Ελευθεροτυπία - 15/02/2011
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011
Δυσπιστούν για τα «50 δισ.» παράγοντες της κτηματαγοράς
Μαύρο κουτί αποτελεί η δημόσια περιουσία, αφού κανείς δεν γνωρίζει την αξία της, με αποτέλεσμα να έχει στηθεί ένα ολόκληρο σπέκουλο γύρω απ' αυτή μετά τη γνωστοποίηση του στόχου του επικαιροποιημένου Μνημονίου για είσπραξη εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015, σύμφωνα με στελέχη της κτηματαγοράς.
Το Ελληνικό Δημόσιο δεν γνωρίζει κυριολεκτικά τι έχει, γιατί ποτέ δεν έγινε μια συστηματική προσπάθεια καταγραφής των ακινήτων που διαθέτουν υπουργεία, Ταμεία, ΔΕΚΟ και άλλοι δημόσιοι φορείς. Εκτιμάται ότι πάνω από 100.000 ακίνητα διαθέτουν οι ΟΤΑ.
«Αν η αξία της περιουσίας του Δημοσίου είναι 300 δισ. ευρώ, όπως ισχυρίζονται μερικοί, τότε είναι εύλογο να περιμένει κανείς ότι μπορεί να εισπράξει το 10% από την αξιοποίησή του. Είναι όμως η αξία ίση με 300 δισ. ευρώ; Δεν το γνωρίζω», τονίζει ο Αρης Καρυτινός, διευθυντής του τομέα της ακίνητης περιουσίας της Εθνικής.
Αλλοι παράγοντες της κτηματαγοράς τονίζουν ότι ο στόχος άντλησης ενός μεγάλου ποσού από τα 50 δισ. ευρώ μέσω αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι πολύ δύσκολο έως εξωπραγματικό να υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2015, αφού δεν υπάρχει καν εικόνα για τα δημόσια ακίνητα.
Ακίνητα της ΚΕΔ
Φορείς της κτηματαγοράς θεωρούν αδύνατο να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των δημόσιων ακινήτων μέχρι τα τέλη του 2011 -και πολύ περισσότερο ώς το τέλος Ιουνίου, όπως ευελπιστεί η τρόικα.
Πόσο περίπλοκη είναι η κατάσταση φαίνεται από το γεγονός ότι η ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου) διαχειρίζεται τα 71.000 ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών, αλλά μόλις το 13,7% από αυτά εκτιμάται ότι είναι ελεύθερο προς αξιοποίηση, σύμφωνα με μελέτη του στελέχους της ΚΕΔ Βασίλη Μαγκλάρα για το ΙΣΤΑΜΕ. Το 40% των ακινήτων της ΚΕΔ είναι καταπατημένα.
Μια πρώτη προσέγγιση θέλει τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της ΚΕΔ να αποτιμάται σε 272 δισ. ευρώ, αλλά είναι ενδεικτική και απέχει σημαντικά από την πραγματικότητα για διαφόρους λόγους, όπως επισημαίνεται στη μελέτη.
Ακόμη και αν η αξία της ανωτέρω περιουσίας ήταν 270 δισ. ευρώ, μόνο το 13,7% ή 37 δισ. ευρώ θα ήταν ελεύθερο προς αξιοποίηση, αλλά συνιστά ακροβασία.
Οπως επισημαίνεται, η αξία των ακινήτων προσδιορίζεται από τη χρήση γης. Αλλη η αξία μιας μεγάλης έκτασης που μπορεί να γίνει ξενοδοχεία και καζίνο και άλλη αν πρόκειται να γίνει πάρκο ή κάτι άλλο.