Έντυπη Έκδοση

Ο ΤΥΝΗΣΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ «ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ» ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

«Μπεν Αλι δίνε του»

Ο Ζίνε ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, πρόεδρος της Τυνησίας από το 1987, δεν κρατά πλέον το πηδάλιο της εξουσίας -εγκατέλειψε χθες το απόγευμα, προς το Παρίσι σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, τη χώρα, η οποία κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων, τον εθνικό εναέριο χώρο κλειστό και το στρατό να πολιορκεί το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα.

Οι Τυνήσιοι πανηγυρίζουν.Το μήνυμα προς τον πρόεδρο της χώρας, που έγραφαν στα πλακάτ, «εισακούστηκε» από τον Μπεν Αλι (κάτω), ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα (φωτ.: Ass. Press) Οι Τυνήσιοι πανηγυρίζουν.Το μήνυμα προς τον πρόεδρο της χώρας, που έγραφαν στα πλακάτ, «εισακούστηκε» από τον Μπεν Αλι (κάτω), ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα (φωτ.: Ass. Press) Ανέλαβε υπηρεσιακώς προεδρεύων ο (από το 1999) πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι. Ο ίδιος το ανακοίνωσε το βράδυ από την κρατική τηλεόραση. Υποσχέθηκε να σεβαστεί το Σύνταγμα της χώρας και να αποκαταστήσει την άκρως διασαλευθείσα πολιτική σταθερότητα «σε συνεργασία με όλες τις πολιτικές πλευρές, πολιτικών κομμάτων και κοινωνίας των πολιτών συμπεριλαμβανομένων», προβαίνοντας στην πρώτη, έμμεση έστω, επίσημη αναγγελία κατάργησης της μονοκομματικής διακυβέρνησης.

Λίγες ώρες νωρίτερα, επιδιώκοντας μέχρι την τελευταία στιγμή να αποφύγει να εγκαταλείψει τη χώρα, ο πρόεδρος Μπεν Αλι είχε ανακοινώσει ότι διαλύει την κυβέρνηση και προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές μέσα σε ένα εξάμηνο, για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας ξεχωριστά από τις προεδρικές.

Πλημμύρα διαδηλωτών

Για τους εξεγερμένους Τυνήσιους όμως αυτό δεν έφτανε: «Ben Ali Degage!...» (Μπεν Αλι δίνε του!...): Τα αυτοσχέδια μικρά πλακάτ, σε αραβικά και γαλλικά, στα χέρια πολλών από τις χιλιάδες διαδηλωτών που πλημμύρισαν χθες το κέντρο της Τύνιδας, εύγλωττα εξηγούσαν την εδραιωμένη πεποίθηση των πολιτών ότι η χώρα δεν θα ζούσε αληθινή δημοκρατία όσο ο Μπεν Αλι παρέμενε στην εξουσία.

Ειρηνική η διαδήλωση. Αλλά, για αδιευκρίνιστα αίτια, οι δυνάμεις ασφαλείαςάρχισαν να χτυπούν και να ρίχνουν δακρυγόνα στους συγκεντρωμένους μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου βρισκόταν ο κύριος όγκος τους και διαμαρτυρόταν για τους δεκάδες θανάτους από πυρά αστυνομικών στη διάρκεια ενός μήνα εξέγερσης.

Προχθές μάλιστα τη νύχτα 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε χθες, μέχρι το απόγευμα, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές. Νωρίτερα, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους αντάλλασσαν μέχρι χειραψίες και εναγκαλισμούς με τους ένστολους...

Ο Μοχάμεντ Σάκαρ αλ Μάτερι, γαμπρός του προέδρου και οικονομικός μεγιστάνας της χώρας, που αναχώρησε εσπευσμένα στον Καναδά μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας, επιχείρησε μέσω Facebook να διαψεύσει ότι εγκατέλειψε τη χώρα λόγω της εξέγερσης.

Αντιδράσεις Γαλλία, ΗΠΑ

Για πρώτη φορά αντέδρασε επισήμως και η Γαλλία, εκδίδοντας ταξιδιωτική οδηγία.

Μεγάλες διεθνείς τουριστικές επιχειρήσεις, με πρώτες τις Thomas Cook και Thomson First Choice ακυρώνουν από χθες τα τουριστικά πακέτα τους για την Τυνησία και ξεκινούν άμεσες διαδικασίες μεταφοράς χιλιάδων τουριστών από τη χώρα.

Ο Λευκός Οίκος, διά του εκπροσώπου Μάικλ Χάμερ, καταδίκασε τη βία εναντίον των πολιτών και ζήτησε από τις αρχές της Τυνησίας να σεβαστούν τις δεσμεύσεις του Μπεν Αλι για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι Ελληνες τουρίστες στην Τυνησία δεν έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τυνησία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Μονοεδρική ψήφος - τιμωρία
Οι επιχειρηματικές πιέσεις υποχρέωσαν να αναθεωρήσει ο Κάμερον το νόμο κατά της δωροδοκίας
Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα «που δεν μεταδίδουν τον ιό της γρίπης»
Ο Γιώργος που επέζησε του τρόμου
Τυνησία
«Μπεν Αλι δίνε του»
Συνέντευξη
«Η Αϊτή χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση λαϊκής αποδοχής»
Ιρλανδία
Μπότοξ: το άλλο πρόσωπο της Ιρλανδίας
Εμπόριο ανθρώπινων οργάνων
Ο Ελβετός που ξεσκέπασε τη φρίκη
«Αθώος» δηλώνει για την υπόθεση Medicus ο «δρ Φρανκενστάιν»
Ιταλία
Μπερλουσκόνι: στον ανακριτή για πορνεία ανηλίκου
Άλλες ειδήσεις
Η εξορία των πεζών