Έντυπη Έκδοση

ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ: ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Εκκληση για διάλογο

«Η προσπάθειά μας είναι να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο άμεσα», επεσήμανε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, κατά την τοποθέτησή του στη σύνοδο των πρυτάνεων, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών στη Θεσσαλονίκη.

«Η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο μέσω του διαλόγου, όσο επίπονος κι αν είναι αυτός», είπε και επανέλαβε ότι ισχύει η απόφαση της Συγκλήτου που είναι «τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου να ξεκινήσουν τα μαθήματα με τρόπο ομαλό και συγχρόνως το υπουργείο να συνεχίσει το διάλογο».

Διαμάχη

Διευκρίνισε ακόμα ότι η εκπρόσωπος της Συγκλήτου Ε. Καραμαλέγκου και ο καθηγητής Νομικής Χ. Χρυσανθάκης, που συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό, του μετέφεραν ότι η δίωρη συζήτησή τους ήταν «εποικοδομητική» και ότι ανέλαβαν σήμερα να ενημερώσουν τους διοικητικούς, ωστόσο «το κλίμα πυροδοτήθηκε από διαμάχη μεταξύ των απεργών». «Ολοι μας στην πανεπιστημιακή κοινότητά μας θέλουμε να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο. Και όλοι πρέπει να δείξουμε πνεύμα συνεννόησης» τόνισε.

Ο κ. Πελεγρίνης εξέφρασε και το παράπονο ότι καθημερινά ασχολείται πολλές ώρες με το να αντιμετωπίζει τις συνεχείς διώξεις της πολιτείας σε βάρος του κι αυτό είναι άδικο και ψυχοφθόρο και ευχαρίστησε τους συναδέλφους του για τη συμπαράστασή τους. Υποστήριξε επίσης ότι «στο διάστημα της μακράς αυτής απεργίας» έκανε «πάνω από σαράντα δράσεις να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, στην προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα προς όφελος των εργαζομένων και του πανεπιστημίου».

Ο προεδρεύων της συνόδου, πρύτανης του ΑΠΘ, Ιωάννης Μυλόπουλος, κατήγγειλε τους «μειωμένους προϋπολογισμούς μέχρι και 60% την τελευταία τριετία», αλλά και τη διαθεσιμότητα σε οκτώ Ιδρύματα και υπογράμμισε ότι «η εκπαίδευση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επένδυση κι όχι ως δαπάνη».

Για την παραπομπή στο Πειθαρχικό του πρύτανη του ΕΚΠΑ, είπε ότι όχι μόνο δεν έφερε «καταλαγή» και άνοιγμα του πανεπιστημίου, αλλά αντίθετα έριξε «λάδι στη φωτιά» και ζήτησε την ανάκλησή της. Αναφορικά με τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο στο ΕΚΠΑ, τόνισε ότι «ακόμη κι αν δεν χαθεί αυτό, θα υπάρξουν πολλά χαμένα εξάμηνα στο μέλλον για τα πανεπιστήμια, αν δεν λυθούν προβλήματα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί».

Αλλά και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτάκης, εναντιώθηκε στην παραπομπή στο Πειθαρχικό του πρύτανη του ΕΚΠΑ και τη χαρακτήρισε «τουλάχιστον λάθος».

«Η περικοπή ακόμη ενός 15% στο φετινό προϋπολογισμό μάς φέρνει κάτω από τα ανεκτά όρια και θα αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά προβλήματα σε θέρμανση, ρεύμα, φύλαξη, καθαριότητα, συντηρήσεις κ.ά., αν δεν βρεθούν άλλες συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου.

Τις εργασίες της συνόδου, που θα συνεχίζονται και σήμερα, χαιρέτισε και αντιπροσωπεία φοιτητών, ενώ μετείχαν επίσης εκπρόσωπος της ΠΟΣΔΕΠ και πρυτάνεις κυπριακών πανεπιστημίων.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Υπουργείο Παιδείας
Σχολές/Πανεπιστήμια
Θεσσαλονίκη
Εκπαίδευση
Σχετικά θέματα: Εκπαίδευση
Επιμένουν οι διοικητικοί στην απεργία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Εκκληση για διάλογο
Επιμένουν οι διοικητικοί στην απεργία
ΑΠΘ
Η διαθεσιμότητα έφερε εργολάβους
Νεοναζισμός
Ανεπιθύμητη η Χρυσή Αυγή στα Χανιά
ΕΟΠΥΥ
Στα χέρια του Σαμαρά η λύση για τον ΕΟΠΥΥ
Ιατρικές έρευνες
Μικρά κόλπα για το χειμώνα
ΤΑΙΠΕΔ
«Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει και τις παραλίες»
Χωροταξία
Τουρισμός μόνο για συμφέροντα πολλών... Αστέρων
Δικαιοσύνη
Κινδυνεύουν η λειτουργία και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Γιατροί του Κόσμου
Στο «Καθαρτήριο» οι ανασφάλιστοι και οι ασθενείς
Αγροτική πολιτική
Παράνομο και το μαρούλι που θα φυτέψεις σε γλάστρα
Ελλήνων γεύσεων
Ελλήνων γεύσεις
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
Βασικό εισόδημα για όλους!
Αυξανόμαστε και πληθυνόμαστε
Η σιωπή της αναμονής
Πολιτισμένος κανιβαλισμός
Μόνο η μάνα δουλεύει
Οσο υπάρχει φαΐ
Τώρα ποιος μας πιάνει
Ανθρώπινα
Υποβοηθούμενη ψυχοθεραπεία με μουσικές νότες
Το δέντρο-κάρτα του Σωτήρη
Στο Χατζηκυριάκειο
Υγεία
Η κρίση σκοτώνει το χαμόγελο
Ενας κόσμος δυσλεκτικών
Οταν και οι άνδρες έχουν ανασφάλειες
Οι κακές συνήθειες βλάπτουν σοβαρά το στεφάνι...
Οταν το σπέρμα προδίδει τελικά τη... γυναικεία απιστία
«Ελάτε στην Τουρκία να βρείτε την Υγεία...»
Περικοπές μέχρι θανάτου