Έντυπη Έκδοση

Η «ΦΛΟΓΑ», ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Εδώ η ελπίδα δεν νοσεί

Η μητέρα ετοιμάζει φαγητό στην κουζίνα. Στο σαλόνι με την τηλεόραση και τον φροντισμένο διάκοσμο, η παρέα των γονιών συζητά. Λίγο πιο πάνω, στον πρώτο όροφο, το παιδικό δωμάτιο με το ξύλινο ποδοσφαιράκι, τα παιχνίδια, τα μουσικά όργανα και τους υπολογιστές θα δεχθεί τα παιδιά, το απόγευμα.

Θα μπορούσε να είναι μια εικόνα από ένα οποιοδήποτε ελληνικό σπίτι, δεν είναι όμως παρά μια σκηνή από τα όσα συμβαίνουν καθημερινά στο κτίριο του συλλόγου γονέων με παιδιά με νεοπλασματικές νόσους «Φλόγα» στο κέντρο της Αθήνας όπου φιλοξενούνται παιδιά από όλη την Ελλάδα.

Στην πρόσοψη του κτιρίου, στην οδό Αιγίου, πολύ κοντά στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», κυματίζει η ελληνική σημαία. Για να θυμίζει -τραγική ειρωνεία- πως όσοι κάποτε «χτυπηθούν από τον κεραυνό», όπως χαρακτήρισε την περιπέτεια των νεοπλασματικών ασθενειών η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Τρυφωνίδη, δεν έχουν πολλά να περιμένουν από την πολιτεία.

Γιατί, όπως λέει, «μπορεί η ιατρική να έχει προοδεύσει και να σώζονται δύο στα τρία παιδιά, αλλά όσο περνά ο καιρός τόσο πιο μόνοι αισθανόμαστε». Γιατί πώς να εξηγήσει κάποιος σε αυτούς τους γονείς, που συχνά θυσιάζουν δουλειά, χρόνο και (άφθονο) χρήμα, το πώς ένας αξονικός τομογράφος που αγοράστηκε το 1988, τοποθετήθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» το 1990 και τελικά λειτούργησε το 1992; Και πώς να φανταστεί κάποιος ότι για την προμήθεια ενός σύγχρονου ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος «φωνάζαμε χρόνια ολόκληρα, αλλά μόλις το 2008, ύστερα από συνεντεύξεις Τύπου και πιέσεις ο εξοπλισμός αποκτήθηκε με χορηγία και από τότε παρέχει υψηλής ποιότητας θεραπεία;»

Ο σύλλογος υπάρχει εδώ και 27 χρόνια. Το σύγχρονο και καλαίσθητο κτίριο όμως, όπου λειτουργούν οι 30 ατομικοί (με το δικό τους μπάνιο) ξενώνες και που συνήθως είναι γεμάτοι, εγκαινιάστηκε το 2002 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Δουλειά μας είναι να ενημερώσουμε τους γονείς, να τους υποστηρίξουμε ψυχολογικά, να δώσουμε ελπίδα», λέει η Μ. Τρυφωνίδη. «Παράλληλα, παρέχουμε την ειδική φροντίδα που χρειάζεται καθημερινά ένα παιδί με νεοπλασματική νόσο».

«Εχουμε ελάχιστους υπαλλήλους - όσα γίνονται εδώ οφείλονται στην εθελοντική εργασία και την αλληλοϋποστήριξη των γονέων», λέει η κ. Τρυφωνίδη. «Αν χρειαστεί, φιλοξενούνται και οι ίδιοι», προσθέτει, «κυρίως στο πρώτο στάδιο της νόσου».

Ο σύλλογος απέκτησε ακόμη ένα κτίριο, απέναντι ακριβώς από το πρώτο. Εκεί μεταφέρθηκαν τα γραφεία και σύντομα, όπως μας λέει η πρόεδρος της «Φλόγας», θα διαμορφωθούν νέοι ξενώνες. Ολα στηρίζονται στις δωρεές, άλλες μεγαλύτερες και άλλες μικρότερες.

