Έντυπη Έκδοση

Η τρόικα με τίποτα δεν χορταίνει

Δεν ικανοποίησε τις ορέξεις των δανειστών η πρωτοφανής υπαναχώρηση της κυβέρνησης αναφορικά με την «πολυδιαφημισμένη» ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παρά τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ότι μετά την απόλυτη αποδοχή των απαιτήσεων της τρόικας θα μπορούσαν να πείσουν του ελεγκτές να επιστρέψουν, πληροφορίες τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής της τρόικας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέφυγε να δεσμευτεί αναφορικά με την ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών στην Αθήνα, ενώ την ίδια ώρα αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έλεγαν ότι η Αθήνα έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει μέχρι να οριστεί η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, «παγώνοντας» την αισιοδοξία που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κυβερνητικά στελέχη, εκφράζοντας τη βεβαιότητά τους ότι η τριμερής θα επιστρέψει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική πλευρά είναι ιδιαίτερα στενά, ώστε να επιτευχθούν οι κυβερνητικές προσδοκίες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Πλέον μοιάζει όλο και πιο πιθανό να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τους δανειστές να σχεδιάζουν μια επέκταση του υφιστάμενου μνημονίου για μερικούς μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Πέρα από τις μεθοδεύσεις των Ευρωπαίων εταίρων για το τι θα γίνει με το ελληνικό πρόγραμμα μετά το τέλος του χρόνου, θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά και με το ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στην Ελλάδα από τον επόμενο χρόνο, καθώς ο εκπρόσωπος του Ταμείου άφησε ουσιαστικά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα κι αυτό της συνέχισης του υφιστάμενου προγράμματος του ΔΝΤ, το οποίο ολοκληρώνεται στα μέσα του 2015.

Α. ΚΛΩΣΣΑΣ

ΔΝΤ: Αλλα συμφωνούμε και άλλα γίνονται

Αγνωστη η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας

Αγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος απέφυγε χθες να προσδιορίσει το χρόνο ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης.

Παρά τις διαρροές από κυβερνητικά στελέχη για την ημερομηνία άφιξης της τρόικας στη χθεσινή ενημέρωση ο Ουίλιαμ Μάρεϊ υπήρξε φειδωλός. «Δεν έχω ημερομηνία επιστροφής αυτή τη στιγμή», είπε, ενώ όταν ρωτήθηκε για το εάν η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων». Στο Ταμείο επικρατεί εκνευρισμός για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις που γίνονται μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων με την κυβέρνηση, αφού, όπως ανέφερε αξιωματούχος του στην «Ε», «γίνονται συνέχεια μονομερείς κινήσεις από την κυβέρνηση Σαμαρά. Αλλα συμφωνούμε και άλλα γίνονται» είπε χαρακτηριστικά υπονοώντας τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

Κληθείς χθες επίσης να σχολιάσει τα σχέδια για τη χορήγηση προληπτικής γραμμής πίστωσης προς την Ελλάδα, ο Μάρεϊ χαρακτήρισε «ακαδημαϊκή» τη συζήτηση, υπογραμμίζοντας πως οι ελληνικές αρχές δεν έχουν απευθύνει αίτημα για προληπτική γραμμή. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ερωτηθείς για την επιδίωξη της Ευρωζώνης το ΔΝΤ να αναλάβει ενεργό ρόλο και συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα που θα συνοδεύει την προληπτική γραμμή πίστωσης της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, τόνισε ότι «είναι θέμα της Ελλάδας και των Ευρωπαίων να αποφασίσουν ποιος θα είναι αυτός ο ρόλος».

