Έντυπη Έκδοση

ΣΤΙΣ ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΜΕ ΜΑΤ, ΒΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ

Κατάσταση πολιορκίας στο ΕΜΠ

Καθώς ξεκινούν οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, πολλές σχολές προγραμματίζουν καταλήψεις

Κατάσταση πολιορκίας στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, παραμονές της επετείου της 17ης Νοέμβρη. ΜΑΤ, αλυσίδες, βία, χημικά και ολονύχτια κυνηγητά γύρω από το Πολυτεχνείο, στιγμάτισαν τη χθεσινή μέρα. Η ένταση αυξάνεται, με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις να κλιμακώνονται το Σαββατοκύριακο, καθώς ξεκινούν οι εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Στις περισσότερες σχολές του Πανεπιστημίου της Αθήνας, την ΑΣΟΕΕ και το Πολυτεχνείο επικρατεί αναβρασμός, καθώς οι σύλλογοι προγραμματίζουν καταλήψεις για τις επόμενες ημέρες. Η Φιλοσοφική αποφάσισε να προχωρήσει σε διήμερη κατάληψη, χθες και σήμερα. Η Νομική και τα τμήματα μηχανολόγων μηχανικών του Πολυτεχνείου θα είναι κλειστά από σήμερα μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου. Αίτημα των σπουδαστών είναι η επαναπρόσληψη των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, διαμαρτύρονται για τον τρόπο φύλαξης της πρυτανείας και τις διαγραφές φοιτητών. Το Χημικό Πάτρας βρισκόταν ήδη υπό κατάληψη, αλλά άνοιξε την Τετάρτη, ξαναέκλεισε χθες και θα παραμείνει κλειστό κι αυτό μέχρι τις 17 Νοεμβρίου.

Μύριζε μπαρούτι

Η χθεσινή μέρα μύριζε από νωρίς μπαρούτι. Οι φοιτητές είχαν λάβει απόφαση για κατάληψη του κτιρίου της Νομικής. Οταν όμως έφτασαν το πρωί μπροστά στη Νομική, βρήκαν μια διμοιρία των ΜΑΤ μπροστά στην είσοδο του κτιρίου. Η αστυνομική δύναμη είχε παραταχθεί εκεί ύστερα από αίτημα της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο πλαίσιο των μέτρων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ακολούθησαν επεισόδια καθώς οι φοιτητές προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο και οι άντρες των ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών. Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν ο τραυματισμός δύο φοιτητών στο κεφάλι.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας, αιφνιδιάζοντας την αστυνομία, η οποία δεν πρόλαβε να διακόψει την κυκλοφορία. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν προβλήματα στην κυκλοφορία οχημάτων επί της Πανεπιστημίου. Οι διαδηλωτές κατέληξαν στα Προπύλαια, διαμαρτυρόμενοι για τα επεισόδια που είχαν προηγηθεί στη Νομική.

Σε ανακοίνωσή τους, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών προσπάθησαν να αιτιολογήσουν την απόφασή τους να κλείσουν τα κτίρια του ιδρύματος, λέγοντας ότι ενέργησαν «μετά από υπεύθυνη εκτίμηση της όλης κατάστασης βάσει των διαθέσιμων στοιχείων». Στη συνέχεια γίνεται λόγος για ανάγκη έκτακτων ρυθμίσεων που επιβάλλουν οι περιστάσεις. «Πρυτανεύει σταθερά στις ενέργειές μας το συναίσθημα ευθύνης έναντι του Πανεπιστημίου και της όλης ελληνικής πολιτείας».

Το απόγευμα διοργανώθηκε νέο συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας από τους φοιτητές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στις 17.00 στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συμμετοχή υπήρξε μεγάλη καθώς ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε στις 3.500-4.000. Η κυκλοφορία είχε διακοπεί σε Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σταδίου καθώς και σε αρκετές από τις κάθετες οδούς τους (Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπη κ.λπ.).

