Έντυπη Έκδοση

Να ξαναβρούμε τον Σολωμό

Μια ιστορική και συλλεκτική έκδοση, η οποία απευθύνεται τόσο στους υποψιασμένους όσο και στους ανυποψίαστους αναγνώστες, κυκλοφορεί με αφορμή τα εκατόν πενήντα χρόνια από τα πρώτα άπαντα του σολωμικού έργου.

Ο Διονύσιος Σολωμός, φιλοτεχνη-μένος από τον Γιώργη Βαρλάμο, ένα από τα εικαστικά έργα που περιλαμβάνει η έκδοση Ο Διονύσιος Σολωμός, φιλοτεχνη-μένος από τον Γιώργη Βαρλάμο, ένα από τα εικαστικά έργα που περιλαμβάνει η έκδοση Πρόκειται για τα «Ευρισκόμενα» (από το κερκυραϊκό τυπογραφείο «Ερμής» του Αντωνίου Τερζάκη), σε επιμέλεια του Ιάκωβου Πολυλά (1825 - 1896) που τυπώθηκαν το 1859, μόλις δύο χρόνια από τον θάνατο του Διονυσίου Σολωμού (1798 - 1857). Στον ίδιο τόμο, ο κατά δεκαέξι χρόνια πρεσβύτερος του Πολυλά, Πέτρος Κουαρτάνος - Καλογεράς, γνώστης και δάσκαλος της λατινικής και ιταλικής γραμματείας, είχε αναλάβει τη φροντίδα του ιταλόγλωσσου έργου του Σολωμού.

Σ' αυτήν την πρώτη έκδοση των «Ευρισκομένων» είναι αφιερωμένος ο πρώτος τόμος «Διονυσίου Σολωμού. Τα Κερκυραϊκά», με εισαγωγή του προέδρου της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών Περικλή Παγκράτη. Τα ιταλικά ποιήματα έχουν μεταφραστεί από τους Γεώργιο Καλοσγούρο, Γιώργο Κεντρωτή, Θεόδωρο Μακρή και Γεράσιμο Σπαταλά.

Ο δεύτερος τόμος, τον οποίο υπογράφει ο Κερκυραίος δημοσιογράφος Χρήστος Κορφιάτης, περιλαμβάνει τα «Κερκυραϊκά Σολωμικά Σύμμεικτα». Σ' αυτά παρουσιάζονται η ζωή και το έργο του ποιητή, ο οποίος αν και γεννήθηκε στη Ζάκυνθο συνέδεσε τα τελευταία είκοσι οκτώ χρόνια της ζωής του με το νησί του μυθικού βασιλιά Αλκίνοου. Ετσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το δίτομο κυκλοφορεί από τον νέο εκδοτικό οίκο, που ονομάζεται «Αλκίνοος» (ευρώ 62, τηλ. 210-6109014 & 6944 - 106451).

Εικαστικά στηρίζεται από έργα των Σ. Αλαμάνου, Δ. Ανθη, Γ. Βαρλάμου, Σ. Βασιλείου, Α. Γερακάρη, Γ. Δημητράτου, Ν. Ζερβού, Π. Ζουμπουλάκη, Γ. Κεφαληνού, Ν. Κόκκαλη, Αριας Κομιανού, Σ. Κουρσάρη, Ρένας Κρουαζιέ, Γ. Κυριακίδη, Γ. Μιχαήλ, Α. Μπαχαριάν, Δ. Μπισκίνη, Αγλαΐας Παπά, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου, Μ. Πιερή, Ε. Πολυλά, Σ. Προσαλέντη, Π. Στραβοράβδη, Α. Φασιανού.

Η έκδοση των «Ευρισκομένων» από τον Ιάκωβο Πολυλά, όπως διαβάζουμε στο κείμενο του Περικλή Παγκράτη, καθιερώνουν τον Κερκυραίο διανοούμενο και μαθητή του Σολωμού ως κριτικό με συγκροτημένες αρχές και ιδεολογικό και αισθητικό πεδίο. Ας δούμε, όμως, ποιοι είναι οι στόχοι της πολυλαϊκής κριτικής:

α. Συλλογή, αξιοποίηση και παράθεση των αναγκαίων βιογραφικών στοιχείων, κυρίως ως ερμηνευτικών κλειδιών ανάγνωσης των διάφορων φάσεων του σολωμικού έργου.

β. Οι γλωσσικές πεποιθήσεις ως κομβικό σημείο για την ερμηνεία αφ' ενός της σολωμικής διγλωσσίας και εφ' ετέρου της μαχητικής θέσης του Σολωμού υπέρ της λαϊκής γλώσσας.

γ. Τοποθέτηση των περιόδων της ποιητικής διαμόρφωσης του Σολωμού σε ιταλική, σε πρώιμη ζακυνθινή, σε κερκυραϊκή και ύστερη κερκυραϊκή.

δ. Τέλος, ιδεαλιστική θεώρηση των σολωμικών συνθεμάτων, αισθητική και ηθική αξιολόγησή τους. *

Απόψε στην Ιόνιο Ακαδημία

Ο σολωμικός στίχος «Αηδονολάλειε στήθος μου» δίνει το τίτλο στην αποψινή εκδήλωση (7.30) που θα πραγματοποιηθεί στην Ιόνιο Ακαδημία, στην Κέρκυρα.

Τη βραδιά θ' ανοίξει ο Μάριος Φραγκούλης με την απαγγελία τού ποιήματος «La Navicella Greca». Στον ίδιο χώρο είχε απαγγείλει, στις 30 Αυγούστου 1851, ο ίδιος ο δημιουργός του το περίφημο -όπως μεταφράζεται στα ελληνικά- «Ελληνικό καράβι του». Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί των απογόνων των ποιητών Γεράσιμου Μαρκορά και Ιάκωβου Πολυλά, Αγγελικής Μαρκορά και Ερνέστου Πολυλά. Η συνέχεια θα κυλήσει με την παρουσίαση του δίτομου «Σολωμού Κερκυραϊκά», από τους φιλόλογους Κώστα Καραμούτσο, Κώστα Μπαλό, Θεοδόση Πυλαρινό και Δημήτρη Σκορδίλη. Μετά τον λόγο, σειρά θα έχει η μουσική και θεατρική προσέγγιση του έργου του Διονυσίου Σολωμού το «Ονειρο» με τους Σπύρο Σουέρεφ (φωνή) και Μαριλένα Ελούλ (πιάνο). Το «Επήρα του ήλιου το δρόμο», με τους ηθοποιούς Σπύρο Ασωνίτη και Ναταλία Καποδίστρια. Η Χορωδία Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση του Κίμωνα Χυτήρη και τον Λάμπη Βασιλειάδη στο πιάνο, θα τραγουδήσει τα μελοποιημένα ποιήματα «Ο Λάμπρος», «Η Ξανθούλα» και «Υμνος εις την Ελευθερίαν». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Σάρωσε και τα Φελίξ η «Λευκή κορδέλα»
Εικαστικά
Η νέα, παλιά, γειτονιά της Κυψέλης
Εκθεση
Τα «Στολίδια» της Νίκης Καναγκίνη
Ποίηση
Να ξαναβρούμε τον Σολωμό
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Τριάντα χρόνια δύσκολες και όμορφες στιγμές
Χόρχε Μπουκάι
Δεν είμαι εφευρέτης της ευτυχίας
Τηλεόραση
Καυτή πατάτα οι συμβάσεις
Σενάρια χρεοκοπίας και Siemens
Άλλες ειδήσεις
Το Μπενάκη πήρε τον Παπαλουκά