Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΚΛΟΝΤΙΝ ΑΝΤΡΕ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ACTIONAID

«Η Αϊτή χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση λαϊκής αποδοχής»

Η Κλοντίν Αντρέ, υπεύθυνη Τύπου της ActionAid Αϊτής, στις 12 Ιανουαρίου του 2010 έζησε συγκλονιστικές στιγμές, ψάχνοντας για 10 ώρες τον σύζυγό της ανάμεσα στα συντρίμμια του σεισμού που ισοπέδωσε την Αϊτή.

Ενα χρόνο μετά τον σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε 222.000 ανθρώπους και άφησε 1,7 εκατομμύριο αστέγους, η Αντρέ μιλά στην «Ε» για την πραγματικότητα στη χώρα που μαστίζεται από επιδημία χολέρας, παρά την παρουσία της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει αναπτυχθεί ποτέ παγκοσμίως.

Ποια είναι η κατάσταση που βιώνετε στην Αϊτή και ποια ήταν η πιο συγκλονιστική εμπειρία τη χρονιά που πέρασε;

«Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι μετά τον σεισμό έψαχνα για δέκα ολόκληρες ώρες τον σύζυγό μου. Οι φράσεις "Ναι, είναι ζωντανός" και "Οχι, δεν τα κατάφερε" είχαν κολλήσει στο μυαλό μου. Ο άνδρας μου ήταν στο γενικό νοσοκομείο του Πορτ-ο-Πρενς. Χρειάστηκε να ψάξω ανάμεσα σε πτώματα στο πάρκινγκ, για να διαπιστώσω ότι δεν ήταν ανάμεσά τους. Ηταν τραυματισμένος αλλά όχι νεκρός, και αυτό για εμάς είναι ευλογία. Στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή, 1,3 με 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε επιδεινούμενες συνθήκες, σε σκηνές με μικρές ελπίδες να μεταφερθούν σε μεταβατικά καταλύματα, δηλαδή ημι-μόνιμα σπίτια με μεταλλικό σκελετό και πλαστική στέγη. Λιγότεροι από 30.000 από όσους μετακινήθηκαν εξαιτίας του σεισμού κατάφεραν να βρουν μόνιμη κατοικία. Δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για στέγαση, οι αντιδικίες για την ιδιοκτησία γης είναι πολύ διαδεδομένες και τόνοι χαλασμάτων, που καλύπτουν ακόμα πτώματα, πρέπει να μετακινηθούν. Οταν αυτές είναι οι συνθήκες της καθημερινότητας δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η χολέρα ξέσπασε, θέρισε τόσες ζωές, και άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν. Γι' αυτό και πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση της Αϊτής πρέπει να υλοποιήσει σχέδιο στέγασης όλων αυτών των ανθρώπων, να καθαρίσει όλα τα σκουπίδια. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσφέρουν βοήθεια, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο».

Τι ακριβώς συμβαίνει με την κυβέρνηση της Αϊτής;

«Ιστορικά οι εκλογές στην Αϊτή φέρνουν περιόδους ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης. Η κατάσταση ασφάλειας περιπλέκει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες. Για παράδειγμα, όταν εκτονώθηκε η μετεκλογική βία, η ActionAid και οι τοπικές ομάδες με τις οποίες συνεργαζόμαστε δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τους πληγέντες ορισμένων περιοχών. Αυτό δημιούργησε προβλήματα στο θέμα αντιμετώπισης της χολέρας, αλλά και της ανακούφισης των θυμάτων του σεισμού. Τώρα η Αϊτή χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα εκφράζει την πραγματική θέληση του λαού και θα δεσμευτεί για αποκέντρωση των αποφάσεων, όπως ορίζεται και στο Σύνταγμα. Οσο πιο γρήγορα συμβεί κάτι τέτοιο τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσει η ανοικοδόμηση της χώρας. Οι διεθνείς οργανώσεις έχουν και τα χρήματα και τα μέσα για να βοηθήσουν στην ανακατασκευή των κατοικιών στην Αϊτή. Ομως, μέχρι να απελευθερώσει η κυβέρνηση τη γη που απαιτείται, αναγκαζόμαστε να ξοδεύουμε τις δωρεές στην αντικατάσταση των σκηνών που είχαμε αρχικά διαθέσει και σε άλλα αποσπασματικά μέτρα, που βοηθούν τους ανθρώπους που μένουν στους υπερπλήρεις καταυλισμούς σεισμοπλήκτων».

Πώς μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω η διεθνής κοινότητα;

«Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ε.Ε., που έδωσαν τη μεγαλύτερη από την οικονομική βοήθεια, πρέπει να ενθαρρύνουν την κυβέρνηση να επενδύσει σε ένα σύστημα για αναδιανομή της γης, που θα μοιράσει οικόπεδα σε φτωχές κοινότητες και θα παράσχει επιχορηγημένα σπίτια με χαμηλό ενοίκιο σε μόνιμη βάση για ανθρώπους που έχουν ανάγκη στέγης. Η ActionAid προειδοποιεί ότι η ανοικοδόμηση της Αϊτής μπορεί να κοστίσει μέχρι και 50 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον για την αντικατάσταση των σκηνών, αν η κυβέρνησή της και οι δωρήτριες χώρες δεν αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της γης, που εμποδίζει σημαντικά την κατασκευή νέων οικοδομών».

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν με δωρεές, αλλά πιστεύουν ότι τελικά τα χρήματά τους δεν φτάνουν στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

«Οι δωρεές φτάνουν στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η ActionAid, για παράδειγμα βοηθά 23.000 οικογένειες (138.000 ανθρώπους) με προγράμματα άμεσης αντιμετώπισης καταστροφών. Στο πλαίσιο αυτό χρηματοδοτείται η αποκομιδή σκουπιδιών ώστε να καθαρίσουν οι κοινότητες, διενεργείται μαζική διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, συστήνονται ακόμη και οικονομικά προγράμματα για την αναβίωση επιχειρήσεων, παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες στους πληγέντες και δημιουργούνται πακέτα ενημέρωσης και βοήθειας για την αντιμετώπιση της χολέρας». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ακτιβισμός και ΜΚΟ
Αϊτή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Μονοεδρική ψήφος - τιμωρία
Οι επιχειρηματικές πιέσεις υποχρέωσαν να αναθεωρήσει ο Κάμερον το νόμο κατά της δωροδοκίας
Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα «που δεν μεταδίδουν τον ιό της γρίπης»
Ο Γιώργος που επέζησε του τρόμου
Τυνησία
«Μπεν Αλι δίνε του»
Συνέντευξη
«Η Αϊτή χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση λαϊκής αποδοχής»
Ιρλανδία
Μπότοξ: το άλλο πρόσωπο της Ιρλανδίας
Εμπόριο ανθρώπινων οργάνων
Ο Ελβετός που ξεσκέπασε τη φρίκη
«Αθώος» δηλώνει για την υπόθεση Medicus ο «δρ Φρανκενστάιν»
Ιταλία
Μπερλουσκόνι: στον ανακριτή για πορνεία ανηλίκου
Άλλες ειδήσεις
Η εξορία των πεζών