Ελευθεροτυπία - 15/01/2011
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011
ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΣΑΡΚΟΖΙ ΠΡΟΣΧΩΡΟΥΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΙΔΕΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Με 1,5 τρισ. θέλουν να αγοράσουν πανευρωπαϊκή διακυβέρνηση
Ιστορικής σημασίας στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική της σχεδιάζει να κάνει η Γερμανία σε συνεργασία με τη Γαλλία και να προχωρήσει στην υλοποίηση της κοινής οικονομικής πολιτικής. Αυτό υποστηρίζει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χάντελσμπλαντ», το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές του Βερολίνου.
Επαψαν να τηρούν και τις αποστάσεις
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ενδείξεις για στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της Γερμανίας, καθώς κάθε ημέρα γίνονται δηλώσεις από αξιωματούχους, που δείχνουν ότι στο Βερολίνο κάτι αλλάζει και υπάρχει πια μια διαφορετική, πιο ευρωπαϊκή ματιά, σε ό,τι αφορά την κρίση στην ευρωζώνη.
Ηδη χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης, λέγοντας ότι αυτός δεν ανταποκρίνεται με τα μέχρι τώρα ποσά στην αποστολή του και ότι «πρέπει να δώσουμε νέα πραγματική διάσταση στο ποσό αυτό».
Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου θέλουν το ποσό ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης να αυξάνει και να φθάνει τα 1,5 τρισ. ευρώ έναντι 0,45 τρισ. που είναι σήμερα.
«Ιστορική αλλαγή»
Σύμφωνα με τη «Χάντελσμπλαντ» «Μέρκελ και Σαρκοζί σχεδιάζουν κοινή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική». Η μεγάλη οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι σε εξέλιξη βρίσκεται «ιστορικής σημασίας αλλαγή στρατηγικής της γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής».
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η Μέρκελ φαίνεται να αναλαμβάνει τις ευθύνες της από την κρίση στην ευρωζώνη και να προχωράει σε συνεργασία με τον Σαρκοζί για την υλοποίηση του σχεδίου κοινής οικονομικής πολιτικής των 17 της ευρωζώνης, με συγκεκριμένες προτάσεις που θα ανακοινωθούν σύντομα. Αλλωστε για το λόγο αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάλεσε και τον κ. Μπαρόζο για διαβουλεύσεις στο Βερολίνο στα τέλη Ιανουαρίου. Οπως υποστηρίζει η «Χάντελσμπλαντ», το Βερολίνο πιστεύει ότι τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τη μοίρα του κοινού νομίσματος.
Το σχέδιο προβλέπει κοινή πολιτική σε θέματα φορολογίας, εργασιακών σχέσεων, συστημάτων πρόνοιας, αλλά και σε θέματα που αφορούν μισθούς δημοσίων υπάλληλων και συντάξεων. Αν και αρχικά η κοινή οικονομική πολιτική θα επικεντρωθεί σε δύο βασικούς πυλώνες, δηλαδή το φορολογικό σύστημα και την αγορά εργασίας.
Το Βερολίνο πιστεύει ότι η κρίση στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία δεν οφείλεται μόνο στη δημοσιονομική πολιτική των χωρών αυτών, αλλά παράλληλα και σε μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά, πολιτικά λάθη.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τη δυνατότητα κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής δεν αποτρέπει η συνθήκη της Λισαβόνας, καθώς εκεί προβλέπεται ότι είναι δυνατή η «στενή συνεργασία» ανάμεσα σε ομάδα μελών της Ε.Ε.
Η εφημερίδα καταλήγει ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί άλλο το χάσιμο χρόνου -όπως έκανε μέχρι τώρα- και γι' αυτόν το λόγο θα προχωρήσει σύντομα στις ανάλογες κινήσεις, σε συνεννόηση πάντα με το Παρίσι.
Για την ώρα δεν υπήρξε από κυβερνητικής πλευράς διάψευση αλλά ούτε και επιβεβαίωση του δημοσιεύματος, κοινή είναι όμως στο Βερολίνο η πεποίθηση ότι κάτι αλλάζει στην πολιτική της χώρας και ότι αργά ή γρήγορα η Γερμανία θα ηγηθεί μιας τέτοιας πρωτοβουλίας για μια νέα ευρωπαϊκή προοπτική. *