Έντυπη Έκδοση

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μιλά στην «Ε» για την αντι-Μήδεια του Δ. Δημητριάδη που υποδύεται από αύριο στο Υπόγειο Γκαράζ του Ιδρύματος Κακογιάννη

Κοσμική τραγωδία

Δεν θα μπορούσα να κάνω με άλλη τη Μήδεια, τονίζει ο σκηνοθέτης-εικαστικός Γιάννης Σκουρλέτης

Μια αντι-Μήδεια που αποτυπώνει τα συντρίμμια του πολιτισμού μας ενσαρκώνει από αύριο η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο υπόγειο γκαράζ του Ιδρύματος Κακογιάννη. Πρόκειται για το νέο, άπαιχτο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Πολιτισμός: μία κοσμική τραγωδία».

Πλήρες θέμα...

 • Υγεία

  • Διατροφική νοημοσύνη
   Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος με εξειδίκευση στη διατροφική και ψυχολογική αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών. Το βιβλίο του «Διατροφική Νοημοσύνη» στοχεύει στην κατανόηση της υπερφαγίας και των βουλιμικών επεισοδίων, με οδηγίες και προτάσεις ώστε να αποφύγει κανείς τα βουλιμικά επεισόδια και να παραμείνει πιστός στο πρόγραμμα διατροφής του για την πραγματοποίηση του στόχου του.
  • Καρδιοχτύπια με την... καρδιά
   Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μας προδώσει η καρδιά μας και τα συμπτώματα που μας προειδοποιούν. Η σύγχρονη καρδιολογία προσφέρει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις, φτάνει να αντιλαμβανόμαστε πότε πρέπει να ανησυχήσουμε.
 • Αρχιτεκτονική

  • Μουσεία μπισκότα
   Φανταστήκατε ποτέ το Μουσείο Γκούγκεγχαϊμ ζαχαρωτό και πεντανόστιμο; Πρόκειται για μια ιδέα προκλητική, αυστηρά για τους λάτρεις των γλυκών εδεσμάτων και του εξπρεσιονισμού της ζαχαροπλαστικής, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Αρτ Μπάζελ.
 • Ταινίες

  • Ο Αντώνης Κοτζιάς, 3D animator, μιλάει για τα μυστικά της δουλειάς του Τα ψηφιακά εφέ απογειώνουν τη δράση
   Θυμάμαι πως στη "Μικρά Αγγλία" ο Αντώνης Δαγκλίδης, ο σκηνογράφος, είχε παράπονο γιατί δεν προλάβαμε να αφαιρέσουμε ένα γκρίζο φράχτη από το παλιό λιμάνι της Ανδρου «Yafka». Ετσι τιτλοφορεί την εταιρεία του ο Αντώνης Κοτζιάς, 3D animator, ειδικός στα οπτικά εφέ και υπεύθυνος για τα εντυπωσιακά ψηφιακά εφέ όχι μόνο στη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη που προβάλλεται αυτές τις μέρες, αλλά και σε πλήθος άλλων ελληνικών ταινιών: από το φιλμ του Σμαραγδή «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», μέχρι τη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Μικρό ψάρι».
 • Βιβλίο

  • Νευρώσεις, εμμονές και δυσκοιλιότητα
   Οι κρυφές πλευρές μεγάλων συγγραφέων στο βιβλίο του Χαβιέρ Μαρίας «Ζωές σε γραπτό λόγο» (σε λίγο από τις εκδόσεις «Πατάκη») Ποιος είπε πως οι μεγάλες κατακτήσεις στην τέχνη οφείλονται συνήθως σε «μεγάλους» ανθρώπους; Ο Χαβιέρ Μαρίας, ο γνωστός και πολυμεταφρασμένος στη χώρα μας Ισπανός πανεπιστημιακός και πεζογράφος, θεωρεί την παραπάνω άποψη ηθικολογική και αναχρονιστική.
  • Ο Γουίλιαμ Φόκνερ έφιππος
   Σύμφωνα με έναν εξεζητημένο μύθο της λογοτεχνίας, ο Γουίλιαμ Φόκνερ έγραψε το «Καθώς ψυχορραγώ» σε μόλις έξι εβδομάδες, υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, τουτέστιν δουλεύοντας νυχτερινή βάρδια σε ένα ορυχείο, με τα χαρτιά ακουμπισμένα πάνω στο αναποδογυρισμένο καροτσάκι του και μοναδικό φωτισμό το ασθενικό φως του φακού της σκονισμένης του κάσκας.
  • Ο Τόμας Μαν και τα βάσανά του
   Κατά τον Τόμας Μαν, κάθε μυθιστόρημα που στερείται ειρωνείας είναι εξ ορισμού πληκτικό, ως εκ τούτου πρέπει να πίστευε ότι τα δικά του διαπνέονταν από το χάρισμα αυτό από την πρώτη ώς την τελευταία τους σελίδα, μια πεποίθηση μάλλον υπερβολική για όποιον έχει διαβάσει τα περίφημα έπη του.
 • Ψυχολογία

