ. ευρώ από 2,26 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2014 και με τον ΕΟΠΥΥ να χρωστά 1,53 δισ. ευρώ από 1,45 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.

Οσον αφορά τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, το Δημόσιο όφειλε το Σεπτέμβριο του 2014 713 εκατ. ευρώ από 745 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και 453 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Η τρόικα με τίποτα δεν χορταίνει

Δεν ικανοποίησε τις ορέξεις των δανειστών η πρωτοφανής υπαναχώρηση της κυβέρνησης αναφορικά με την «πολυδιαφημισμένη» ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παρά τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ότι μετά την απόλυτη αποδοχή των απαιτήσεων της τρόικας θα μπορούσαν να πείσουν του ελεγκτές να επιστρέψουν, πληροφορίες τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής της τρόικας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέφυγε να δεσμευτεί αναφορικά με την ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών στην Αθήνα, ενώ την ίδια ώρα αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έλεγαν ότι η Αθήνα έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει μέχρι να οριστεί η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, «παγώνοντας» την αισιοδοξία που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κυβερνητικά στελέχη, εκφράζοντας τη βεβαιότητά τους ότι η τριμερής θα επιστρέψει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική πλευρά είναι ιδιαίτερα στενά, ώστε να επιτευχθούν οι κυβερνητικές προσδοκίες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Πλέον μοιάζει όλο και πιο πιθανό να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τους δανειστές να σχεδιάζουν μια επέκταση του υφιστάμενου μνημονίου για μερικούς μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Πέρα από τις μεθοδεύσεις των Ευρωπαίων εταίρων για το τι θα γίνει με το ελληνικό πρόγραμμα μετά το τέλος του χρόνου, θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά και με το ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στην Ελλάδα από τον επόμενο χρόνο, καθώς ο εκπρόσωπος του Ταμείου άφησε ουσιαστικά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα κι αυτό της συνέχισης του υφιστάμενου προγράμματος του ΔΝΤ, το οποίο ολοκληρώνεται στα μέσα του 2015.

Α. ΚΛΩΣΣΑΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Υπουργείο Οικονομικών
Σχετικά θέματα: Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Η τρόικα με τίποτα δεν χορταίνει
Κυβερνητικές αλχημείες για τις οφειλές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Η τρόικα με τίποτα δεν χορταίνει
Πρωτογενές πλεόνασμα με στάση πληρωμών
Κυβερνητικές αλχημείες για τις οφειλές
Κυβέρνηση
Εκβιάζει με το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου
ΣΥΡΙΖΑ
Με Νταβούτογλου ο Τσίπρας στην Αθήνα
ΓΕΕΘΑ
Αρχηγός του ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ
ΑΟΖ
Η Τουρκία αντιδρά με αλαζονεία στην απομόνωση
ΕΔΑΔ
Τέσσερις καταδίκες από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Διαχείριση απορριμμάτων
Μάχη για την διαχείριση των σκουπιδιών
ΔΝΤ
ΔΝΤ: Αλλα συμφωνούμε και άλλα γίνονται
Βουλή
Τεστ αντοχής με γκρίνιες
Πόθεν Εσχες
«Πόθεν έσχες» για Αδωνι και Πλεύρη ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Αρθρα/Σχολιασμοί
Προσχηματική η αλλαγή Συντάγματος που υπόσχεται η Ν.Δ.
Λίστα Λαγκάρντ
Καμία σχέση με λίστα Λαγκάρντ
Εξοπλιστικά
«Τα παίρνουν» και οι Γερμανοί
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Οι πρώτες 100... δόσεις είναι δύσκολες για την κυβέρνηση
Άλλες ειδήσεις
BPAZOYN στον ENΦIA τους