Έντυπη Έκδοση

Υποβοηθούμενη ψυχοθεραπεία με μουσικές νότες

Συνέντευξη με την ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η μουσικοθεραπεία είναι μία δημιουργική θεραπευτική προσέγγιση που βοηθάει στην επεξεργασία και επίλυση ψυχολογικών, κοινωνικών ή σωματικών προβλημάτων με κύριο εργαλείο τη μουσική.

«Η μουσική δίνει ζωή στα όνειρα, παρασταίνει τη ζωή σαν όνειρο» ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ «Η μουσική δίνει ζωή στα όνειρα, παρασταίνει τη ζωή σαν όνειρο» ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ Ως σύγχρονη επιστήμη κερδίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον του κόσμου, ενώ στις περισσότερες προηγμένες χώρες είναι οργανωμένο επάγγελμα για το οποίο απαιτούνται πανεπιστημιακές σπουδές, εδραιωμένο άρτια μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των επαγγελμάτων υγείας. Μιλάμε με την Ευαγγελία Παπανικολάου, ΜΑ, Msc, FAMI, μουσικοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στο GIM στο Danish BMGIM Institute (Δανία).

- Πώς γίνεται;

«Με δύο τρόπους: είτε παίζοντας μουσική την οποία αυτοσχεδιάζουμε (διαδραστική), είτε ακούγοντας (δεκτική). Στη διαδραστική μουσικοθεραπεία χρησιμοποιούνται μουσικά όργανα χωρίς απαραίτητη τεχνική γνώση, όπου ο μουσικοθεραπευτής δημιουργεί μαζί με τον συμμετέχοντα ένα αυτοσχεδιαστικό δρώμενο, δημιουργώντας έτσι χώρο -μέσω της μουσικής ή και της κίνησης- ώστε να εκφραστούν συναισθήματα, σκέψεις, σωματικές αισθήσεις, με ένα μη-λεκτικό, ασφαλή τρόπο. Πολλές φορές αυτό γίνεται με τεχνικές μουσικής ακρόασης, όπου με τη βοήθεια των μουσικών ακουσμάτων επεξεργαζόμαστε οτιδήποτε "διεγείρει" η μουσική μέσω της φαντασίας μας. Η πιο γνωστή μέθοδος δεκτικής ακρόασης ονομάζεται Guided Imagery and Music (GIM). Η μουσικοθεραπεία γίνεται συνήθως μια φορά την εβδομάδα και η χρονική διάρκεια ορίζεται ανάλογα με τους συγκεκριμένους ατομικούς στόχους».

- Σε ποιους απευθύνεται;

«Σε όλες τις ηλικίες, από βρέφη έως υπερήλικες και μπορεί να εφαρμοστεί με διαφορετικούς τρόπους και τεχνικές ανάλογα με τους στόχους της θεραπείας. Η μουσικοθεραπεία με μουσικά όργανα συνδυάζει την προσωπική δημιουργία και το συμβολικό παιχνίδι, ενώ η δεκτική μουσικοθεραπεία (GIM) προσφέρει τρόπους βαθύτερης προσωπικής διερεύνησης και αυτογνωσίας. Η μουσικοθεραπεία έχει καλή αποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς της ψυχικής υγείας και της ψυχιατρικής, της ειδικής αγωγής, της νευρολογίας, της ογκολογίας, της παιδιατρικής, της περιγεννητικής ψυχολογίας, αλλά και της προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας».

- Αποτελεσματική σε τομείς της υγείας;

«Η αναλυτική σκέψη, η εμπειρική προσέγγιση και η συστηματική, ποσοτική και ποιοτική έρευνα κρίνονται ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της επιστήμης της μουσικοθεραπείας, και έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ουσιαστική συνεισφορά της στο χώρο της ψυχικής και σωματικής υγείας. Σήμερα, η μουσικοθεραπεία παγκόσμια συμβάλλει σε κλινικό, ερευνητικό και θεωρητικό επίπεδο με καταγεγραμμένα, εμπειρικώς τεκμηριωμένα αποτελέσματα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα».

