Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΪ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΘΩΝΙΑΣ

«Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει και τις παραλίες»

Περίεργους όρους, που δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία, και απέκλεισαν μεγάλο αριθμό ελληνικών τεχνικών εταιρειών από την εκμετάλλευση της παραλίας του Αϊ-Γιάννη, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, έθεσε το ΤΑΙΠΕΔ στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Prive παραλία ετοιμάζεται στον Αϊ-Γιάννη Σιθωνίας Prive παραλία ετοιμάζεται στον Αϊ-Γιάννη Σιθωνίας Αποτέλεσμα ήταν από τις 6 εταιρείες που έλαβαν μέρος, οι τρεις να είναι ελληνικές και οι τρεις ρωσικές, καταγγέλλει εκπρόσωπος ελληνικής εταιρείας που αποκλείστηκε από το συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος κάνει λόγο για ξεπούλημα.

Υπογραμμίζει ότι στο διαγωνισμό δεν υπήρχε κανένας όρος που να υποχρεώνει τον αγοραστή - επενδυτή να αφήσει τμήμα της παραλίας με ελεύθερη πρόσβαση προς τους μη πελάτες της όποιας ξενοδοχειακής μονάδας ανεγερθεί, καθώς και ότι, σύμφωνα με το νόμο, ο επενδυτής έχει τον πρώτο λόγο στην εκμετάλλευση της όποιας παραλίας βγει προς πώληση και αποφασίζει αν θα επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση ή θα επιβάλει εισιτήριο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας «ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΑΒΕΤΕ», Αριστοτέλη Κόντο, το ΤΑΙΠΕΔ δεν έλαβε υπόψη την όποια προτεινόμενη επένδυση και τα οφέλη από αυτήν, αλλά ξεπούλησε το ακίνητο σε όποιον είχε τα χρήματα, χωρίς να ενδιαφερθεί ούτε καν για το πόσα χρήματα προτίθεται να επενδύσει.

Οπως επισημαίνει, το ΤΑΙΠΕΔ εφηύρε έναν όρο που δεν προκύπτει από καμία νομοθεσία και απέκλεισε την «ΕΡΓΟΔΟΜΗ». Η εταιρεία υπέβαλε ένσταση από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά ακόμη δεν πήρε απάντηση. Οπως λέει, το ίδιο το τεύχος της πρόσκλησης στο διαγωνισμό είναι μια πρόκληση, όπου επικρατεί η άνιση μεταχείριση μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Στην παράγραφο «Χρηματοοικονομικό Κριτήριο Επιλογής» αναφέρεται ότι «Ο υποψήφιος πρέπει να καταδείξει ότι κατά το τελευταίο οικονομικό έτος είχε, σε ενοποιημένη βάση, εφόσον είναι εφαρμόσιμο, σύνολο ιδίων κεφαλαίων τουλάχιστον είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ (25.000.000)». Οι υπεύθυνοι της εταιρείας αναζήτησαν συνεργασίες και συνέστησαν ένα σχήμα συνεργασίας με κεφάλαια 30.000.000 ευρώ. Αλλά το ΤΑΙΠΕΔ τους ενημέρωσε ότι δεν τους αναγνωρίζει το σύνολο αυτών των κεφαλαίων, και με έναν μαθηματικό τύπο υπολογισμού που παρουσίασε, κατέβασε τα κεφάλαιά τους σε 7.750.000 ευρώ. Τους είπε επίσης ότι, από τη στιγμή που είναι σχήμα και όχι αυτοτελής εταιρεία, για να συμμετέχουν στο διαγωνισμό θα πρέπει να έχουν κεφάλαια ύψους 100.000.000 ευρώ.

«Με βάση αυτή την απάντηση το ΤΑΙΠΕΔ μας έθετε, άγνωστο για ποιους λόγους, εκτός διαγωνισμού», τονίζει ο Α. Κόντος. Κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση, καθώς, όπως προκύπτει, αν το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο είναι ένα, απαιτούνται μόνον 25 εκατ. ευρώ, ενώ σε σύμπραξη περισσοτέρων το ποσό αυξάνεται στα 100 εκατ. ευρώ. «Αυτό κατά την άποψή μας υποκρύπτει σκοπιμότητες.

