Έντυπη Έκδοση

ΤΡΕΙΣ ΓΙΑΤΡΟΙ-ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ. ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΖΗΜΙΩΣΑΝ 2 ΕΚΑΤ. ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Οι λογαριασμοί δείχνουν «μίζες»

Τη γλυκιά ζωή φέρονται ότι απολάμβαναν τρεις γιατροί-καθηγητές πανεπιστημίου που κατηγορούνται ότι πλούτισαν παράνομα, λαμβάνοντας μίζες από εταιρεία ιατρικών προϊόντων, εις βάρος τριών δημόσιων νοσοκομείων.

Επαιρναν ανταλλάγματα για τη χρήση ορθοπεδικών υλικών και ξέπλεναν τα χρήματα σε τράπεζες, ακίνητα και αυτοκίνητα, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης που τους παραπέμπει να δικαστούν σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Κατ' εξακολούθηση

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα. Πρόκειται για τρεις ορθοπεδικούς γιατρούς, καθηγητές του ΑΠΘ που υπηρέτησαν στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Γ. Γεννηματάς» και «Γ. Παπανικολάου», ενώ κατηγορούνται ότι ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο με συνολικά περίπου 2 εκατ. ευρώ, από το 2001 έως το 2008. Από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και την εξέταση περιουσιακών στοιχείων προέκυψε ότι κατείχαν αδικαιολόγητα χρηματικά ποσά.

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι υπήρχε υπερτιμολόγηση των υλικών κατά 35%, από την προμηθεύτρια εταιρεία, με στόχο την παροχή χρηματικών ανταλλαγμάτων στους γιατρούς - σε ποσοστό 20% επί της τιμής αγοράς των συγκεκριμένων ιατρικών προϊόντων, από τα παραπάνω δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Επιπλέον αυτών η εμπλεκόμενη εταιρεία Depuy Hellas, για να προωθήσει τα προϊόντα της μητρικής Johnson & Johnson, παρείχε πολυτελή ταξίδια αναψυχής, ψυχαγωγικές εκδρομές με ελικόπτερα, γεύματα σε ακριβά ξενοδοχεία κ.ά στους συνεργαζόμενους γιατρούς και τις οικογένειές τους.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ κατέδειξε ότι: Ο ορθοπεδικός γιατρός Α.Χ., που υπηρέτησε ως διευθυντής ΕΣΥ της Ορθοπεδικής Κλινικής στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο και ως αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» είχε όφελος άνω του 1 εκατ. ευρώ ενώ προκάλεσε ζημιά 1,8 εκατ. ευρώ, στα δύο νοσοκομεία. Μέρος του ποσού το χρησιμοποίησε για την αγορά ακινήτων (σπιτιών, αγροτεμαχίων κ.ά.), σκάφους αναψυχής, Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου, ενώ πήρε δάνεια για να αποκρύψει την αληθινή προέλευση των χρημάτων, αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Ο γιατρός Ι.Χ., αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ, κατά τη θητεία του στις Ορθοπεδικές Κλινικές των «Γ. Παπανικολάου» και «Γ. Γεννηματάς», ωφελήθηκε 162.378 ευρώ. Αγόρασε πολυτελή Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, έκανε προθεσμιακή κατάθεση και γονική παροχή χρημάτων, ενώ στους λογαριασμούς μισθοδοσίας του ΑΠΘ εντοπίστηκαν καταθέσεις ποσών που δεν προέρχονταν από το πανεπιστήμιο. Τέλος ο καθηγητής Χειρουργικής Ι.Π., ως διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» φέρεται ότι αποκόμισε όφελος 174.391 ευρώ, που χρησιμοποίησε σε αγορά γραφείου και σε γονική παροχή.

Διεθνές σκάνδαλο

Οπως επίσης αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, η υπόθεση έχει διαστάσεις διεθνούς σκανδάλου λόγω της πολυεθνικής δραστηριότητας των εμπλεκομένων εταιρειών, ενώ απασχόλησε τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ, της Αγγλίας και άλλων χωρών. Στα γραφεία των παραπάνω εταιρειών, μεταξύ άλλων, βρέθηκε κατάλογος με τίτλο «Καλύτεροι Γιατροί Αθήνας και Θεσσαλονίκης», στον οποίο αναφέρονται και τα ονόματα των κατηγορουμένων.

Για τους λοιπούς εμπλεκόμενους (γιατροί που υπηρετούν σε νοσοκομεία Αθηνών και άλλων πόλεων, μέλη διοικητικών συμβουλίων, στελέχη και υπάλληλοι των εμπλεκομένων εταιρειών) έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία που χειρίζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΔΟΕ
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Υγεία
Διαφθορά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Νόμος και τάξη χθες στη Βουλή
Αρθρα/Σχολιασμοί
Από ψυχής η αγανάκτησή μου
«Τον Τούρκο κάμε σύντεκνο και το ραβδί σου βάστα»
Υπουργείο Δικαιοσύνης
«Οχι» στο Δομοκό από 41 νομικούς
Παιδεία/Σχολεία
Καμία λύση για το 18 ΑΝΩ
Διαφθορά
Οι λογαριασμοί δείχνουν «μίζες»
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Νοσεί βαριά το Νοσοκομείο Ξάνθης
Εκδηλώσεις
Στο ρυθμό των Χριστουγέννων
Επιχειρηματικότητα
Ωθηση στην κοινωνική οικονομία
Συγκεντρώσεις/Πορείες
Κατάσταση πολιορκίας στο ΕΜΠ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εορτασμός με 7.000 αστυνομικούς και «μηδενική ανοχή»
Συγκρούσεις στα Εξάρχεια χθες τη νύχτα
Φεστιβάλ
Φεστιβάλ φαντασίας με αθρόα συμμετοχή
Πολιτισμός
Εργα πολιτισμού στην Πελοπόννησο
ΔΣΑ
Σε αποχή οι δικηγόροι για την εφέτη
Ψυχολογία/Παιδί
Τα παιδιά της κρίσης είναι παχύσαρκα
Ανθρώπινα
Χαρτί, μολύβι, έμπνευση, κάμερα και «πάμε»
Ενδεια πολυπρόσωπη
TV & Media
Με ισχυρά ατού η συμμαχία του Antenna
Πινγκ πονγκ για τις τηλεοπτικές άδειες
Κατά Σπυρόπουλου το προσωπικό των Πρακτορείων
Η ΝΕΡΙΤ προκήρυξε 7 θέσεις συμβούλων
Δικαιοσύνη
Ελπίδες για το θείο της μικρής Παλαιστίνιας