Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ

Τα τρακτέρ... παρά πόδα

Η ανοχή των αγροτών, κυρίως απέναντι στην κυβέρνηση, τελειώνει αυτήν την εβδομάδα. Από τη Δευτέρα τα τρακτέρ βγαίνουν σε διαφορετικά σημεία του οδικού δικτύου, από τον Εβρο ώς την Πελοπόννησο, ανάλογα βεβαίως και με τους συνδικαλιστικούς φορείς των αγροτών.

«Είμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο», δηλώνουν οι αγρότες και βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους «Είμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο», δηλώνουν οι αγρότες και βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους Τον χορό των αγροτικών κινητοποιήσεων ανοίγουν σήμερα οι αγρότες του Νομού Καβάλας. Θα παρατάξουν αρχικά τα τρακτέρ στους δρόμους, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους και μείωση του κόστους παραγωγής.

Η κινητοποίηση θα είναι αορίστου χρόνου και το μεσημέρι αναμένεται να κλείσουν τον κόμβο του Αμυγδαλεώνα, προς Δράμα και Σέρρες. Το ίδιο θα γίνει και στην ανατολική πλευρά του νομού, στο Νέστο, στην εθνική οδό προς Ξάνθη.

Οι αγρότες ζητούν τη συμπαράσταση όλων των φορέων του νομού αλλά και την κατανόηση των πολιτών, αφού με το κλείσιμο των δρόμων θα προκύψουν κυκλοφοριακά προβλήματα.

* Οι Σερραίοι αγρότες των ομοσπονδιών ΟΑΣ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων) και ΟΔΑΣ (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων) παρέταξαν τα τρακτέρ τους παραπλεύρως του κόμβου Στρυμονικού, επί της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης ωστόσο δεν προχώρησαν στον αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών-Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΔΑΣ, Αναστάσιο Κάτο, η κατάληψη αναστέλλεται για την προσεχή Δευτέρα προκειμένου όσοι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν να επισκεφτούν την Κυριακή το γειτονικό χωριό Στρυμονικό για τον εορτασμό του Αγίου Αντωνίου.

* Σε συμβολική κατάληψη των εθνικών οδών των μεγάλων πόλεων στους εφτά νομούς της Πελοποννήσου προχωρούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι την Τρίτη 19 Ιανουαρίου ύστερα από απόφαση που ελήφθη στη διάρκεια της παμπελοποννησιακής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες έπειτα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας στην Ξυλοκέρα.

Παρουσία αγροτών και κτηνοτρόφων από τους Νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και τη Ζάκυνθο, τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα που, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, «ξεκληρίζουν την αγροτιά».

Οι αγρότες εξέφρασαν την ανάγκη αναθεώρησης για τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους που, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις εισαγωγές εσπεριδοειδών, αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, τους έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.

Στον θεσσαλικό χώρο η αρχή γίνεται τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Πρώτοι στον «αγωνιστικό στίβο», αγρότες από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, με επικεφαλής -στην πλειονότητα- συνδικαλιστές που ανήκουν σε Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), την οποία ελέγχει το ΚΚΕ, ενώ μετέχουν και συνδικαλιστές μικρότερων κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (π.χ. Κομμουνιστική Ανανέωση, ΚΚΕ μ-λ).

Επικεφαλής των Ομοσπονδιών είναι οι Βαγγέλης Μπούτας (Καρδίτσας), Ρίζος Μαρούδας (Λάρισας) και Απ. Θωμόπουλος (Τρικάλων). Παρών όμως και ο Κ. Τζέλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, ο οποίος πρόσκειται στη Ν.Δ., μια μικρή απόδειξη ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα...

Σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν προ ημερών στην Καρδίτσα και με δεδομένο ότι η συμμετοχή θα είναι υψηλή και το φρόνημα αγωνιστικό, θα κατευθυνθούν στον κόμβο της Νίκαιας, 8 χιλιόμετρα νότια της Λάρισας, όπου θα κλείσουν την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Πάντως το συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο είχαν «στρατοπεδεύσει» και πέρυσι, μπορεί εύκολα να παρακαμφθεί.

Τα σημαντικότερα από τα αιτήματά τους είναι:

- Αμεση καταβολή όλων των επιδοτήσεων και να μη χαρακτηρίζονται μη αγρότες όσοι αγρότες δουλεύουν στο μεροκάματο ή είναι αυτοαπασχολούμενοι μικροεπαγγελματίες και συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

- Αναπλήρωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών στα πρώτα 250 στρέμματα ιδιόκτητα και 300 νοικιασμένα.

- Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και ταυτόχρονα προστασία της ντόπιας παραγωγής 0,60 στο βαμβάκι, 0,40 στο σκληρό σιτάρι, 0,28 στο μαλακό, το κριθάρι, το καλαμπόκι, 1,40 στο πρόβειο γάλα.

- Να συνεχιστούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου και τα αρδευτικά. Να γίνει το φράγμα Μουζακίου να ολοκληρωθούν τα Κλειστά Σμοκόβου και να επιδοτηθεί με 80% η στάγδην άρδευση.

