Έντυπη Έκδοση

Ο «λαγός από νεφρίτη» ψάχνει για ήλιο-3

Ο κινεζικός «λαγός» που τρέχει από σήμερα στο έδαφος της Σελήνης γεμίζει με εθνική υπερηφάνεια το Πεκίνο, για το επίτευγμα στον αγώνα κατάκτησης του Διαστήματος, καθώς πλέον η Κίνα εκτοξεύεται δίπλα στις ΗΠΑ και την πρώην ΕΣΣΔ, που είχαν πραγματοποιήσει «προσελήνωση».

Το μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα (rover), με την ονομασία Jade Rabbit, μεταφέρθηκε στο Φεγγάρι με το διαστημόπλοιο Chang'e-3, που όπως ανακοίνωσε η διαστημική κινεζική υπηρεσία πραγματοποίησε μία «υποβοηθούμενη προσελήνωση σε επιλεγμένη θέση λόγω του σχετικά επίπεδου σεληνιακού εδάφους». Ο «λαγός» κύλησε με επιτυχία έξω από το διαστημόπλοιο με αποστολή να συλλέξει δείγματα του εδάφους και να κάνει έρευνα της γεωλογικής δομής της Σελήνης τους επόμενους τρεις μήνες.

Στο επίκεντρο της σεληνιακής εδαφολογικής μελέτης, οι Κινέζοι επιστήμονες τοποθετούν το ήλιο-3, ένα ισότοπο που θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί στην πυρηνική τεχνολογία στο μέλλον. Διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει μελετήσει τις δυνατότητες του ηλίου-3 για χρήση στην πυρηνική τεχνολογία από το 1950. Ομως η Γη είναι εξαιρετικά φτωχή σ'αυτό το ισότοπο καθώς στον πλανήτη υπάρχουν περίπου μόνο 15 τόνοι.

(ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ, WWW.CNN.COM)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Αστρονομία και Διάστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Κίνα
Ο «λαγός από νεφρίτη» ψάχνει για ήλιο-3