Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΣτΕ ΖΗΤΑΕΙ 500 Τ.Μ. ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ. ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ ΣΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΟΨΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΟΜΟ

Από κόσκινο 100.000 στρέμματα

Από το «κόσκινο» του ΣτΕ θα περάσουν οι πολεοδομικές μελέτες περίπου 80 περιοχών της χώρας, που αφορούν την ένταξη στο σχέδιο πάνω από 100.000 στρεμμάτων. Η κύρωσή τους είχε γίνει με αποφάσεις υπουργού ή νομάρχη, γεγονός που κρίθηκε μη σύννομο από το ΣτΕ με αποτέλεσμα να είναι στον «αέρα» από τα μέσα του 2006.

Με τροπολογία, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, οι μελέτες αυτές θα επικυρωθούν με προεδρικά διατάγματα ύστερα από προκαταρκτικό έλεγχο του Ε' τμήματος του ΣτΕ. Το «αγκάθι» για τις περισσότερες περιπτώσεις είναι ότι έχουν ενταχθεί στο σχέδιο δασικά κομμάτια, ακόμη και τμήματα περιοχών NATURA, που πλέον δεν θα ξεφύγουν από την «τσιμπίδα» των δικαστών. Στις περισσότερες περιπτώσεις προβλέπονται χαμηλές αρτιότητες οικοπέδων, στα 250-300 τετραγωνικά, όταν το ΣτΕ επιμένει να προβλεφθούν τουλάχιστον 500 τετραγωνικά.

Οχι σε κλίση πάνω από 35%

Καταργείται, με άλλη διάταξη, το «παραθυράκι» που επέτρεπε την καταστρατήγηση του απαγορευτικού δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές με κλίση εδάφους πάνω από 35%. Το ειδικό αυτό καθεστώς αφορά κυρίως τα 25 μικρά νησιά του Αιγαίου (Σέριφος, Σίκινος, Φολέγανδρος κ.λπ.), καθώς και ορισμένες περιοχές της υπόλοιπης χώρας που προστατεύονται με ειδικά διατάγματα.

Με την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπονται τα εξής:

*Εφαρμόζονται αποκλειστικά τα ειδικά διατάγματα που απαγορεύουν την έκδοση οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου γήπεδα όπου το έδαφος έχει κλίση πάνω από 35%. Καταργείται η ασαφής διατύπωση του άρθρου 23 του νόμου 3212/2003 που αξιοποιήθηκε από μερικές πολεοδομίες, κυρίως της Σύρου, για την παραχάραξη των μέτρων προστασίας.

*Αδειες που έχουν ήδη εκδοθεί ή φάκελοι που έχουν υποβληθεί στις πολεοδομίες ώς τη δημοσίευση της διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ακολουθούν το σημερινό καθεστώς. Το ίδιο ισχύει και για την αναθεώρησή τους.

*Προβλέπεται η εκπόνηση ειδικών περιοριστικών ρυθμίσεων και για άλλες περιοχές που πρέπει να προστατευθούν από τη δόμηση.

Στην υπόλοιπη χώρα το καθεστώς δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές με μεγάλη κλίση είναι διαφορετικό:

Στην υπόλοιπη χώρα

*Επιτρέπεται η δόμηση ανεξάρτητα από την κλίση του εδάφους, όπως προβλέπει το άρθρο 10 του νόμου 3212/2003. Προστίθεται όμως ότι «αν η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 35% στη θέση που τοποθετείται το κτίσμα, τότε το εμβαδόν των υπογείων βοηθητικών χώρων που δεν προσμετράται στον συντελεστή δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της επιτρεπόμενης δόμησης».

*Επιβάλλεται το ύψος της οικοδομής σε κάθε σημείο της να μην ξεπερνά τα 7,50 μέτρα από το φυσικό έδαφος, όπως προβλέπει το διάταγμα του 1985.