- Να παγώσουν για τρία χρόνια τα χρέη στην ΑΤΕ και να γίνει δεκαετή ρύθμιση χωρίς τόκους ποινής.

Δύο μέρες αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου, τη δική τους έξοδο κάνουν αγρότες, οι συνδικαλιστές των οποίων μετείχαν πρόσφατα σε πανελλαδική σύσκεψη στην Κατερίνη, όπου πάρθηκαν και οι σχετικές αποφάσεις για κατά τόπους συλλαλητήρια. Της κινητοποίησης αυτής (στον θεσσαλικό χώρο) ηγούνται συνδικαλιστές από Ενώσεις Συνεταιρισμών, αλλά και νέοι αγρότες κυρίως της Λάρισας, των Φαρσάλων και της Μαγνησίας, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη Ν.Δ., ενώ πιο διακριτική στάση, έως και αποστασιοποίηση, κρατούν φέτος στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ.

Εχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να στήσουν μπλόκα, λόγω και του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί φέτος με τα Τέμπη, αλλά θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους σε δύο σημεία των παρακαμπτηρίων οδών: στον δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας και στην οδό Λάρισας - Αγιάς (κοντά στο χωριό Γερακάρι). Ομως, προχθές «σκλήρυναν» τη στάση τους λέγοντας ότι «τα τρακτέρ δεν θα κλείσουν δρόμους, αλλά αν η κ. Μπατζελή επιμείνει στον τσαμπουκά με τον οποίο κινείται, τότε οι δρόμοι θα κλείσουν και υπόλογη θα είναι η κυβέρνηση».

Επικεφαλής στην περιοχή της Λάρισας εμφανίζονται οι Χρ. Σιδερόπουλος, Γ. Λαδόπουλος, Σπ. Τσικρίκας και Χρ. Τσιτσιρίγγος (πρόσκεινται και οι τέσσερις στη Ν.Δ.), ενώ ο Αθ. Κοκκινούλης δεν εμφανίζεται (όπως και πέρυσι) στο προσκήνιο των κινητοποιήσεων, παρότι δηλώσεις και τοποθετήσεις του δεν απουσιάζουν.

Οι βασικές τους διεκδικήσεις είναι οι ακόλουθες:

- Αμεση οικονομική στήριξη των βασικών προϊόντων που κατέρρευσαν (δημητριακά - λάδι - βιομηχανικό ροδάκινο - αχλάδι - γάλα - βαμβάκι κ.λπ.).

- Αποπληρωμή του τσεκ.

- Εθνική στρατηγική και σχεδιασμός για τον αγροτικό τομέα.

- Αμεσο πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών και των κτηνοτρόφων προς την ΑΤΕ τουλάχιστον για 3 χρόνια.

- Οικονομική στήριξη για τον πρωτογενή τομέα κ.ά. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Μετανάστες
53%: Να δοθεί υπηκοότητα στα παιδιά
Χαιρετίζει το σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
ΕΛ.ΑΣ
Αστυνόμευση γαβ γαβ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Επιδρομή στο γραφείο του Απ. Κατσιφάρα - έδειραν συνεργάτες του
Αστυνομική βία
Καταδίκη της Ελλάδας για βιαιότητες αστυνομικών
Αγρότες
Τα τρακτέρ... παρά πόδα
ΑμεΑ
«Δώστε λύση, αλλιώς δεν στέλνουμε τα παιδιά μας στα σχολεία»
Οδικό δίκτυο
Στη διαιτησία εργολάβοι- Δημόσιο για τον λογαριασμό
Ακριβότερα από Δευτέρα τα διόδια Αθηνών - Πατρών
Περιβάλλον
Στην αυλή των Οινοφύτων μονάδα βιομηχανικών αποβλήτων
Προσφυγή για τον Ασωπό
ΟΣΕ
Κορυφή του σκανδάλου οι μαϊμού υπερωρίες
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η χημική ένωση της φθηνής ενέργειας
Ελληνες
Λαίμαργοι στα... αντιβιοτικά
Νέα γρίπη
Γρίπη: βλέπουν δεύτερο κύμα
Φαρμακεία
Προς κλείσιμο όλων των φαρμακείων
Εκπαιδευτικές πρακτικές
Με Πικάσο και Βελάσκεθ στον παιδικό σταθμό!
Δικαστικό ρεπορτάζ
Λύγισαν οι γονείς του 20χρονου Ζαμίτ
Ποινική δίωξη
Καταγγέλλει παραλείψεις σε κλήση μαρτύρων για Αλέξη
Νέα παράταση στο πόρισμα για τη «Γερμανός»
Κύπρος
Τρείς συλλήψεις για το φόνο του Α. Χατζηκωστή
Θεσσαλονίκη
Μπουλντόζες για προσφυγικά του κάστρου
Άλλες ειδήσεις
Προσοχή συνιστά η αμερικανική πρεσβεία
Καταγγέλλουν ακροδεξιές επιθέσεις κατά της Θ. Δραγώνα
Σε απεργία Αιγύπτιοι αλιεργάτες
Πορεία μαθητών
Για μία εβδομάδα έκρυβε την ηρωίνη