Έντυπη Έκδοση

Ο Γουίλιαμ Φόκνερ έφιππος

Σύμφωνα με έναν εξεζητημένο μύθο της λογοτεχνίας, ο Γουίλιαμ Φόκνερ έγραψε το «Καθώς ψυχορραγώ» σε μόλις έξι εβδομάδες, υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, τουτέστιν δουλεύοντας νυχτερινή βάρδια σε ένα ορυχείο, με τα χαρτιά ακουμπισμένα πάνω στο αναποδογυρισμένο καροτσάκι του και μοναδικό φωτισμό το ασθενικό φως του φακού της σκονισμένης του κάσκας.

Με τον εξεζητημένο αυτό μύθο, η λογοτεχνία επιχειρεί να εντάξει τον Φόκνερ στη στρατιά των φτωχών, ανιδιοτελών και ολίγον προλετάριων συγγραφέων. Το περί έξι εβδομάδων είναι το μόνο σίγουρο. (...) Το ενδιαφέρον του για τις επιταγές ήταν πάντα μεγάλο, δίχως όμως αυτό να σημαίνει πως ήταν άπληστος ή τσιγκούνης. Ηταν μάλλον σπάταλος. (...)

Ο Φόκνερ ήταν ένας λιγομίλητος άνθρωπος, που λάτρευε τη σιωπή και δεν είχε πάει στο θέατρο παρά μόνο πέντε φορές στη ζωή του - τρεις φορές για να δει τον «Αμλετ», μία για να δει το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» και μία τον «Μπεν Χουρ». Επίσης δεν είχε διαβάσει Φρόιντ, ή τουλάχιστον αυτό απάντησε κάποτε που τον ρώτησαν. (...) Από την άλλη όμως, ισχυριζόταν ότι δεν έλεγε ποτέ την αλήθεια. Στο κάτω κάτω εκείνος δεν ήταν γυναίκα, με τις οποίες, αντιθέτως, μοιραζόταν την αγάπη για τις επιταγές και την ιππασία. Πάντα έλεγε ότι είχε γράψει το «Ιερό», το πιο εμπορικό μυθιστόρημά του, για τα λεφτά: «Τα χρειαζόμουν για να αγοράσω ένα καλό άλογο». Ανέφερε επίσης ότι δεν επισκεπτόταν συχνά τις μεγάλες πόλεις επειδή δεν μπορούσε να πάει σ' αυτές με το άλογο.

Οταν άρχισε πια να γερνάει και η οικογένειά του αλλά και οι γιατροί του του απαγόρευαν αυστηρά να ιππεύει, εκείνος συνέχισε να βγαίνει για ιππασία, να πηδάει φράχτες, και συνεχώς έπεφτε. Την τελευταία φορά που ανέβηκε σε άλογο, είχε μία από αυτές τις πτώσεις. (...) Πέρασε αρκετό καιρό στο κρεβάτι, πολύ άσχημα τραυματισμένος και με έντονους πόνους. Δεν είχε ακόμη συνέλθει εντελώς από το πέσιμο όταν πέθανε. Αλλά ο μύθος δεν θέλει τον Γουίλιαμ Φόκνερ να πεθαίνει εξαιτίας της πτώσης του από το άλογο. Τον σκότωσε μια θρόμβωση στις 6 Ιουλίου 1962, προτού προλάβει να συμπληρώσει τα 65 του...

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μυθιστορήματα
Λογοτεχνία
Βιβλίο
Συγγραφείς/Συγγράμματα
Κύριο θέμα
Νευρώσεις, εμμονές και δυσκοιλιότητα
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Νευρώσεις, εμμονές και δυσκοιλιότητα
Ο Τόμας Μαν και τα βάσανά του
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Υγεία
Διατροφική νοημοσύνη
Καρδιοχτύπια με την... καρδιά
Θέατρο
«Χάσαμε την ποίηση, τη μαγεία, το πάθος»
Αρχιτεκτονική
Μουσεία μπισκότα
Ταινίες
Τα ψηφιακά εφέ απογειώνουν τη δράση
Βιβλίο
Νευρώσεις, εμμονές και δυσκοιλιότητα
Ο Γουίλιαμ Φόκνερ έφιππος
Ο Τόμας Μαν και τα βάσανά του
Ψυχολογία
Ο θεμελιωτής του συμπεριφορισμού
«Ναρκισσιστικός» εθισμός
Ψυχολογική γνώση για όλους
Αποδέσμευση από τα προβλήματα
Αγχος και διατροφή: υποτιμημένοι κίνδυνοι
Νους υγιής εν σώματι υγιεί
Ο νους σκοτώνει το σώμα
Ανακαλύψτε τις κλίσεις σας
Με πρωταγωνιστή το σώμα
Άλλες ειδήσεις
Ασκήσεις ευζωίας