«Είναι συγκινητικό το πώς κάποιοι άνθρωποι με πολλά χρήματα και μεγάλη περιουσία δωρίζουν, χωρίς να αξιώνουν προβολή, σημαντικά ποσά στον σύλλογο τα οποία θα διατεθούν για τη βελτίωση της ιατρικής υπηρεσίας - γιατί εκεί το Ελληνικό Δημόσιο υστερεί και ο ιδιωτικός τομέας θα απορροφήσει τις περισσότερες περιπτώσεις», λέει η Μ. Τρυφωνίδη. «Οι μικρές προσφορές όμως, όπως του συνταξιούχου των 380 ευρώ από την Κρήτη που στέλνει 20 ευρώ κάθε μήνα... αυτές είναι οι προσφορές που καίνε». *

Ιστορία από το 1984

Ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Νόσους «Η Φλόγα» ιδρύθηκε το 1984. Εχει εκπροσώπους στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και είναι ένας από τους 95 συλλόγους γονέων με παρόμοια δράση σε όλο τον κόσμο. Οι ξενώνες φιλοξενίας βρίσκονται στην οδό Αιγίου 6-8.

Οποιος επιθυμεί (και θέλει) να στηρίξει το έργο του, μπορεί να καταθέσει σε έναν από τους ακόλουθους λογαριασμούς:

* Εθνική Τράπεζα: 192/480000-10 * ALPHA ΒΑΝΚ: 112-00-2002-011686 * Αγροτική Τράπεζα: 017-01/01220138 * Τράπεζα Πειραιώς: 5015-020-641423 * Ασπίς: 10-203-0001-140 * EUROBANK: 00260063460100128261 * MAPFIN - EGNATIA: 0278039425

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κοινωνική πρόνοια
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Σχετικά θέματα: Υγεία
Μόνο το 20% έχει πρόσβαση σε σωστή ιατρική φροντίδα
Κορυφώνεται η γρίπη, ακάλυπτο, χωρίς εμβόλιο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού
ΙΣΑ: Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ από ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΟΠΑΠ
Ο ΟΠΑΠ πήγε για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος...
Ιδού πώς ο ΟΠΑΠ αβαντάρει τον παράνομο τζόγο
ΚΕΠΕΠ Λεχαινών
Ζωές δεμένες με ιμάντες
Υγεία
Εδώ η ελπίδα δεν νοσεί
Μόνο το 20% έχει πρόσβαση σε σωστή ιατρική φροντίδα
Κορυφώνεται η γρίπη, ακάλυπτο, χωρίς εμβόλιο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού
ΙΣΑ: Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ από ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ
Παιδεία
Βία: μέτρα για μείωση στα σχολεία
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Περικυκλωμένη ψήφος
ΟΚΕ: Μειονεκτεί το νομοσχέδιο
Μόνο το ΠΑΣΟΚ ψήφισε πρόστιμα και φυλακίσεις
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Μάθημα σε κοντέινερ
Ελεγχος πολεοδομικών μελετών
Από κόσκινο 100.000 στρέμματα
25 νησιά με όριο κλίσης 35%
Ημιυπαίθριοι
Ως τις 28 του μήνα η προθεσμία για ημιυπαίθριους, ζητείται παράταση
Μέγαρο Υπατία
Μετωπική για Υπατία
Φυλακές Κορυδαλλού
Καταγγέλλουν βία, ζητούν να μην εκδοθεί
ΧΥΤΑ Φυλής
Δύο επιστολές από την ΤΟΜΗ-ΗΛΕΚΤΩΡ για τη χωματερή στη Φυλή
Κατάληψη Υγειονομικού
Δεν σβήνουν το τσιγάρο, σβήνουν τα φώτα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πέντε ληστείες σε μία νύχτα
Προσωρινή κράτηση 38χρονου
Το ψηφιακό χρονικό μιας διάσωσης στο Ιντερνετ
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ερευνούν τη «δύναμη του πολίτη»
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
528 ΜΚΟ στο τραπέζι
Άλλες ειδήσεις
Εκπαιδευτικοί κατά συγχωνεύσεων
Συνεχίζεται η κατάληψη στο Δυτ. Μακεδονίας
Πράσινο το «Βενιζέλος»
Στο 1,20 μ. η λωρίδα προστασίας των πεζών
Αναβλήθηκε η συζήτηση της προσφυγή Ανθιμου κατά «Αττικό Μετρό»