Έντυπη Έκδοση

Κινδυνεύουν η λειτουργία και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Καταγγελία δικαστικών ενώσεων

Αμεσο κίνδυνο ουσιαστικής αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της Δικαιοσύνης, όπως αυτή κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα και τεκμηριώνεται ιστορικά στο νομικό μας πολιτισμό, καταγγέλλουν οι έξι δικαστικές ενώσεις της χώρας.

Το ψήφισμα που εξέδωσαν, χθες, μετά την πανδικαστική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη στο Εφετείο, αποτελεί καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Δικαιοσύνης αλλά και του αρμόδιου υπουργού Χαρ. Αθανασίου, ενώ περιλαμβάνει σαφείς αναφορές για υπονόμευση της ανεξαρτησίας τους.

Οι δικαστές κάνουν λόγο για εκρηκτικούς κινδύνους που περικλείει η κατάσταση που επικρατεί στο δικαστικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι στις επανειλημμένες προσπάθειές τους να ευαισθητοποιήσουν την κυβέρνηση, «γίνονται διαρκώς αποδέκτες γενικολογιών, ελάχιστων σημειακών υποσχέσεων -κι αυτών αθετούμενων κατά σύστημα-, ευχολογίων και απόλυτης απραξίας. Αποκομίζοντας, έτσι, μια εξαιρετικά ανησυχητική εντύπωση αδιαφορίας, ακόμη και επί της αρχής».

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη φορά, με ευθύνη -όπως λένε- του θεσμικού τους ρόλου, αισθάνονται υποχρεωμένοι να καταγγείλουν δημοσίως όχι πλέον μιαν ακόμη σημαντική υποβάθμιση, αλλά τον άμεσο κίνδυνο ουσιαστικής αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της Δικαιοσύνης. Οπως εξηγούν:

**Τα χρόνια, δομικά και λειτουργικά προβλήματα της Ελληνικής Δικαιοσύνης έχουν πάρει διαστάσεις που δεν είναι πλέον εύκολο να ελεγχθούν.

**Οι ελλείψεις στοιχειωδών υλικοτεχνικών υποδομών και ασφάλειας είναι σε βαθμό αδιανόητο για πολιτισμένη χώρα, όπως επίσης αδιανόητη είναι και η απουσία βασικής διοικητικής υποστήριξης του δικαιοδοτικού έργου.

**Η παθογένεια του ευρύτερου κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού συστήματος παράγει διαφορές σε ποσότητες και ρυθμούς που υπερβαίνουν δραματικά την ικανότητα των δικαστηρίων και των δικαιοδοτικών μηχανισμών.

**Οι πρωτοφανείς, ακραίες μειώσεις των αποδοχών τους, σε ποσοστό άνω του 50% μέσα σε δύο χρόνια, έχουν ανατρέψει πλήρως το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης που είναι από τα πράγματα αναγκαίο -και γι' αυτό από το Σύνταγμα επιβεβλημένο- για την άσκηση του δικαιοδοτικού λειτουργήματος.

Την ιδια ώρα, όπως υπογραμμίζουν, έχει θεσμοθετηθεί πληθώρα διατάξεων, με τις οποίες απαιτείται και μάλιστα υπό την απειλή πειθαρχικών διώξεων ολοένα ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Και όλα αυτά παραγνωρίζοντας την αυτονόητη ποιοτική διάσταση του δικαιοδοτικού έργου και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη, λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών.

Οι δικαστές καταλήγουν με τη διαβεβαίωση ότι θα εξακολουθήσουν, με όλα τα μέσα που διαθέτουν, να επιτελούν το λειτούργημά τους με τον τρόπο που επιβάλλει η συνταγματική τάξη που έχουν ορκισθεί να υπηρετούν. Το ψήφισμα υπογράφεται από τους προέδρους των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Εισαγγελέων Ελλάδος, Διοικητικών Δικαστών, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Γιάννης Κ. έγραψε: (πριν 6 έτη)
"Κλαίνε οι χήρες κλαίνε κι' οι παντρεμένες" ... Αντί να δούνε τις κατάφωρες παραβιάσεις των προνοιών του Συντάγματος για τον Ελληνικό λαό, διεκδικούν αυξήσεις. Τι άλλο να πεί κανένας.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Εκκληση για διάλογο
Επιμένουν οι διοικητικοί στην απεργία
ΑΠΘ
Η διαθεσιμότητα έφερε εργολάβους
Νεοναζισμός
Ανεπιθύμητη η Χρυσή Αυγή στα Χανιά
ΕΟΠΥΥ
Στα χέρια του Σαμαρά η λύση για τον ΕΟΠΥΥ
Ιατρικές έρευνες
Μικρά κόλπα για το χειμώνα
ΤΑΙΠΕΔ
«Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει και τις παραλίες»
Χωροταξία
Τουρισμός μόνο για συμφέροντα πολλών... Αστέρων
Δικαιοσύνη
Κινδυνεύουν η λειτουργία και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Γιατροί του Κόσμου
Στο «Καθαρτήριο» οι ανασφάλιστοι και οι ασθενείς
Αγροτική πολιτική
Παράνομο και το μαρούλι που θα φυτέψεις σε γλάστρα
Ελλήνων γεύσεων
Ελλήνων γεύσεις
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
Βασικό εισόδημα για όλους!
Αυξανόμαστε και πληθυνόμαστε
Η σιωπή της αναμονής
Πολιτισμένος κανιβαλισμός
Μόνο η μάνα δουλεύει
Οσο υπάρχει φαΐ
Τώρα ποιος μας πιάνει
Ανθρώπινα
Υποβοηθούμενη ψυχοθεραπεία με μουσικές νότες
Το δέντρο-κάρτα του Σωτήρη
Στο Χατζηκυριάκειο
Υγεία
Η κρίση σκοτώνει το χαμόγελο
Ενας κόσμος δυσλεκτικών
Οταν και οι άνδρες έχουν ανασφάλειες
Οι κακές συνήθειες βλάπτουν σοβαρά το στεφάνι...
Οταν το σπέρμα προδίδει τελικά τη... γυναικεία απιστία
«Ελάτε στην Τουρκία να βρείτε την Υγεία...»
Περικοπές μέχρι θανάτου