Έντυπη Έκδοση

Μπότοξ: το άλλο πρόσωπο της Ιρλανδίας

Αναλυτές είπαν ότι η οικονομία της Ιρλανδίας (όπως και της Ελλάδας) χρειάζεται ένα γερό λίφτινγκ, μόνο που η Ιρλανδία είναι η πατρίδα της παγκόσμιας παραγωγής μπότοξ, της ουσίας που αποτελεί το σύγχρονο ελιξίριο της νεότητας, και το γεγονός αυτό δίνει διαφορετικό χαρακτήρα στην επισήμανση.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, όπως έγραψε η ιταλική εφημερίδα «Repubblica», «μπορεί η Ιρλανδία να μην έχει πλέον πρόσωπο στις αγορές, αλλά την ίδια ώρα οι Ιρλανδοί πλουτίζουν κάνοντας λίφτινγκ στον κόσμο ολόκληρο».

Στο διάστημα της τελευταίας εικοσαετίας το ιρλανδικό παράρτημα της εταιρείας που έχει την παγκόσμια παραγωγή του μπότοξ, και βρίσκεταοι στο Γουέστπορτ, έχει παράξει 26 εκατομμύρια φιάλες από τη χημική ουσία.

Το μπότοξ (Botox) είναι η αλλαντική τοξίνη, ένα δηλητήριο που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum και στη φυσική του μορφή μπορεί να προκαλέσει βαρύτατες τροφικές δηλητηριάσεις, που είναι δυνατόν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Το δηλητήριο αυτό όταν χορηγείται αραιωμένο και σε μικρές δόσεις, σε ενέσιμη μορφή, έχει την ιδιότητα να εμποδίζει την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης από τα νευρικά κύτταρα, της ουσίας που προκαλεί τη σύσπαση των μυών. Στα σημεία λοιπόν που εγχέεται διακόπτονται οι συσπάσεις των μυών, εξαφανίζονται οι ρυτίδες, λειαίνει την επιδερμίδα και δίνεται η εικόνα της ηρεμίας, της χαλάρωσης και φυσικά της νεότητας.

Σήμερα, η παραγωγή είναι αυτοματοποιημένη και τα κέρδη τεράστια. Μάλιστα η φαρμακοβιομηχανία του Γουέστπορτ εμφανίζει αύξηση κερδών 10% το χρόνο, με μοναδική εξαίρεση το 2009, όταν η αύξηση περιορίστηκε στο 8%.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε για πρώτη φορά την ιατρική χρήση του μπότοξ το 1989 ως θεραπευτική αγωγή για δύο οφθαλμολογικές παθήσεις και το 2000 την επέκτεινε για την αντιμετώπιση και της αυχενικής δυστονίας. Η αισθητική χρήση της αλλαντοτοξίνης ανακαλύφθηκε τυχαία,όταν οι γιατροί που τη χρησιμοποιούσαν ως αγωγή κατά των οφθαλμικών παθήσεων διαπίστωσαν τη ...μαγική παρενέργεια του φαρμάκου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιρλανδία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Μονοεδρική ψήφος - τιμωρία
Οι επιχειρηματικές πιέσεις υποχρέωσαν να αναθεωρήσει ο Κάμερον το νόμο κατά της δωροδοκίας
Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα «που δεν μεταδίδουν τον ιό της γρίπης»
Ο Γιώργος που επέζησε του τρόμου
Τυνησία
«Μπεν Αλι δίνε του»
Συνέντευξη
«Η Αϊτή χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση λαϊκής αποδοχής»
Ιρλανδία
Μπότοξ: το άλλο πρόσωπο της Ιρλανδίας
Εμπόριο ανθρώπινων οργάνων
Ο Ελβετός που ξεσκέπασε τη φρίκη
«Αθώος» δηλώνει για την υπόθεση Medicus ο «δρ Φρανκενστάιν»
Ιταλία
Μπερλουσκόνι: στον ανακριτή για πορνεία ανηλίκου
Άλλες ειδήσεις
Η εξορία των πεζών