Έντυπη Έκδοση

Πώς γίνεσαι βασανιστής

Φωτογραφία του Σωτήρη Λάμπρου για τη Βιβλιοθήκη
Οκτώ χρόνια αργότερα να είχε εκδώσει το βιβλίο του ο Θοδωρής Ραχιώτης, η χρονική απόσταση από την επιβολή της Απριλιανής Δικτατορίας θα είχε στρογγυλέψει στην πεντηκονταετία και το μυθιστόρημά του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τους θεωρητικούς της λογοτεχνίας ως γνήσιο ιστορικό.

Πλήρες θέμα...

 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Ο μύθος του Φάουστ έχει και στη μουσική μεγάλη απήχηση
   Το ανέφικτο συγκινούσε πάντα τον άνθρωπο και ήταν πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες στο πέρασμα των αιώνων. Τα αιώνια νιάτα, η ανάγκη για ζωή, για έρωτα και γι' άλλους για χρήμα, είναι κινητήριες δύναμεις για την ανθρώπινη υπόσταση.
  • STEVIE NICKS Μια καλή μάγισσα...
   Αναζητώντας κανείς τις ρίζες του ήχου που παράγουν οι περισσότερες από τις γυναικείες φωνές του καιρού μας, εύκολα θα οδηγηθεί στη φωνή της Stevie Nicks, η οποία εδώ και 30 και πλέον χρόνια πήρε με τη σειρά της τη σκυτάλη από παλαιότερες φωνές, όπως αυτές της Melanie και της Janis Ian.
 • Κριτική βιβλίου

  • Το μετέωρο βήμα της δημοκρατίας
   Τι εννοούμε με τον όρο «δημοκρατία» στις κοινωνίες της εποχής μας; Ενα σύνολο πολιτικών θεσμών; Εναν τρόπο διακυβέρνησης ή αντιπροσώπευσης; Ενα ρεύμα ηθικοπολιτικών πεποιθήσεων και αξιών;
  • Το παιχνίδι της βιογραφίας της Ασωτης Σώτης
   Η επιτυχημένη σειρά των εκδόσεων Πατάκη «Η κουζίνα του συγγραφέα», που διευθύνεται από τον Μισέλ Φάις, ποντάρει στην αφηγηματική δεινότητα των φιλοξενούμενων συγγραφέων για να διατηρήσει αδιάπτωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών.
  • Αλλοτε σφυριά, άλλοτε πούπουλα
   Δεσμώτες ενός ζοφερού κτηρίου, μιας ψυχιατρικής κλινικής της οποίας η κατεδάφιση επίκειται, απειλώντας να συμπαρασύρει τα θεμέλια του μικρόκοσμού τους, οι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος, ένας ψυχίατρος και μία υπέργηρη τρόφιμος, διαγράφουν τροχιές παράλληλες, καθώς παλεύουν να μετακινηθούν από το πένθος στη λύτρωση.
  • Αντικατοπτρισμοί της εγγύτητας και της απόστασης
   Με την ασιατική του τριλογία (Ασία Ασία1/ Στην απαγορευμένη πόλη2/ Με τις Μογγόλες3) ο Γιώργος Βέης σημείωσε αναμφίβολα έναν σταθμό στην ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία: μπορούμε να πούμε ότι είναι ο σημαντικότερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της γενιάς του, και απ' όλα τα είδη του λόγου που υπηρετεί -ποίηση, κριτική, επιστολογραφία, μετάφραση- στο πεδίο αυτό έχει πιθανότατα αφήσει το πιο προσωπικό του αποτύπωμα.
  • Ο θάνατος ως συνέχεια και δικαίωση της ζωής
   Ο κατεξοχήν θησαυριστής του ανεξάντλητου αρχειακού υλικού αισθημάτων, εικόνων και εντυπώσεων Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης μάς κοινωνεί απρόσμενα τούτο το σπάνιο σύνολο κτερισμάτων από το έργο του, με τη μορφή «επετειακής έκδοσης για τα 100 χρόνια από τη γέννηση και τα 15 από την εκδημία του», διαμεσολαβούντος αγγελιαφόρου - επιμελητή του υιού Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκη.
  • Τα εγκλήματα ενός «άνθους» στον πόλεμο
   Ο Χ.Φ. Μάγερ δεν έζησε τον πόλεμο, βίωσε όμως τα δεινά του, όταν ο πατέρας του -γερμανός αξιωματικός που 'χε έρθει στην Ελλάδα- κηρύχτηκε αγνοούμενος. Η έρευνά του, ύστερα από αρκετά χρόνια, για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του στάθηκε αφορμή ν' αλλάξει η ζωή του.
  • Κράμα αισθημάτων και πολιτικού κυνισμού
   Το 1939 ο Ντέιβιντ Γουάλας, με σπουδές Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας σε κολέγιο της Οξφόρδης, εξασφαλίζοντας μία υποτροφία για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα τα φράγκικα κάστρα στην Ελλάδα, αρχίζει μια μεγάλη περιοδεία στη χώρα, με σκοπό τον εντοπισμό παλαιών κάστρων.
  • Ιδιότυπες γοητείες
   Η μεταβίβαση γύρω από την οποία οργανώνεται το πρώτο μυθιστόρημα της Φλοράνς Νουαβίλ, δημοσιογράφου της εφημερίδας Le Monde, δεν αφορά τόσο την παρεχόμενη από την οικογένειά της δωρεά όσο την εσωτερική κληρονομιά, το κρυμμένο οικογενειακό μυστικό που κληρονομείται εν είδει πληγής.
  • Τρεις κόκκινες σημαίες
   Στην Κομμουνιστική υπόθεση ο Badiou μάς καλεί να στοχαστούμε πάνω στην αποτυχία της μαρξιστικής ιδέας, πάνω στην ίδια την έννοια της αποτυχίας. Το τι σημαίνει να αποτυγχάνει μια ιδέα όταν δοκιμάζεται στην πράξη. Η απάντηση επιχειρείται πάνω στην ιστορική εμπειρία τριών παραδειγμάτων, του Μάη του '68, της Πολιτιστικής Επανάστασης, και της Παρισινής Κομμούνας. Τρία συμβάντα που εγγράφονται στη μακρά ιστορία αυτής της ιδέας.
 • Λογοτεχνία

