Έντυπη Έκδοση

Ενα κινητό αλλάζει την ψυχική διάθεση του χρήστη

Ενα ζευγάρι ηλεκτροδίων που συνδέεται με ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, προκαλεί ένα μικρό ηλεκτροσόκ και αλλάζει την ψυχική διάθεση του χρήστη, είτε «ανεβάζοντάς» τον όπως ο καφές, είτε αντίθετα ηρεμώντας τον.

Αυτή είναι η νέα πρόταση της αμερικανικής εταιρείας Thync, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά στην αρχή του 2015, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση σε όποιον θέλει να ηρεμήσει ή να αλλάξει την ψυχολογική του κατάσταση, χωρίς φάρμακα ή ψυχολόγους - και κυρίως αξιοποιώντας και σε αυτή την περίπτωση το ολοένα πιο «πολυτάλαντο» κινητό του. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πήρε 13 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές και ήδη έχει προχωρήσει σε ιατρικές δοκιμές με 100 εθελοντές. Επιβεβαίωσε έτσι η συσκευή όντως μπορεί να έχει σχεδόν άμεση επίδραση στην ψυχική κατάσταση του χρήστη, κυρίως αυξάνοντας την αίσθηση ηρεμίας και διαύγειας του νου.

Αν και όχι όλοι, μερικοί χρήστες στις δοκιμές ανέφεραν ότι, μέσα σε λίγα λεπτά, ένιωσαν πολύ διαφορετικά. Το αποτέλεσμα, αν και διαφέρει από άτομο σε άτομο, διαρκεί περίπου 45 λεπτά.

Πρόκειται για μια μορφή ηλεκτρικής διακρανιακής διέγερσης. Η συσκευή ενεργοποιεί επιλεγμένα νεύρα και μυς λίγο κάτω από το δέρμα, αντί να δρα στον βαθύ εγκέφαλο, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Thync Τζέιμι Τάιλερ, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Τα ηλεκτρόδια ξεκινούν από το τηλέφωνο και καταλήγουν στο κεφάλι πίσω από το αυτί και στον λαιμό.

Η εταιρεία ήδη εξετάζει μια ανάλογη συσκευή που θα δουλεύει με υπέρηχους αντί για ηλεκτρικό ρεύμα, στοχεύοντας σε μια σειρά από ψυχιατρικές και νευρολογικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη, το μετατραυματικό στρες και τα τρέμουλα της νόσου Πάρκινσον. Ομως η σχετική έρευνα για τη δράση των υπερήχων στον εγκέφαλο βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο και θα απαιτήσει αρκετό χρόνο. Κ. Π.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Ψυχολογία και Ψυχιατρική
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Amazon
Η Amazon αρχίζει τις διανομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Ιατρικές έρευνες
Ενα κινητό αλλάζει την ψυχική διάθεση του χρήστη