Έντυπη Έκδοση

Η τέχνη της Ρομιγύ

Jacqueline de Romilly

Το ανθρώπινο μεγαλείο στον αιώνα του Περικλή

μτφρ.: Ανθή Ξενάκη

εκδόσεις Ωκεανίδα, σ. 160, ευρώ 12

Χάρη στη γενναιοδωρία τής Jacquelin Βλάχου περιήλθε στα χέρια μου το τελευταίο βιβλίο της ομώνυμης με τη δωρήτρια γαλλίδας φιλολόγου, που έχει ενασχοληθεί πολύ γόνιμα με θέματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Εχω κι εγώ, όπως πολλοί συνάδελφοι, ωφεληθεί από αυτή τη φιλελληνική δραστηριότητα της γηραιάς κυρίας, που της χρειαζόταν ακόμη μία πενταετία για να καλύψει μια ογδονταετία πολύ παραγωγικής δραστηριότητας με ό,τι συνοπτικά εκφράζει ο όρος αρχαίος ελληνικός πολιτισμός.

Στην προκείμενη περίπτωση, το τελευταίο βιβλίο της Jacqueline de Romilly, που σε γλαφυρή μεταφραστική απόδοση κυκλοφορεί με τον μεταφρασμένο τίτλο Το ανθρώπινο μεγαλείο στον αιώνα του Περικλή, αποτελείται από δύο μέρη: Ανθρώπων έργα και Ο τραγικός ήρωας.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου της γαλλίδας συγγραφέως οδηγός είναι ο ιστορικός Θουκιδίδης, που επιδίωξε και κατάφερε να συνθέσει ένα κτήμα εσαεί, μια βαθυστόχαστη ερμηνεία της ανθρώπινης δραστηριότητας, των κινήτρων της και της αποτελεσματικότητάς της ως δημιουργού της συνειδητής ιστορίας με διαχρονικό περιεχόμενο.

Στο δεύτερο μέρος η συγγραφέας κινείται με θαυμαστή ευχέρεια στον χώρο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, που, όπως είναι γνωστό, τροφοδότησε την αρχαία ελληνική δραματική ποίηση. Οι «ήρωες» αυτής της μυθολογίας έχουν δοθεί με γλαφυρή διεισδυτικότητα σε θέματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και μας εξοικειώνουν με αυτή. Ο τόμος που είναι στη διάθεσή μας κλείνει μ' ένα κεφάλαιο συμπερασμάτων (σελ. 141-146), στο οποίο η Jacqueline de Romilly με αφοπλιστική ειλικρίνεια σημειώνει: Δυσκολεύτηκα να γράψω αυτό το βιβλίο: δεν βλέπω πια, η ακοή μου είναι πολύ κακή και η μνήμη μου έχει διακυμάνσεις, ωστόσο ήθελα να το κάνω, ακριβώς επειδή έφτασα στο τέλος της ζωής μου και το μήνυμα αυτό μου φαίνεται σκόπιμο και σημαντικό περισσότερο από ποτέ. Δεν ξέρω αν θα εισακουστώ, μπορεί από κάποιους, τουλάχιστον όμως θα έχω προσπαθήσει και είναι σαν να έγραψα την τελευταία μου λέξη, για να πω ευχαριστώ.

Θα κλείσω αυτό το βιβλιοπαρουσιαστικό σημείωμά μου με την περιλάλητη παράγραφο από τον Πανηγυρικό ( 5ο) του Ισοκράτη, που με εύλογη αναφορά στην περίπτωσή της θύμιζε τη μακρόχρονη βιολογική και πνευματική πορεία της:

Το των ελλήνων όνομα πεποίηκε (ενν. η αρχαία Αθήνα) μηκέτι του γένους αλλά της διανοίας δοκείν είναι και μάλλον Ελληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντες. Ο αρχαίος ρήτορας πολιτογραφούσε Ελληνες όσους είχαν ενστερνιστεί τον ελληνικό πολιτισμό και η ακάματη μελετήτρια του πολιτισμού αυτού θα πρέπει να συνειδητοποιεί ότι δικαιούται περισσότερο από οποιονδήποτε την τιμή αυτή.

Φύσει και θέσει συνιστώ ένθερμα την ανάγνωση αυτής της, κατά την αγγλόφωνη φράση last but not least, μελέτης της γηραιάς συγγραφέως, που μας την κατάστησε προσιτή η Ωκεανίδα, συμπεριλαμβάνοντας τη στις εκδόσεις της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Μαύρο τριαντάφυλλο στο στήθος
Μεταξύ ντοκουμέντου και μυθοπλασίας
Από το μέτωπο των κοινωνικών επιστημών
Κάποιος με φώναξε Σεμπάστιαν
Οι παρενέργειες μιας στράτευσης στην τέχνη του Πάουντ
Επιρροές, σχεδιασμοί και συγκρούσεις στη Μεσόγειο
Η συμμετοχή του ελαφρού μουσικού θεάτρου
Ρεμπέτες, αγαπητικοί και πόρνες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη
Επειδή το βιβλίο χρειάζεται αυξημένη φροντίδα
Κριτική βιβλίου
Μαύρο τριαντάφυλλο στο στήθος
Η τέχνη της Ρομιγύ
Μεταξύ ντοκουμέντου και μυθοπλασίας
Από το μέτωπο των κοινωνικών επιστημών
Κάποιος με φώναξε Σεμπάστιαν
Οι παρενέργειες μιας στράτευσης στην τέχνη του Πάουντ
Επιρροές, σχεδιασμοί και συγκρούσεις στη Μεσόγειο
Η συμμετοχή του ελαφρού μουσικού θεάτρου
Ρεμπέτες, αγαπητικοί και πόρνες
Αφανής αναγνώστης
Ωραία είναι τα βιβλία που σε κάνουν να σκέφτεσαι διαφορετικά
Η τρίτη ανάγνωση
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία
Προδημοσίευση
ΚΑΝΕΙΣ
Από τις 4:00 στις 6:00
Με τις πέτρες κτίζονται τραγούδια
Ο Che Guevara της φολκ
Άλλες ειδήσεις
Μια εποχή αρόδο
Η καλή σου μεριά
Η Μαρίνα Καραγάτση και η υπόσχεση του Παραδείσου
Αυτό που δεν υπάρχει εδώ· πουθενά δεν υπάρχει
Ανθισμένες ρεματιές, αρχοντικά και μουράγια