Οι πρώτες 100... δόσεις είναι δύσκολες για την κυβέρνηση

Από τη μία η τρόικα, που ακόμη δεν προσδιορίζει ημερομηνία επιστροφής και πάντως δεν προβλέπεται να έρθει το Σαββατοκύριακο. Από την άλλη, οι ίδιοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης και ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας που γκρινιάζουν για τους κυβερνητικούς χειρισμούς με τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

«Μαύρο πρόβατο» η Σαββαΐδου «Μαύρο πρόβατο» η Σαββαΐδου  Και στη μέση η κυβέρνηση, να κρύβεται πίσω από δικαιολογίες προσπαθώντας να διασκεδάσει εντυπώσεις από τη νέα γκάφα.

Η γραμμή άμυνας του Μαξίμου ακροβατεί μεταξύ του ισχυρισμού ότι ποτέ η ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν αφορούσε τις βεβαιωμένες αλλά μόνο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και της έμμεσης επίρριψης ευθυνών στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως για την κυβερνητική αναδίπλωση έναντι των αιτημάτων της τρόικας.

«Το πνεύμα του νομοθέτη και η δέσμευση της κυβέρνησης δεν αφορούσε μελλοντικές οφειλές που θα βεβαιωθούν. Ηθελε να λύσει το πρόβλημα ανθρώπων οι οποίοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές την 1η Οκτωβρίου» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη στα Παραπολιτικά FM , ενώ κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «η κ. Σαββαΐδου είναι εκτελεστικό όργανο, εκτελεί, δεν ερμηνεύει».

Η κριτική των περισσότερων βουλευτών της Ν.Δ. αφορά, πάντως, όχι τόσο στο εάν θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και οι βεβαιωμένες οφειλές του ΕΝΦΙΑ αλλά στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση άλλη μία φορά κατάφερε να αυτοακυρωθεί.

Εκτός από τις επιθέσεις του Γιώργου Βλάχου και της Ντόρας Μπακογιάννη στο οικονομικό επιτελείο από τη Βουλή, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι «σίγουρα αυτά τα πισωγυρίσματα δεν κάνουν καλό στην εικόνα μας», εκτιμώντας ότι εξαρχής έπρεπε να είχε προσδιοριστεί ότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 72 δόσεων και καλώς, ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε το θετικό της ρύθμισης, δήλωσε όμως ότι θα προτιμούσε να υπάρχει μία καλύτερη προετοιμασία για τον ΕΝΦΙΑ.

ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Τρόικα
Υπουργείο Οικονομικών
Κύριο θέμα
Πρωτογενές πλεόνασμα με στάση πληρωμών
Σχετικά θέματα: Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Πρωτογενές πλεόνασμα με στάση πληρωμών
Κυβερνητικές αλχημείες για τις οφειλές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Η τρόικα με τίποτα δεν χορταίνει
Πρωτογενές πλεόνασμα με στάση πληρωμών
Κυβερνητικές αλχημείες για τις οφειλές
Κυβέρνηση
Εκβιάζει με το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου
ΣΥΡΙΖΑ
Με Νταβούτογλου ο Τσίπρας στην Αθήνα
ΓΕΕΘΑ
Αρχηγός του ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ
ΑΟΖ
Η Τουρκία αντιδρά με αλαζονεία στην απομόνωση
ΕΔΑΔ
Τέσσερις καταδίκες από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Διαχείριση απορριμμάτων
Μάχη για την διαχείριση των σκουπιδιών
ΔΝΤ
ΔΝΤ: Αλλα συμφωνούμε και άλλα γίνονται
Βουλή
Τεστ αντοχής με γκρίνιες
Πόθεν Εσχες
«Πόθεν έσχες» για Αδωνι και Πλεύρη ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Αρθρα/Σχολιασμοί
Προσχηματική η αλλαγή Συντάγματος που υπόσχεται η Ν.Δ.
Λίστα Λαγκάρντ
Καμία σχέση με λίστα Λαγκάρντ
Εξοπλιστικά
«Τα παίρνουν» και οι Γερμανοί
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Οι πρώτες 100... δόσεις είναι δύσκολες για την κυβέρνηση
Άλλες ειδήσεις
BPAZOYN στον ENΦIA τους