  • Ο Κέρουακ διαβαίνει μουσηγέτης
   Δεν επινόησε απλώς τον εαυτό του, όπως, ας πούμε, ο Οσκαρ Ουάιλντ ή ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, ούτε αποτέλεσε την έκφραση μιας ολόκληρης γενιάς, όπως ο Τζιμ Μόρισον ή η Τζάνις Τζόπλιν, αλλά γράφοντας ολοένα και πιο πολύ, και ολοένα και πιο ελεύθερα, μένοντας προσηλωμένος στο «ένδον σκάπτε» του Μάρκου Αυρήλιου, και τιμώντας το πολλές φορές με τρόπους οδυνηρούς, κατάφερε, όχι πάντα ηθελημένα, να υπερβεί τη μεθόριο της χρονικότητας, να τανύσει απέραντα το εφήμερο, να μετατρέψει το ακαριαίο σε αιώνιο, να γίνει, με μια λέξη: κλασικός.
  • Κέρουακ φάντης μπαστούνι
   Μία επιβεβλημένη επισήμανση: «Είναι συζητήσιμο», λένε, «αν ο Τζακ Κέρουακ ήταν μεγάλος συγγραφέας. Αυτό που απέμεινε από τα βιβλία του ήταν κραυγές ελευθερίας». Ή, «σίγουρα, το να γράφει κανείς σε ένα παλιόχαρτο καταμεσής του δρόμου και φορτωμένος μπενζεντρίνη δεν είναι και η υψηλότερη τέχνη».
 • Άλλες ειδήσεις

  • Τηλεφώνημα από την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ
   (Με το κουιντέτο του Φιλ Γουτζ) Η πόλη φανερά κουρασμένη. Σαν να έχει λυγίσει. Λίγο ακόμη και θα πέσει στα γόνατα. Πολλαπλά τα χτυπήματα. Οπως αυτά από την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική κρίση.
  • Η άλλη Αμερική σήμερα
   Η Αμερική, παρά τα όσα της σέρνουν αριστεροί και δεξιοί, δεν είναι μόνον η χώρα των επεμβάσεων στα εσωτερικά άλλων χωρών και των μεγάλων αυτοκινητόδρομων αλλά και η χώρα των μεγάλων πιθανοτήτων.