Με αυτά τα μέτρα αποφεύγονται παρανομίες σε υπόγεια και σοφίτες, χάρη στις οποίες τα διώροφα μετατρέπονται στην πράξη σε... τετραώροφα. Με δεδομένη όμως την κατάσταση των περισσότερων πολεοδομιών της χώρας (υποστελέχωση, πολυνομία κ.λπ.), είναι βέβαιο ότι στην πράξη δεν εφαρμόζονται.

Η τροπολογία περιλαμβάνει επίσης τις εξής ρυθμίσεις:

*Καταργείται η διάταξη του νόμου 3399/2005, που προέβλεπε ότι γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας χάνει τον χαρακτήρα της εφόσον έχει πρόσοψη σε εθνικό δρόμο. Ο αποχαρακτηρισμός αυτός επεκτείνεται σε βάθος 600 μέτρων εκατέρωθεν του άξονα της οδού. Οι πράξεις που έχουν εκδοθεί με βάση αυτή τη ρύθμιση καθίστανται άκυρες και επανεξετάζονται με βάση την πραγματική τους κατάσταση. Είναι το πρώτο βήμα για το «ψαλίδισμα» του προνομιακού καθεστώτος δόμησης κατά μήκος εθνικών οδών, που ισχύει στην Ελλάδα σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

*Επεκτείνονται ώς το τέλος του χρόνου οι διαδικασίες ανάθεσης πολεοδομικών μελετών που έχουν ενταχθεί ώς τον Δεκέμβριο του 2010 σε κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Πολεοδομία και Χωροταξία
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Σχετικά θέματα: Ελεγχος πολεοδομικών μελετών
25 νησιά με όριο κλίσης 35%
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΟΠΑΠ
Ο ΟΠΑΠ πήγε για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος...
Ιδού πώς ο ΟΠΑΠ αβαντάρει τον παράνομο τζόγο
ΚΕΠΕΠ Λεχαινών
Ζωές δεμένες με ιμάντες
Υγεία
Εδώ η ελπίδα δεν νοσεί
Μόνο το 20% έχει πρόσβαση σε σωστή ιατρική φροντίδα
Κορυφώνεται η γρίπη, ακάλυπτο, χωρίς εμβόλιο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού
ΙΣΑ: Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ από ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ
Παιδεία
Βία: μέτρα για μείωση στα σχολεία
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Περικυκλωμένη ψήφος
ΟΚΕ: Μειονεκτεί το νομοσχέδιο
Μόνο το ΠΑΣΟΚ ψήφισε πρόστιμα και φυλακίσεις
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Μάθημα σε κοντέινερ
Ελεγχος πολεοδομικών μελετών
Από κόσκινο 100.000 στρέμματα
25 νησιά με όριο κλίσης 35%
Ημιυπαίθριοι
Ως τις 28 του μήνα η προθεσμία για ημιυπαίθριους, ζητείται παράταση
Μέγαρο Υπατία
Μετωπική για Υπατία
Φυλακές Κορυδαλλού
Καταγγέλλουν βία, ζητούν να μην εκδοθεί
ΧΥΤΑ Φυλής
Δύο επιστολές από την ΤΟΜΗ-ΗΛΕΚΤΩΡ για τη χωματερή στη Φυλή
Κατάληψη Υγειονομικού
Δεν σβήνουν το τσιγάρο, σβήνουν τα φώτα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πέντε ληστείες σε μία νύχτα
Προσωρινή κράτηση 38χρονου
Το ψηφιακό χρονικό μιας διάσωσης στο Ιντερνετ
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ερευνούν τη «δύναμη του πολίτη»
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
528 ΜΚΟ στο τραπέζι
Άλλες ειδήσεις
Εκπαιδευτικοί κατά συγχωνεύσεων
Συνεχίζεται η κατάληψη στο Δυτ. Μακεδονίας
Πράσινο το «Βενιζέλος»
Στο 1,20 μ. η λωρίδα προστασίας των πεζών
Αναβλήθηκε η συζήτηση της προσφυγή Ανθιμου κατά «Αττικό Μετρό»