»Είναι προφανές ότι η πρόβλεψη αυτή θέτει εκτός διαγωνισμού τις υγιείς επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων και παραπέμπει κατά βάση αποκλειστικά και μόνο σε επενδυτές του εξωτερικού αποκλείοντας με τον πλέον προκλητικό τρόπο τις πλέον σοβαρές προτάσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν περάσει μία αποδεδειγμένα σοβαρότατη προεργασία με συγκεκριμένες προδιαγραφές και προβλέψεις, όπως θα αναλύσουμε αμέσως πιο κάτω», τονίζει ο Α. Κόντος.

Οπως λέει, το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε μια προσφορά στηριζόμενο μόνο σε οικονομικά κριτήρια αγνοώντας την πρόταση της «ΕΡΓΟΔΟΜΗ», που κατέθεσε και προμελέτη, και προέβλεπε οικολογικής αντίληψης ξενοδοχείο, και θα απέφερε ετησίως τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο πουλήθηκε στην εταιρεία των αδερφών Γιάννη και Γιώργου Μεντεκίδη, προς 9,61 εκατ. ευρώ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η ΣΑΚΗΣ ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ έγραψε: (πριν 6 έτη)
Επειδή είμαι από Χαλκιδική και μ’ ενδιαφέρει η περιοχή του Άη Γιάννη, άκουσα πολλά και διάφορα κατά καιρούς. Θεωρώ όμως ότι μία επενδυτική αξιοποίηση θα πρέπει να σεβασθεί αισθητικά και οικολογικά το περιβάλλον και να έχει προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Αυτό μπορούν να το επιτύχουν άνθρωποι που έχουν δώσει δείγματα δουλειάς σ’ αυτήν την περιοχή. Αυτό έπρεπε να έχουν ως κύριο όρο συμμετοχής. Τέτοιοι άνθρωποι είναι οι κ. Μεντεκίδηδες;
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΤΑΙΠΕΔ
Θάλασσες και Ακτές
Αγορές-Πωλήσεις
Θεσσαλονίκη
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Εκκληση για διάλογο
Επιμένουν οι διοικητικοί στην απεργία
ΑΠΘ
Η διαθεσιμότητα έφερε εργολάβους
Νεοναζισμός
Ανεπιθύμητη η Χρυσή Αυγή στα Χανιά
ΕΟΠΥΥ
Στα χέρια του Σαμαρά η λύση για τον ΕΟΠΥΥ
Ιατρικές έρευνες
Μικρά κόλπα για το χειμώνα
ΤΑΙΠΕΔ
«Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει και τις παραλίες»
Χωροταξία
Τουρισμός μόνο για συμφέροντα πολλών... Αστέρων
Δικαιοσύνη
Κινδυνεύουν η λειτουργία και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Γιατροί του Κόσμου
Στο «Καθαρτήριο» οι ανασφάλιστοι και οι ασθενείς
Αγροτική πολιτική
Παράνομο και το μαρούλι που θα φυτέψεις σε γλάστρα
Ελλήνων γεύσεων
Ελλήνων γεύσεις
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
Βασικό εισόδημα για όλους!
Αυξανόμαστε και πληθυνόμαστε
Η σιωπή της αναμονής
Πολιτισμένος κανιβαλισμός
Μόνο η μάνα δουλεύει
Οσο υπάρχει φαΐ
Τώρα ποιος μας πιάνει
Ανθρώπινα
Υποβοηθούμενη ψυχοθεραπεία με μουσικές νότες
Το δέντρο-κάρτα του Σωτήρη
Στο Χατζηκυριάκειο
Υγεία
Η κρίση σκοτώνει το χαμόγελο
Ενας κόσμος δυσλεκτικών
Οταν και οι άνδρες έχουν ανασφάλειες
Οι κακές συνήθειες βλάπτουν σοβαρά το στεφάνι...
Οταν το σπέρμα προδίδει τελικά τη... γυναικεία απιστία
«Ελάτε στην Τουρκία να βρείτε την Υγεία...»
Περικοπές μέχρι θανάτου