Έντυπη Έκδοση

Η εποποιία της διασποράς μας

«Η μικροϊστορία των ατόμων επιτρέπει να αγγίξουμε την υφή των επιπτώσεων της συλλογικής συσσωμάτωσης» σημείωνε ο Paul Veyne, καθηγητής της Ρωμαϊκής Ιστορίας. Επί πολλούς αιώνες ο δρόμος του μεταξιού που ένωνε Ανατολή και Δύση ήταν το πεδίο που κυκλοφορούσαν, συναντιόνταν, ζυμώνονταν και αλληλογονιμοποιούνταν αγαθά, άνθρωποι, ιδέες, πολιτισμοί. Οχι πάντα ειρηνικά, όχι πάντα δίκαια, όχι πάντα ισότιμα.

Φόρτωση της σοδειάς από  το λιμάνι της Αλεξάνδρειας Φόρτωση της σοδειάς από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας  

«Ο αιγυπτιώτης ελληνισμός στους δρόμους του βαμβακιού» της Ματούλας Τομαρά-Σιδέρη, εκδόσεις «Κέρκυρα». Η συγγραφέας, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει ιστορική δημογραφία, ιστορία των νοοτροπιών και τοπική αυτοδιοίκηση στο πολιτικό σύστημα, αντλώντας στοιχεία από τα ιστορικά αρχεία της Ελλάδας και της Αιγύπτου, καθώς και από τα οικογενειακά αρχεία, εστιάζει στην παραγωγή του βαμβακιού και την εξέλιξή της για έναν αιώνα (μέσα του 19ου αιώνα με μέσα του 20ού), στους ερευνητές που συνέδεσαν το όνομά τους με την επικράτηση συγκεκριμένων ποικιλιών (οικογένειες: Κασσαβέτη, Καρτάλη, Καζούλλη, Παραχειμώνα, Ψύχα, Σακελλαρίδη, Κανάβα, Βόλτου), στην αιγυπτιακή παρεμβολή που οδήγησε στη διακοπή του εξελισσόμενου συνεχούς και σε ένα επώδυνα οριστικό «τέλος εποχής».

Αύριο, ώρα 8.30 μ.μ. ο Γιώργος Χρονάς και ο Κωνσταντίνος Μπούρας συζητούν για το βιβλίο της Ματούλας Τομαρά-Σιδέρη, στην ταβέρνα του Καχριμάνη, Σαρρή 15 και Αγίων Αναργύρων 45, Ψυρρή, τηλ. 210-3240370.

Τον Δεκέμβριο του 2006, για το βιβλίο της «Αλεξανδρινές οικογένειες, Χωρέμη-Μπενάκη-Σαλβάγου» απονεμήθηκε στη συγγραφέα βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Την τριλογία συμπληρώνουν και «Οι Ελληνες του Καΐρου», όπου εξετάζονται οι συλλογικές νοοτροπίες και συμπεριφορές, η κοινοτική παιδεία, η πνευματική ζωή, οι μεγάλοι ευεργέτες. *

*Το Α' Ανταλλακτικό Παζάρι διοργανώνουν το Σαββατοκύριακο στην είσοδο του δημοτικού θεάτρου στην Αλεξανδρούπολη οι αγανακτισμένοι πολίτες. Στόχος είναι να δημιουργηθούν δίκτυα αλληλεγγύης και συντροφικότητας έξω από τη λογική της εμπορευματοποίησης των πάντων και να επεκταθούν τέτοιου είδους δράσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες (π.χ. παιχνίδια, ρούχα, βιβλία, εκπαίδευση). «Θέλουμε το παζάρι να μετατραπεί σε γιορτή άμεσης επικοινωνίας των ανθρώπων, κόντρα στο φόβο, στην απομόνωση και την οικονομική και ηθική εξαθλίωση, που προσπαθεί να επιβάλει ο απάνθρωπος πόλεμος των αγορών», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αγανακτισμένοι πολίτες. Οι ίδιοι καλούν τους Εβρίτες να προσφέρουν ό,τι δεν χρειάζονται στο σημείο συγκέντρωσης που λειτουργεί κάθε Πέμπτη (18.30-20.30) και κάθε Σάββατο (11.00-13.00) στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου (Λ. Δημοκρατίας 372).