- Στην Ελλάδα;

«Ως επιστήμη, η μουσικοθεραπεία αντιπροσωπεύεται από τη Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας και Ερευνας (ΔιΕΜΕ), η οποία ξεκινάει τη δράση της το 2014 και αποτελεί ένα δίκτυο μουσικοθεραπευτών, γιατρών, μουσικολόγων, παιδαγωγών και άλλων επαγγελματιών των κοινωνικών επιστημών που έχουν συμβάλει στη μουσικοθεραπεία μέσω του έργου τους και του ενδιαφέροντός τους. Η ΔιΕΜΕ στοχεύει στην ορθή ενημέρωση του κοινού και τη δημιουργία και προώθηση κλινικών και ερευνητικών προγραμμάτων μουσικοθεραπείας σε διάφορους τομείς της υγείας. Μέσω του ΕΣΠΕΜ οι ενδιαφερόμενοι ελέγχουν την εγκυρότητα του θεραπευτή και το επίπεδο των σπουδών του πριν δεσμευτούν σε οποιοδήποτε θεραπευτικό συμβόλαιο».

- Οι σπουδές;

«Εδώ μπορεί κάποιος να ειδικευτεί μόνο στη μέθοδο δεκτικής μουσικοθεραπείας GIM, έχοντας παγκόσμια πιστοποίηση μέσω του European GIM Training Program - πρόκειται όμως για μια συγκεκριμένη εξειδίκευση που απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Η εκπαίδευση στη βασική μορφή μουσικοθεραπείας -τη διαδραστική- είναι πάντα πανεπιστημιακού επιπέδου και τέτοια δυνατότητα δεν δίνεται στη χώρα μας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται σε σοβαρά πανεπιστήμια στο εξωτερικό και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με κάποια αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικά προγράμματα "σπουδών μουσικοθεραπείας" που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από το κράτος».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα
Μουσική
Υγεία
Συνεντεύξεις
Ψυχολογία και Ψυχιατρική
Σχετικά θέματα: Ανθρώπινα
Το δέντρο-κάρτα του Σωτήρη
Στο Χατζηκυριάκειο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Εκκληση για διάλογο
Επιμένουν οι διοικητικοί στην απεργία
ΑΠΘ
Η διαθεσιμότητα έφερε εργολάβους
Νεοναζισμός
Ανεπιθύμητη η Χρυσή Αυγή στα Χανιά
ΕΟΠΥΥ
Στα χέρια του Σαμαρά η λύση για τον ΕΟΠΥΥ
Ιατρικές έρευνες
Μικρά κόλπα για το χειμώνα
ΤΑΙΠΕΔ
«Το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει και τις παραλίες»
Χωροταξία
Τουρισμός μόνο για συμφέροντα πολλών... Αστέρων
Δικαιοσύνη
Κινδυνεύουν η λειτουργία και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Γιατροί του Κόσμου
Στο «Καθαρτήριο» οι ανασφάλιστοι και οι ασθενείς
Αγροτική πολιτική
Παράνομο και το μαρούλι που θα φυτέψεις σε γλάστρα
Ελλήνων γεύσεων
Ελλήνων γεύσεις
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
Βασικό εισόδημα για όλους!
Αυξανόμαστε και πληθυνόμαστε
Η σιωπή της αναμονής
Πολιτισμένος κανιβαλισμός
Μόνο η μάνα δουλεύει
Οσο υπάρχει φαΐ
Τώρα ποιος μας πιάνει
Ανθρώπινα
Υποβοηθούμενη ψυχοθεραπεία με μουσικές νότες
Το δέντρο-κάρτα του Σωτήρη
Στο Χατζηκυριάκειο
Υγεία
Η κρίση σκοτώνει το χαμόγελο
Ενας κόσμος δυσλεκτικών
Οταν και οι άνδρες έχουν ανασφάλειες
Οι κακές συνήθειες βλάπτουν σοβαρά το στεφάνι...
Οταν το σπέρμα προδίδει τελικά τη... γυναικεία απιστία
«Ελάτε στην Τουρκία να βρείτε την Υγεία...»
Περικοπές μέχρι θανάτου