Έντυπη Έκδοση

ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΨΟΓΑ ΣΤΟΝ PHILEA, ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΤΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΤΟΥ

Ολα καλά, εκτός από την τροφοδοσία

Τον ουρανό, βράχια και μια απότομη πλαγιά του κομήτη Tchuri είδαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος Rosetta στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) στην Τουλούζη στις φωτογραφίες που έστειλε ο Φιλέας και γέμισαν ευφορία γιατί όλα τα επιστημονικά όργανα και οι έξι φωτογραφικές μηχανές του λειτουργούν σωστά και το ρομπότ εργάζεται «στο φουλ».

Πανηγυρίζουν στην Τουλούζη, πανηγυρίζουν στην Ευρώπη χαίρεται και η NASA για τη συνεργασία Πανηγυρίζουν στην Τουλούζη, πανηγυρίζουν στην Ευρώπη χαίρεται και η NASA για τη συνεργασία Ομως ταυτόχρονα η επιστημονική ομάδα ανησυχεί για... το προσδόκιμό ζωής του, καθώς ο Philea δεν προσεδαφίστηκε στο προγραμματισμένο σημείο, αλλά σε σκιερή πλαγιά με μεγάλη κλίση, όπου ο ήλιος ίσως να μην είναι αρκετός για να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του.

Αγκιστρα που δεν λειτούργησαν σωστά, προκάλεσαν στον Φιλέα δύο αναπηδήσεις και τον έστειλαν τουλάχιστον δύο χιλιόμετρα μακριά από το επιθυμητό σημείο. Ωστόσο ο Φιλίπ Γκοντόν του CNES τονίζει ότι προτεραιότητα των επιστημόνων είναι να συνεχίσουν τις επιστημονικές αναλύσεις χωρίς να επιχειρήσουν να μετακινήσουν το μικρό ρομπότ, που άγγιξε την επιφάνεια του κομήτη την Τετάρτη λίγο μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδας, επτά ώρες αφού αφέθηκε από το σκάφος Rosetta, σε απόσταση μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη. Η αποστολή του Φιλέα είναι να πάρει δείγματα, η ανάλυση των οποίων θα δώσει πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και για την εμφάνιση του νερού και της ζωής της Γη.

Οι πλανητικές αναποδιές δεν μείωσαν παρά ελάχιστα τον ενθουσιασμό που δημιούργησε αυτή η διεθνής πρώτη στα χρονικά της εξερεύνησης του Διαστήματος. Ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Ζαν-Ζακ Ντορντέν χαιρέτισε την εξέλιξη μιλώντας για «τεράστιο βήμα για τον ανθρώπινο πολιτισμό». Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε την προσεδάφιση του ρομπότ «νίκη για την Ευρώπη, για την πρόοδο και για την ανθρωπότητα». Γιατί η αλήθεια είναι ότι η αποστολή του Φιλέα σηματοδοτεί την είσοδο της Ευρώπης στην ελίτ σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος, πεδίο όπου έως τα τελευταία χρόνια κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, με την Κίνα να αναδύεται πρόσφατα ως ένας σημαντικός παράγοντας. Συγχαρητήρια για τη «θεαματική επιτυχία στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος», έστειλε η NASA μιλώντας για "βήμα-κλειδί για τη διεθνή συνεργασία", σε μία αναφορά στα τρία αμερικανικά όργανα που μεταφέρει η Rosetta.

Οι επιστήμονες πάντως διευκρινίζουν ότι, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στη λειτουργία του Φιλέα στην επιφάνεια του κομήτη, η Rosetta, που έχει ήδη διατρέξει απόσταση 6,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων στο Διάστημα, θα συνεχίσει να ακολουθεί τον Tchouri τουλάχιστον μέχρι τις 13 Αυγούστου, όταν ο κομήτης θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση από τον Ηλιο.

Σε παράλληλες εξελίξεις στη γειτονιά του διαστήματος, ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι ο Ουρανός, που παραδοσιακά θεωρούνταν «ανιαρός πλανήτης» έχει αποκτήσει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον γιατί απρόσμενα φωτεινά νέφη τον έχουν σκεπάσει και ακραίες θύελλες μαίνονται στην επιφάνειά του- ορατές ακόμη και για τους ερασιτέχνες αστρονόμους.

(Πηγές: BBC, CNN, ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αστρονομία και Διάστημα
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Ερευνες & μελέτες
NASA
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αστρονομία και Διάστημα
Ολα καλά, εκτός από την τροφοδοσία
Εμπολα
ΗΠΑ: Μειώστε το χρέος στις χώρες που μαστίζονται από τον Εμπολα
Ιταλία
Ξεχειλίζουν ποτάμια και αγανάκτηση στην Ιταλία
Παλαιστίνη
«Παλαιστινιακό κράτος τώρα»
Ρωσία
Μόσχα: Ο,τι κάνουμε, το κάνουμε για την ειρήνη...
Ματιές στον κόσμο
Κλείνουν τα σύνορα στους Σύρους πρόσφυγες οι γειτονικές χώρες
Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τη χώρα τους οι Πορτογάλοι
Η «τεράστια γάτα» που τρομοκράτησε το Παρίσι, ήταν νεαρή τίγρη...
«Αναχωρητές» κλεισμένοι για μήνες στο διαμέρισμά τους