Έντυπη Έκδοση

ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΟΛΝΤΑΜ ΕΙΧΑΝ ΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΠΟΛΗ, ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ

Μονοεδρική ψήφος - τιμωρία

Υπό κανονικές (πολιτικές) συνθήκες η μονοεδρική περιφέρεια του Ολνταμ Ιστ και Σάντλγουορθ της Αγγλίας δεν θα τραβούσε την προσοχή μας. Βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, στο βιομηχανικό βορρά της χώρας, παραδοσιακό κάστρο των Εργατικών. Ομως το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Μαΐου, όταν οι κάτοικοι του Ολνταμ εξέλεξαν τον υποψήφιο των Εργατικών με διαφορά μόλις 103 ψήφων από τον υποψήφιο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ακυρώθηκε λόγω παρατυπιών κατά την προεκλογική περίοδο.

Οι προσδοκίες των Φιλελεύθερων του Νικ Κλεγκ για νίκη στο Ολνταμ δεν επιβεβαιώθηκαν και όπως ο ίδιος φέρεται να είχε πει, «για όλα φταίω εγώ αυτές τις μέρες. Σε λίγο, θα με κατηγορήσουν και για το χιόνι...», αποδεχόμενος ότι είναι πλέον το «κόκκινο πανί» για τους Βρετανούς (φωτ. Ass.Press Οι προσδοκίες των Φιλελεύθερων του Νικ Κλεγκ για νίκη στο Ολνταμ δεν επιβεβαιώθηκαν και όπως ο ίδιος φέρεται να είχε πει, «για όλα φταίω εγώ αυτές τις μέρες. Σε λίγο, θα με κατηγορήσουν και για το χιόνι...», αποδεχόμενος ότι είναι πλέον το «κόκκινο πανί» για τους Βρετανούς (φωτ. Ass.Press Την περασμένη Πέμπτη, το Ολνταμ κλήθηκε να εκλέξει εκ νέου βουλευτή και η προσοχή των ΜΜΕ στράφηκε πάνω του, καθώς οι ελπίδες των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αναπτερώθηκαν: ίσως από το βιομηχανικό βορρά να ερχόταν η ενίσχυση που τόσο έχει ανάγκη ο αρχηγός τους και αναπληρωτής πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού, Νικ Κλεγκ. Τα αποτελέσματα δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες και η έδρα του Ολνταμ πήγε στον υποψήφιο των Εργατικών, αυτή τη φορά με ευρεία πλειοψηφία 3.500 ψήφων.

Παρότι το αποτέλεσμα δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τις ισορροπίες δυνάμεων στο Κοινοβούλιο, είναι ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στη χώρα ενάντια στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και που απειλεί τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού τους με τους Συντηρητικούς. Θυμίζουμε ότι ο Νικ Κλεγκ είχε αναδειχθεί σε «αστέρι» των εκλογών του Μαΐου. Η ελκυστική δημόσια παρουσία του και η ευρεία υποστήριξη που απολάμβανε προεκλογικά από τους νεότερους ψηφοφόρους τον έφεραν σε θέση ισχύος. Αποσπώντας ποσοστό 23% στις εκλογές και με 62 έδρες, έβαλε το κόμμα του στην εξουσία για πρώτη φορά σε έναν αιώνα.

Ανοδος των Εργατικών

Κι ενώ αρχικά η συμμαχία Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών φαινόταν αρραγής, και η σχέση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με τον Νικ Κλεγκ εξαιρετικά καλή, οι δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, που κλήθηκαν να πάρουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες για να στηρίξουν τη θέση τους στο συνασπισμό, φαίνεται ότι έχουν διαβρώσει πλήρως την εκλογική τους βάση. Η τελευταία δημοσκόπηση, της εταιρείας YouGov για την εφημερίδα Sun, δίνει ισοπαλία 41% στους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς, ενώ μόλις 8% στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Κατά μέσον όρο, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων δύο μηνών δίνουν πρωτιά στους Εργατικούς με 41%, με δεύτερο το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών με 38% και ένα 9%, ικανό να προκαλέσει κατάθλιψη, στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Η δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος του Νικ Κλεγκ οφείλεται, δίχως άλλο, στο γεγονός ότι, για χάρη του κυβερνητικού συνασπισμού, εγκατέλειψε πάγιες θέσεις του κόμματός του. Το σοβαρότερο πλήγμα ήρθε στα τέλη του 2010, όταν υποστήριξε τους Συντηρητικούς στην αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων. Ηταν κίνηση πολιτικής αυτοκτονίας: ο Νικ Κλεγκ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι δεν θα υποστήριζε ποτέ τέτοια πολιτική. Οι φοιτητικές διαδηλώσεις και η ένταση που ακολούθησαν -και θα συνεχιστούν το 2011- ήταν ταφόπλακα στα ποσοστά των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που αντλούν τη δύναμή τους από τη φοιτητική ψήφο.

Το «αλεξίσφαιρο» του Κάμερον

«Για όλα φταίω εγώ αυτές τις ημέρες. Σε λίγο, θα με κατηγορήσουν και για το χιόνι...», φέρεται να είπε τον Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια της χιονοθύελλας που χτύπησε τη Βρετανία, ο Νικ Κλεγκ. Και είχε δίκιο. Οταν συμφωνήθηκε ο συνασπισμός, τον Μάιο του 2010, γράφαμε ότι ο κ. Κλεγκ θα κατηγορούνταν για όλα τα στραβά της κυβέρνησης και δεν θα κέρδιζε «πόντους» για οτιδήποτε θετικό. Τους τελευταίους οκτώ μήνες ο κ. Κλεγκ έχει αναδειχθεί σε αλεξίσφαιρο γιλέκο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος παραμένει αλώβητος, παρά τις αποφάσεις του για μεγάλες περικοπές στο δημόσιο τομέα και την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ από 17,5% σε 20%. Αντιθέτως, ο Νικ Κλεγκ ψυχορραγεί και αποτελεί πλέον τον αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης. Οι Εργατικοί, οι οποίοι υπό την ηγεσία του Εντ Μίλιμπαντ κινούνται σε υποτονικούς αντιπολιτευτικούς ρυθμούς, φαίνεται να κερδίζουν τις ψήφους του κ. Κλεγκ χωρίς προσπάθεια. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Σχετικά θέματα: Βρετανία
Οι επιχειρηματικές πιέσεις υποχρέωσαν να αναθεωρήσει ο Κάμερον το νόμο κατά της δωροδοκίας
Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα «που δεν μεταδίδουν τον ιό της γρίπης»
Ο Γιώργος που επέζησε του τρόμου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Μονοεδρική ψήφος - τιμωρία
Οι επιχειρηματικές πιέσεις υποχρέωσαν να αναθεωρήσει ο Κάμερον το νόμο κατά της δωροδοκίας
Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα «που δεν μεταδίδουν τον ιό της γρίπης»
Ο Γιώργος που επέζησε του τρόμου
Τυνησία
«Μπεν Αλι δίνε του»
Συνέντευξη
«Η Αϊτή χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση λαϊκής αποδοχής»
Ιρλανδία
Μπότοξ: το άλλο πρόσωπο της Ιρλανδίας
Εμπόριο ανθρώπινων οργάνων
Ο Ελβετός που ξεσκέπασε τη φρίκη
«Αθώος» δηλώνει για την υπόθεση Medicus ο «δρ Φρανκενστάιν»
Ιταλία
Μπερλουσκόνι: στον ανακριτή για πορνεία ανηλίκου
Άλλες ειδήσεις
Η εξορία των πεζών