  • Μπάροουζ Φρέντερικ Σκίνερ (1904 - 1990) Ο θεμελιωτής του συμπεριφορισμού
   Ο Burrhus Frederic «Β.F.» Skinner (1904 -1990 ) ήταν Αμερικανός ψυχολόγος, διακεκριμένος ερευνητής, συγγραφέας και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Harvard από το 1958 ώς το 1974. Θεμελιωτής της σύγχρονης φιλοσοφίας του συμπεριφορισμού και της θετικής επιστήμης της συμπεριφοράς, ο Skinner ξεκίνησε την πειραματική ανάλυση της φυσικής προέλευσης της συμπεριφοράς με σκοπό «την πρακτικά ωφέλιμη ερμηνεία της δημιουργικής επιστημονικής σκέψης»
  • «Ναρκισσιστικός» εθισμός
   Εργο του Δημήτρη Γέρου Υπό την εποπτεία του Vladimir Marinov, στο βιβλίο «Ανορεξία, εξαρτήσεις και ναρκισσιστικές ευθραυστότητες» (σειρά: «Ψυχανάλυσης Εργα»), επιλέχθηκαν κείμενα από το περιεχόμενο των διαλέξεων που διοργανώθηκαν στο νοσοκομείο της Saint-Anne στο Παρίσι το 2000.
  • Ψυχολογική γνώση για όλους
   Εργο του Δημήτρη Γέρου Ο ψυχαναλυτής Stephen Grosz στο βιβλίο του «Το νήμα της ζωής», χρησιμοποιώντας ιστορίες συνεδριών με τους πελάτες του, προσφέρει ψυχολογική γνώση προσιτή σε όλους.
  • Αποδέσμευση από τα προβλήματα
   Η παιδοψυχολόγος και ψυχαναλύτρια Alice Miller, στο πέμπτο βιβλίο της που κυκλοφορεί στα ελληνικά, «Δρόμοι της ζωής», επιχειρεί να καταπιαστεί με τα κληροδοτημένα μοντέλα συμπεριφοράς.
  • Αγχος και διατροφή: υποτιμημένοι κίνδυνοι
   Το άγχος και η διατροφή είναι δύο διαφορετικά ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο και όμως τόσο αλληλένδετα. Το άγχος, έτσι όπως έχει εδραιωθεί στο σύγχρονο περιβάλλον ως ενσωματωμένο σύμπτωμα του αστικού τρόπου ζωής, αποτελεί, κατά κοινή ομολογία επιστημόνων, την καίρια αιτία όλων των ψυχικών και σωματικών παθήσεων.
  • Νους υγιής εν σώματι υγιεί
   Ο Andreas Moritz, μέσα από το «Πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής» (τόμος 2), αποτέλεσμα συστηματικής 35χρονης έρευνας στο χώρο της υγείας, και της πλούσιας κλινικής εμπειρίας του, αποδεικνύει τεκμηριωμένα ότι τα αίτια της νόσησης βρίσκονται στον εσωτερικό μας κόσμο και ότι είναι στο χέρι μας να ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς αυτοθεραπείας που διαθέτει ο οργανισμός μας.
  • Ο νους σκοτώνει το σώμα
   Ο ψυχαναλυτής Darian Leader και ο David Corfield, ερευνητής και επικεφαλής του τμήματος φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Κεντ, μέσα από μελέτες και μαρτυρίες συνέγραψαν το βιβλίο «Γιατί αρρωσταίνουν οι άνθρωποι;» και εξηγούν πώς οι σκέψεις και τα συναισθήματα επηρεάζουν την υγεία μας.
  • Ανακαλύψτε τις κλίσεις σας
   Βασισμένη στη θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης του Χάουερντ Γκάρντνερ, αναπτυξιακού ψυχολόγου και καθηγητή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η Ελένη Γαρυφαλάκη, εξειδικευμένη παιδαγωγός και σύμβουλος αγωγής και εκπαίδευσης, συστήνει έναν εκπαιδευτικό οδηγό, με πρακτικά τεστ που βοηθούν τον αναγνώστη να βρει το δικό του είδος νοημοσύνης.
  • Με πρωταγωνιστή το σώμα
   Πρόκειται για ένα επιστημονικό βιβλίο το οποίο πραγματεύεται ένα θέμα μοντέρνο, που μας ενδιαφέρει όλους: το σώμα, το αναπόσπαστο στοιχείο τής ατομικής ταυτότητας και της κοινωνικότητάς μας.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Ασκήσεις ευζωίας
   Τα μικρά τετράδια ασκήσεων ευζωίας αποτελούν xρήσιμα εγχειρίδια αυτοβοήθειας για να ενισχύσουμε τις αδυναμίες μας. Γραμμένα από ειδικούς με τη μορφή σχολικού τετραδίου το «Για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας» των Ροζέτ Πολέττι και Μπάρμπαρα Ντομπς, το «Για να κατακτήσετε την ευτυχία» του Υβ-Αλεξάντρ Ταλμάν, το «Για να ενισχύσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη» του Ιλιος Κοτσού και το «Για να απαλλαγείτε επιτέλους από το κάπνισμα» του Σαράφ Αμπντεσεμέντ, «παίζουν» με τον ψυχικό και διανοητικό μας κόσμο.