Αντιθέσεις

Δημήτρης Αβραμόπουλος

υπουργός Εθνικής Αμυνας

«Τι κάνουμε; Αμυνόμεθα»

«Νέα»

Γιάννης Λούλης

πολιτικός αναλυτής

«Η Ν.Δ. παραμένει γυμνή από στελέχη»

«Βήμα»

Αλεξανδρινός ξεριζωμός

Το συναρπαστικό ταξίδι της αποδημίας των Ελλήνων στη χώρα των φαραώ μέσα από δύο οικογένειες.Λίγο μετά τα μέσα του 20ού αιώνα. Μια πορεία εκατόν πενήντα χρόνων που συμπίπτει απόλυτα με αυτήν του αναμορφωτή της χώρας Μοχάμεντ Αλι και των διαδόχων του.

 «Στην Αλεξάνδρεια ζάχαρη και στο Μισίρι ρύζι» της Ελεν-Ελλης Γκιάλη, εκδόσεις «Κέδρος». Ενας ολόκληρος κόσμος ζωντανεύει μέσα από τη ζωή των Ελλήνων Αιγυπτιωτών που κουβαλούν την ιστορία των προγόνων τους. Από τις αφηγήσεις των ηρώων γνωρίζουμε τις γειτονιές των Ελλήνων, την καθημερινότητά τους, τα γιορτάσια τους, τις βεγγέρες και τις ζουρ φιξ. Τις προσδοκίες τους και τις κατακτήσεις τους και συγχρόνως την αγωνία τους για το μέλλον. Η συγγραφέας αποφοίτησε από τα Αβερώφεια Εκπαιδευτήρια Αλεξανδρείας και συνέχισε σπουδές στο Παρίσι.

Μίλτος και Ειρήνη στον Βόλο

Εως τις 17 Δεκεμβρίου παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο-καφενείο «Χάρτα» στον Βόλο, Σκενδεράνη 16Α-Β, τηλ. 24210-33250, η έκθεση των Μίλτου Παντελιά και Ειρήνης Γκόνου η οποία περιλαμβάνει είκοσι οκτώ έργα από την πρόσφατη δουλειά των δύο καλλιτεχνών.

Ο Μίλτος Παντελιάς εκθέτει δεκατέσσερα έργα μικτής τεχνικής με ακουαρέλες και μολύβια, εστιάζοντας σε πρόσωπα από το γνώριμο χώρο των εικαστικών του αναζητήσεων. Η Ειρήνη Γκόνου επίσης δεκατέσσερα έργα, κυρίως συνθέσεις-μικροπεριβάλλοντα του δικού της εικαστικού ιδιώματος και με διάφορα υλικά, ένας διάλογος των δύο καλλιτεχνών που έχει ήδη ξεκινήσει και εξελίσσεται στις εκάστοτε εικαστικές συναντήσεις τους. Η Ειρήνη Γκόνου σπούδασε γλυπτική στο Παρίσι, όπου εργάστηκε για έντεκα συνεχή χρόνια μελετώντας παράλληλα την πολυπολιτισμική διάσταση της Τέχνης. Ο Μίλτος Παντελιάς σπούδασε χαρακτική και λιθογραφία στο Παρίσι. Εχει φιλοτεχνήσει πλήθος χαρακτικών για συλλεκτικές εκδόσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εφεδρεία
Τιμωρία για όσους δεν πήγαν εφεδρεία, φταίνε-δεν φταίνε
ΑμεΑ
Χαριστική βολή στους αναπήρους
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ενα πιστόλι, 12 φυσίγγια, δύο ερωτήματα
Τέλη κυκλοφορίας
Τριπλασιάστηκαν οι καταθέσεις... πινακίδων φέτος
Υπουργείο Ναυτιλίας
28 τοπικές γραμμές στις Κυκλάδες
Υπουργείο Παιδείας
Διαμαντοπούλου: Εξουσιολάγνοι οι πρυτάνεις
Αγριο κούρεμα και στις μαθητικές εκδρομές
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εδιωξαν 27 άπορους άστεγους λίγο πριν από τα Χριστούγεννα
Δύο αστυνομικοί, ένας για κοκαΐνη, άλλος για συμμορία
Μολότοφ έξω από το υπουργείο
Μακριά-κοντά
Δήμος Κορυδαλλού
Δήμαρχος: «Είμαστε πολίτες β' κατηγορίας»
Κτηνοτροφία
Κτηνοτρόφοι στη Σάμο απαιτούν μικρά σφαγεία
Περιβάλλον
Ποιους εξορίζουν από τον πράσινο δακτύλιο
Δήμος Πειραιά
Γιορτές με μηδενικό κόστος στο Δήμο Πειραιά