Κρατώντας πανό και σημαίες διαφόρων φοιτητικών οργανώσεων, οι σπουδαστές φώναζαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και των εκπαιδευτικών της μεταρρυθμίσεων και υπέρ της διατήρησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Παράλληλα, μνημόνευαν συχνά τον καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκής, στηρίζοντας τις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1991. Δεν έλειψαν όμως και τα συνθήματα υπέρ της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, του ΕΑΜ, της εθνικής αντίστασης και εναντίον του φασισμού.

Οι φοιτητές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια και διέσχισαν την Πανεπιστημίου, φτάνοντας στην πλατεία Ομόνοιας. Στη συνέχεια έστριψαν στην οδό Σταδίου, ανηφορίζοντας προς την πλατεία Συντάγματος και έκαναν μια σύντομη στάση έξω από τη Βουλή. Εκεί αποφασίστηκε η συνέχιση της πορείας μέχρι το Πολυτεχνείο προκειμένου να πραγματοποιηθεί συντονιστική συνέλευση για τις επόμενες κινητοποιήσεις. Οι φοιτητές συνέχισαν στην Πανεπιστημίου και έφτασαν στην Ακαδημίας μέσω της Σίνα.

Στη συμβολή των δύο οδών επικράτησε ένταση χωρίς επεισόδια καθώς οι φοιτητές βρέθηκαν μπροστά σε δύναμη των ΜΑΤ και σε μια κλούβα που έκλειναν το δρόμο προς τη Νομική Σχολή. Λίγο πιο πέρα, όμως, στον πεζόδρομο Μασσαλίας, ομάδα νεαρών με κουκούλες συνεπλάκη με τους άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν εκεί. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, αλλά τα επεισόδια δεν επεκτάθηκαν. Οι φοιτητές σχημάτισαν αμέσως «αλυσίδα» και απομόνωσαν την ομάδα των νεαρών κουκουλοφόρων από την πορεία. Οι διαδηλωτές βγήκαν ξανά στην Πανεπιστημίου μέσω της Ιπποκράτους και έστριψαν στην Πατησίων κατευθυνόμενοι στο Πολυτεχνείο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Συγκεντρώσεις/Πορείες
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Ιδρύματα
Σχολές/Πανεπιστήμια
Κινητοποιήσεις
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Νόμος και τάξη χθες στη Βουλή
Αρθρα/Σχολιασμοί
Από ψυχής η αγανάκτησή μου
«Τον Τούρκο κάμε σύντεκνο και το ραβδί σου βάστα»
Υπουργείο Δικαιοσύνης
«Οχι» στο Δομοκό από 41 νομικούς
Παιδεία/Σχολεία
Καμία λύση για το 18 ΑΝΩ
Διαφθορά
Οι λογαριασμοί δείχνουν «μίζες»
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Νοσεί βαριά το Νοσοκομείο Ξάνθης
Εκδηλώσεις
Στο ρυθμό των Χριστουγέννων
Επιχειρηματικότητα
Ωθηση στην κοινωνική οικονομία
Συγκεντρώσεις/Πορείες
Κατάσταση πολιορκίας στο ΕΜΠ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εορτασμός με 7.000 αστυνομικούς και «μηδενική ανοχή»
Συγκρούσεις στα Εξάρχεια χθες τη νύχτα
Φεστιβάλ
Φεστιβάλ φαντασίας με αθρόα συμμετοχή
Πολιτισμός
Εργα πολιτισμού στην Πελοπόννησο
ΔΣΑ
Σε αποχή οι δικηγόροι για την εφέτη
Ψυχολογία/Παιδί
Τα παιδιά της κρίσης είναι παχύσαρκα
Ανθρώπινα
Χαρτί, μολύβι, έμπνευση, κάμερα και «πάμε»
Ενδεια πολυπρόσωπη
TV & Media
Με ισχυρά ατού η συμμαχία του Antenna
Πινγκ πονγκ για τις τηλεοπτικές άδειες
Κατά Σπυρόπουλου το προσωπικό των Πρακτορείων
Η ΝΕΡΙΤ προκήρυξε 7 θέσεις συμβούλων
Δικαιοσύνη
Ελπίδες για το θείο της μικρής Παλαιστίνιας