Έντυπη Έκδοση

ΜΠΑΡΑΖ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ, STANDARD & POOR'S, ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΕΡΝΑΛ

Απτόητοι οι καταστροφολόγοι

Ούτε μια μέρα ανάσας δεν μπορεί να χαρεί η Ελλάδα, που συνεχίζει να βάλλεται από σενάρια «καταστροφής» του ευρώ και πιθανής εξόδου από την ευρωζώνη.

Εκτός από τους συνήθεις «αναλυτές» των περιώνυμων οίκων και μη, τη σκυτάλη πήρε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι τα ογκούμενα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας απειλούν να πλήξουν το ευρώ. Οι δηλώσεις Μέρκελ έγιναν προχθές σε κλειστό φόρουμ που φιλοξένησε η εφημερίδα «Die Welt».

Οπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία (Μπλούμπεργκ, Ρόιτερ), οι δηλώσεις Μέρκελ έχουν μάλιστα αναρτηθεί στον ιστότοπο της ίδιας της γερμανικής κυβέρνησης. «Το ελληνικό παράδειγμα μπορεί να μας δημιουργήσει μεγάλες, πολύ μεγάλες πιέσεις», φέρεται να δηλώνει η Μέρκελ, η οποία μέσω... ευρώ πιέζει για μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό.

«Ποιος θα πει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, παρακαλώ περάστε και ψηφίστε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού; Δεν γνωρίζω αν θα ενθουσιάζονταν η γερμανική κυβέρνηση να τους δίνει οδηγίες. Οι Γερμανοί νομοθέτες δεν θα ήταν ευτυχείς αν η Ελλάδα τους έλεγε τι να κάνουν», συνέχισε η Μέρκελ.

Σε γερμανική εφημερίδα εμφανίστηκε χθες «κινδυνολογών» με την πιθανότητα ελληνικής εξόδου από το ευρώ και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας αξιολόγησης Standard & Poor's Μόριτζ Κρέμερ, αρθρογραφώντας στην ημερήσια γερμανική εφημερίδα «Boersen-Zeitung».

«Υπολογισμοί» S&Ρ

Ο Κρέμερ, παρ' όλο που θεωρεί ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη κράτος-μέλος της, θεωρεί ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το κόστος θα ήταν τεράστιο και τα ελληνικά ομόλογα θα υποχωρούσαν στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια). «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της S&Ρ, η ελληνική αξιολόγηση θα έπεφτε μετά από μια έξοδο (από το ευρώ) κατά τέσσερις βαθμίδες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κρέμερ.

Η ελληνική κρίση συνεχίζει να δίνει τροφή για δηλητηριώδη σχόλια από τον διεθνή Τύπο. Σε κύριο άρθρο της χθες η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» καταφέρεται κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΣΥΕ Μ. Κοντοπυράκη, που το 2006 είχε στείλει με οργισμένο ύφος επιστολή στην οποία εξέφραζε «την απογοήτευσή του» για τον χαρακτηρισμό «ανέκδοτο» μιας «επιστημονικής εργασίας», αναφερόμενος σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας.

«Η κατάσταση δεν είναι πια αστείο», γράφει η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», με αφορμή το γνωστό θέμα των πλασματικών ελληνικών στατιστικών δεδομένων, για να φθάσει στο συμπέρασμα: «Το πραγματικό μάθημα που η Αθήνα μάς δίδαξε κατ' επανάληψη είναι ότι το λάθος δεν ήταν το ευρώ, αλλά το ότι επετράπη στην Αθήνα να ενταχθεί»(!).

Τα ελληνικά πλασματικά στοιχεία αναμένεται να δεσπόσουν στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερ», «το Συμβούλιο καλεί μετ' επιτάσεως την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι τα προβλήματα μεθοδολογίας και τεχνικής επεξεργασίας στην ελληνική στατιστική υπηρεσία... θα αντιμετωπιστούν δεόντως».

Στην ελληνική κρίση αναφέρεται και η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», η οποία έμμεσα κάνει λόγο για ευρωπαϊκή αποτυχία.

«Κατηγορώ» της «Μοντ»

«Τι θα κάνει η Ευρώπη αν, στους προσεχείς μήνες, τα ελληνικά δάνεια δεν θα βρίσκουν αγοραστές, μια υπόθεση που δεν κινείται στη σφαίρα της φαντασίας; Θα προσφύγει στο ΔΝΤ; Αδιανόητο», διερωτάται σε άρθρο του ο αρχισυντάκτης της «Μοντ» Φρεντερίκ Λεμέτρ και προσθέτει: «Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Αγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει πως οτιδήποτε συμβαίνει σ' ένα απ' τα κράτη-μέλη επηρεάζει και τα υπόλοιπα, πρωτίστως, στο μέτρο που διαθέτουμε κοινό νόμισμα. Συνεπώς, έχουμε μια κοινή ευθύνη. Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσει να προστρέξει σε βοήθεια της Ελλάδας, κατά παράβαση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ανακύπτει το ζήτημα-ταμπού να τεθούν υπό κηδεμονία τα ελληνικά δημοσιονομικά».

«Η Ε.Ε., που αντιμετώπισε αποτελεσματικά την κρίση, συνεχίζει, δεν διαθέτει τα απαραίτητα θεσμικά εργαλεία για να διαχειριστεί την έξοδο από την κρίση σε περίπτωση που αυτή αποδειχθεί εύθραυστη». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΕΚΤ
Τρισέ: Παράλογα τα σενάρια αποπομπής της Ελλάδας από ευρώ
Επιδοτήσεις
Πιο γρήγορο βηματισμό στο ΕΣΠΑ ζητεί η Κατσέλη
Εμπόριο καυσίμων
Υπέρ των ταμειακών οι εταιρείες πετρελαιοειδών
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Συστάσεις Μπατζελή στους παραγωγούς σπαραγγιών
Ελληνική οικονομία
Απτόητοι οι καταστροφολόγοι
Εθνική τράπεζα
Νέα εταιρεία διαχείρισης ακινήτων από Εθνική
Άλλες ειδήσεις
Επιδότηση 350 της Elite
Ελπίζουν σε ανάσχεση της πτώσης των εξαγωγών